Argentina se chce vrátit do kalendáře F1

Argentina se chce vrátit do kalendáře F1

Letošní kalendář má 19 závodů a prakticky všechny týmy se shodují, že i tak už je závodů moc. Zájem pořádat velkou cenu však opět projevila i Argentina. Najde se pro ni v kalendáři místo?

Velká cena Argentiny se jela naposledy v roce 1998 na stárnoucím okruhu v Buenos Aires. Začínající ekonomická krize a s tím související nedostatek financí znemožnil rekonstrukci okruhu a F1 se v té době pomalu začala přesouvat na lukrativnější trhy v Asii (o rok později se jelo poprvé například v Malajsii). Nyní by to však mohlo být jinak. Asijský trh už je téměř nasycený a závody chybí naopak v jižní Americe, kde je nejlepší divácká kulisa na světě. 

Spíše pozitivně se k možnosti opět pořádat velkou cenu v Argentině již dva roky zpět vyjádřil Bernie Ecclestone: „Argentině jsme vždy otevření. Musíme jen potkat ty správné lidi, pak můžeme pořádat velkou cenu třeba i na Marsu. V Argentině by to bylo snazší, protože to tam už známe.“

Minulý týden se v Argentině jelo MotoGP a při této příležitosti se argentinský ministr pro cestovní ruch nechal slyšet, že by rád přitáhl zpět také formuli 1. V této souvislosti také připomněl, že na okruhu se nyní kromě špičkových motorkářů prohání také závodníci v sériích Formule Renault, nebo při Mistrovství světa cestovních vozů.

„Formule 1 je něco s čím máme bohaté zkušenosti. Pořádali jsem zde závody mnoho let a pak jsme nemohli pokračovat z ekonomických důvodů. Okruh Rio Hondo má všechny parametry, aby mohl být přijat mezi okruhy F1. Musíme přivézt královnu motosportu zpět do země, která ji tak miluje,“ řekl ministr Enrique Meyer.

Meyer také přislíbil, že vláda Argentiny je připravená investovat peníze do hotelů, silnic a letiště v okolí okruhu tak, aby zde vše bylo připravené pro tak významný podnik.

Při posledním závodě v roce 1998 v Argentině dominoval rekordman F1 v počtu titulů Michael Schumacher, který však v tom roce titul nezískal, protože ho porazil, v Argentině druhý, Mika Häkkinen. Třetí skončil David Coulthard. Ze současných jezdců pochopitelně v Argentině ještě nikdo nestartoval. Posledního závodu se však zúčastnil otec Kevina Magnussena – Jan Magnussen, který závod nedokončil.

Sdílejte na:
Zavřít