Kvalifikace – Velká cena Austrálie – Hamilton bere pole!

Kvalifikace – Velká cena Austrálie – Hamilton bere pole!

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie.

Kvalifikace začíná v 7:00

Vítejte u živého komentáře k první kvalifikace roku 2014.

Jasným favoritem na pole position je jeden z vozů Mercedesu, vzhledem k dnešnímu třetímu tréninku by mohl mít navrch Nico Rosberg, který v něm skončil na prvním místě s náskokem přes jednu sekundu na druhého Jensona Buttona. Ve třetím tréninku mělo mnoho vozů problému s brzděním kvůli docela silnému větru, který letos vozy ovlivňuje více, než v předchozích letech. V problémech je Lotus, u kterého ani jeden z pilotů nezajel měřené kolo. Maldonado se skoro neukázal na trati. Frustrovaně vypadá také Vettel, který si stěžuje na ovládání svého vozu, se kterým bojuje v úplně každé zatáčce. Skončil mimo první desítku, zatímco Ricciardo se tam dostal. Caterham také nevypadá dobře, jasně ztrácí na Marussii. Rozdíl mezi prvním a posledním je masivních 6 sekund. Räikkönen také nevypadá úplně dobře, jeho F14T nevypadá moc stabilně a často se mu blokují přední kola.

Pro připomínku: V prvním tréninku byl nejrychlejší Fernando Alonso a ve druhém Lewis Hamilton.

Před první částí kvalifikace ještě zesílil vítr, se kterým se piloti potýkali už při třetím tréninku a obloha se zatáhla. Déšť zatím očekáván není, ale je možné, že se ho ke konci kvalifikace dočkáme.

Připomínáme menší změny v kvalifikačním formátu: Q1 je zkrácena o 2 minuty na 18 minut, naopak Q3 je o dvě minuty prodloužena. Startovat se bude na pneumatikách z Q2, tudíž nemá strategický smysl v Q3 nevyjet.

Q1

18:00 – Zelená světla na konci boxové uličky, první kvalifikace letošní sezony začíná! Na konci uličky už čekali oba Mercedesy, Force Indie i jeden z Lotusů. A zbytek pole vyjíždí ihned za nimi. Hned ze začátku budeme mít velký provoz.

16:30 – Hodně snažit se budou všichni, ale nejvíce asi Valtteri Bottas a Esteban Gutierrez, kteří dostanou pětimístnou penalizaci za výměnu převodovky.

16:15 – Lewis Hamilton najíždí do prvního měřeného kola.

15:15 – Všechny vozy krom Vettela na trati.

14:30 – První Hamiltonovo kolo 1:31.699.

14:00 – Ale nyní nejrychlejší kolo převzal Massa a vzápětí Kevin Magnussen. Do prvních pokusů jdou piloti zatím opatrně.

13:30 – Nejrychlejší kolo nyní zajel Daniel Ricciardo v Red Bullu. Zatím se žádný vůz nerozbil, to je dobrý znak.

13:00 – Vypadá to, že všechny vozy zatím vyjely na střední směsi. To se ale změní u Fernanda Alonsa, který dostal rozkaz zajet do boxů pro měkké pneu.

12:00 – Sebastian Vettel stále zápasí se svým Red Bullem, nyní se dotkl zdi vedle trati na exitu z deváté zatáčky, ale pokračuje dál. Na prvního Ricciarda ztratil 1.3 sekundu.

11:30 – Romain Grosjean zablokoval kola a v dvanácté zatáčce vyjel mimo trať, E22 je stále nepředvídatelné auto.

9:30 – Jenson Button do vysílačky říká týmu, že v kokpitu je velmi horko. Díky více bateriím a celkově více zahřívajícím se pohonným jednotkám  bude letos pilotům a něco tepleji.

8:45 – Fernando Alonso při brzdění do první zatáčky masivně zablokoval pravé přední kolo, hodně kouře, ale vyvázl z toho bez vyjetí mimo trať.

7:30 – Momentální pořadí: RIC, MAG, MAS, BUT, BOT, HAM, VET, RAI, ROS, VER.

7:15 – Alonso se zlepšuje na čtvrté místo. V paddocku začíná pršet a lidé na tribunách se zabalují do pláštěnek.

7:00 – Pastor Maldonado udělal hodiny ve třetí zatáčce a zajel do písku, ale podařilo se mi opět vyjet a pokračovat.

6:00 – Dle předpovědi se blíží těžký déšť. Maldonado znovu mimo trať.

5:30 – Trať je nyní hodně mokrá a kluzká, proto ty Maldonadovy výlety, všichni jsou nyní v boxech. Grosjean nestíhá zajet měřené kolo na suchých pneumatikách, pravděpodobně skončí v Q1.

5:00 – Na druhou stranu je na tom lépe, než Maldonado, který nestihl zajet měřené kolo vůbec. Katastrofální první kvalifikace pro Lotus.

3:30 – Myslím, že výletů na mokru se asi nedočkáme. Nemá to cenu, protože týmy už zajely časy na suchu, rychlejší už nebudou a riskovat rozbití se na dešti nechtějí.

2:00 – Romain Grosjean vášnivě vysvětluje svým mechanikům co se pokazilo.

1:00 – Nic už se asi nezmění, což znamená, že vypadnou Chilton, Bianchi, Gutierrez, Ericsson, Grosjean a Maldonado.

0:55 – Nyní se na trať vydal Sauber Gutierreze na přechodných pneumatikách. Sauber pravděpodobně zkoumá přilnavost přechodných pneu a chování vozu na mokru. Gutierrez nepostupuje, tudíž si mohou dovolit risknout vyslání ho na mokrou trať.

KONEC Q1 – Vypadávají Chilton, Bianchi, Gutierrez, Ericsson, Grosjean a Maldonado.

 Z trati je nyní odklízen štěrk z únikových zón a podobný nepořádek. Na začátku Q2 bude zakázáno DRS.

Vozy Mercedesu a Toro Rosso jsou jediné, kterým se podařilo dostat se do Q2 bez použití měkkých pneumatik.

Q2

15:00 – Zelená, opět na trať vyráží velké množství vozů, nechtějí riskovat, že se rozprší ještě více. Všechny vozy na přechodných pneumatikách, kromě vozů Toro Rosso, který vyjely na pneumatikách do mokra.

14:00 – Bottas v outlapu si zkrátil zatáčku číslo 9 přes trávník, všichni jedou velmi opatrně.

12:30 – Bottas je jako prvním v měřeném kole. Je to velmi opatrné kolo. A myslím, že všichni za ním jedou podobně. Na trati jsou všichni.

11:00 – První Bottasovo kolo má hodnotu 1:47,881, vzápětí ho překonává Massa, který jede za ním a toho ihned překonává Rosberg, který jede za ním. Bottas by dnes mohl být na mokru zvláště v rychlém Williamsu překvapením, vzpomeňme si na loňskou kanadskou kvalifikaci, kde se na mokru dostal do Q3 na třetí místo.

10:00 – Ricciardo jde na první míst, s novým Red Bullem si očividně rozumí lépe než Vettel, který je pouze na osmém.

9:00 – Bottas jde na první místo, zlepšil se. Na moment nyní byly vyvěšeny žluté vlajky. Alonso jde na druhé místo, Button na čtvrté. Bottas se po svém kole roztočil v druhé zatáčce, proto ty žluté vlajky.

8:00 – Ricciardo jde zpět na první místo o 4 tisíciny sekundy před Botttase. Räikkönen se trápí, je až na třináctém místě a nemůže se zlepšit.

7:00 – Na druhou stranu Alonso jde na první místo, ale vzápětí ho překonaly oba Mercedesy, momentálně je první Hamilton. Räikkönen se přece jen zlepšuje na šesté místo za Bottase.

6:30 – Ricciardo v Red Bullu je skvělý, jde na druhé místo. Vettel jedenáctý.

6:00 – Hülkenberg jde na třetí místo. Perez dvanáctý. Poslední na šestnáctém místě Kobajaši, který na momentálně prvního Hamiltona ztrácí třináct a půl sekundy!

5:00 – Některé vozy jedou pro nové přechodné pneu. Na první místo jde Ricciardo, za ním Button a Hamilton.

4:00 – Vůz s číslem 1, tedy Vettel, je zatlačován do boxů. Že by vzdal kvalifikaci?

3:00 – Kobajaši jde na patnácté místo před Kvyata. Massa jde na druhé místo, ale vzápětí ho překonává Bottas.

2:30 – Kvyat jde na třetí místo, pěkné, velmi pěkné. V sestupové zóně jsou zatím jména, která byste tam nečekali: Magnussen, Räikkönen, Vettel, Perez, Sutil, Kobajaši.

2:00 – Vypadá to, že trať usychá, časy se nyní dramticky zlepšují. Alonso jde na první místo.

1:00 – Ricciardo zpět na první místo, ale překonává ho Rosberg. Räikkönen se posouvá na deváté místo.

0:30 – Žluté vlajky! Bouračka! Kimi Räikkönen roztřískal nos svého Ferrari o zeď.

0:00 – To zkazí všechny poslední pokusy ostatních pilotů, jako je třeba Vettel. Čas vypršel, ale leckdo ještě dojíždí poslední kolo.

KONEC Q2! Vypadávají Button, Räikkönen, Vettel, Sutil, Kobajaši a Perez!

V Q2 nám vypadli hned tři mistři světa. Radost budou mít Ricciardo a Magnussen, kteří oba postoupili do Q3 a překonali své mnohem zkušenější týmové kolegy.

Vůz Kimiho je odstraněn, Fin trošku za sebou trošku naštvaně zabouchl dveře od svého pokoje v paddocku. Vettel je s tím jakžtakž smířen.

Q3

12:00 – Zelená, Q3 začíná.

11:00 – Na trati je opět rychle většina pilotů.

10:00 – Většina vozů na pneumatikách do mokra, kromě Alonso, který jeden na intermediálkách. Na trati je sice hodně vody, ale žádné louže a vypadá to, že Alonso nemá moc problémů s aquaplaningem, takže by to mohla výt lepší volba.

7:00 – Po první vlně kol na čele Hamilton před Rosbergem, třetí Ricciardo. Volba přechodných pneu Alonsovi zatím nevyšla, je na devátém místě. Nicméně dle Ricciard bude trať za chvilku připravena na přechodné pneu.

5:00 – Momentální pořadí: HAM, ROS, RIC, HUL, VER, KVY, MAG, BOT, ALO, MAS.

4:00 – Ricciardo zajel pro přezutí na přechodné pneu, stejně tak Bottas i Massa. Hamilton zůstává na mokrých.

2:30 – Rosberg zablokoval kola a vyjel mimo trať, Alonso zvolil zajímavou taktiku a přezouvá na mokré pneu.

1:00 – Rosberg nejrychlejší v prvním sektoru.

0:45 – V prostředním také. Ricciardo jde na první místo.

0:00 – Žluté vlajky, druhá bouračka. Kvyat to napálil do zdi a je bez hodně věcí, který stojí hodně peněz.

KONEC! Po infarktovém závěru získává pole position Lewis Hamilton! Na druhém místě Daniel Ricciardo! Skvělá premiéra pro Red Bull. Rosberg na třetím, Magnussen čtvrtý, také skvělá premiéra ve Formuli 1. Pátý Alonso, šestý Verhne, sedmý Hülkenberg. Kvyat osmý, devátý Massa, desátý Bottas. Williams doplatil na mokro.

No, jestli bude i zítřejší závod tak napínavý a zábavný, jako byla tato kvalifikace, tak se máme na co těšit. Uvidíme, co z druhé desítky dokážou Vettel, Button a Räikkönen. Děkuji za sledování, uvidíme se zítra u závodu v 7:00.

Sdílejte na:
Zavřít