Živě: Velká cena Singapuru

Živě: Velká cena Singapuru

Živý komentář k Velké ceně Singapuru 2013.

Závod začíná ve 14:00.

Vítejte u živého komentáře k Velké ceně Singapuru.

Kvalifikaci o kousíček vyhrál Sebastian Vettel, který je horkým favoritem na dnešní vítězství. Uličky Singapuru jsou ale nevyzpytatelné, proto z boje nemůžeme vyřadit ani druhého Nica Rosberga, či třetího Romaina Grosjeana, který by jistě chtěl konečně získat své první vítězství. Zvědavi také budeme na Kimiho Räikkönena, který kvůli bolavým zádům v kvalifikaci zvládl zajet čas pouze na třinácté místo. Kompletní výsledky ze včerejší kvalifikace naleznete zde.

Startovní rovinka už se hemží lidmi. Piloti už se soukají do kokpitů.

 

Připomeňme si, že Pirelli do Singapuru přivezlo super měkké (červené) a středně tvrdé (bílé) pneumatiky. Odborníci předvídají tři zastávky v boxech, možná však je, že některé týmy provedou pouze dvě zastávky. Většina pilotů do závodů odstartuje na středně tvrdé směsi pneumatik, avšak dočkáme se i některých další alternativ.

Velkou otázkou je, zda-li piloti zvládnout odkroužit plnou délku závodu, všech dosavadních pět velkých cen se totiž dokončilo těsně před limitem dvou hodin. Pokud tuto dobu závod překročí, bude předčasně ukončen. Vloni se vedoucí Vettel dostal pod limit jenom o pár sekund.

Navzdory geografickému umístění Singapuru, který se nachází u moře v zóně monzunových dešťů, za těch pět let déšť nezasáhl ani do jednoho tréninku, kvalifikace, či závodu. Podobně jako po zbytek víkendu, v Singapuru je i dnes sucho a teploty tratě i vzduchu se pohybují okolo 30°C.

Závod

Zahřívací kolo začalo. Jediným pilotem se střední směsí pneumatik je Adrian Sutil na dvanáctém místě. Všichni ostatní startují na použitých červených super měkkých, krom Sergia Pereze, který má na svém voze novou sadu.

1/61 – Je odstartováno! Sebastian Vettel dobře odstartoval a udržel si místo před Nicem Rosbergem. Výborně odstartoval Alonso, který se dostal na třetí místo! Grosjean čtvrtý. A to už neplatí, na Grosjeana si počíhal i Mark Webber! Za ním jede Lewis Hamilton, pak Felipe Massa. 

2/61 – Na cílové rovince už má Sebastian Vettel náskok dvě sekundy! Lewis Hamilton očividně předjel Massu nepovoleně a musel ho pustit zpět před sebe, stále však na něj doráží a snaží se před něj dostat.

2/61 – Dobře odstartoval Sergio Perez, který se ze čtrnáctého místo dostal na desáté místo. Räikkönen si polepšil o jedno místo.

3/61 – Vettel už má ve třetím kole náskok už čtyři sekundy. Start se nepovedl Valtterimu Bottasovi, který se propadl až za Caterham van der Gardeho na devatenácté místo.

3/61 – Kimi Räikkönen se nyní snaží dostat před Sauber Estebana Gutierreze, který se po povedené kvalifikaci prudce propadá pořadím dolů.

4/61 – Rosberg neodstartoval špatně, v první zatáčce byl dokonce před Vettelem, avšak Vettelovi se podařilo dostat se zpět před třetí zatáčkou.

4/61 – Kimi Räikkönen se konečně před Gutierreze dostal, Vettel už má náskok přes šest sekund!

7/61 – Webberovi je doporučován odstup dvou sekund na třetího Alonsa v zájmu šetření pneumatik. Vettel je také napomínán, aby šetřil pneumatiky, trošku zpomalil a nyní zajíždí stejně rychlá kola jako Rosberg.

8/61 – Za Webberem se začíná formovat hlouček dalších pilotů. Jedou za ním Grosjean, Massa, Hamilton. Poté je pauza dvou sekund a další vláček, který vede Button, který má za sebou Hülkenberga, Pereze a Räikkönena. Poté už jsou rozestupy mezi jednotlivými jezdci okolo dvou sekundy.

9/61 – I když zde letos máme dvě DRS zóny, otevřené křídlo nikomu nijak nepomáhá. Podobně jako na Monaku, i zde se předjíždí velmi obtížně.

9/61 – Nejtěsnější rozdíly jsou mezi Räikkönenem a Perezem a Picem a Bianchim.

10/61 – Při nájezdu do desátého kola má Vettel náskok už sedm sekund. Na twitteru se množí vtipy tipu „Desáté kolo, závod vyhrál Vettel, už čeká na pódiu.“

11/61 – Kimi Räikkönen je prvním vozem v boxech. Překvapivě přezouvá ze super měkkých na super měkké pneumatiky. Zajímavá strategie. Bianchi je také v boxech. Také nazouvá další super měkké. Zajímavé.

11/61 – Räikkönen se vrací na devatenáctém místě a zajel nejrychlejší první sektor. Rosberg za Vettelem jede stále stejně rychle jako Vettel. Gutierrez v boxech, přezouvá na super měkkou, v boxech je i Vergne a jde na středně tvrdou směs.

12/61 – Pic a Chilton v boxech. Hamilton na okamžik vyjel mimo trať.

13/61 – Massa dalším v boxech, je zpátky na třináctém místě. Jde na střední pneu.

13/61 – Kimi Räikkönen bojuje o pozici se svým krajanem Valtterim Bottasem, úspěšně.

14/61 – Webber nyní zajel do boxů.

14/61 – Vettel ve třináctém kole zajel nejrychlejší kolo závodu i na starých pneu. Náskok na Rosberga má nyní hodnotu 7.7 sekundy.

14/61 – Změna, nejrychlejší kolo nyní zajel Esteban Gutierrez. Alonso v boxech.

15/61 – Nico Rosberg je povoláván do boxů.

15/61 – Nyní je držitelem nejrychlejšího kola Kimi Räikkönen na třináctém místě.

15/61 – Fernando Alonso se vrací na šesté místo za Paula di Restu.

16/61 – Nico Rosberg zajíždí do boxů, Vettel zůstává na trati. Rosberg dostal středně tvrdou směsi. Romain Grosean v boxech, Hamilton také. Rosberg se vrací zpátky na druhé místo. Za ním Grosjean a Hamilton se vrátili na šestém a sedmém.

16/61 – Pěkný souboj mezi Maldonadem, Hülkenbergem a Perezem. Zatím bez nehody. Kupodivu. Dotáhl se na ně nyní také Gutierrez.

17/61 – Vettel je povolán do boxů, Alonso je na čtvrtém místě za di Restou.

18/61 – Vettel v klidu zůstane na první místě, do boxů najížděl s náskokem třiceti šesti sekundy. Dostal na vůz středně tvrdou směs.

18/61 – Di Resta ještě nestavěl, zdržuje Fernanda Alonsa.

19/61 – Perez předjel Hülkenberga, ten mu to vrátil, ale bohužel opustil trať a získal výhodu, je mu přikázáno vrátit pozici. Němec se značně naštval.

20/61 – Hamilton má slušnou rychlost, ale stěžuje si na pneumatiky, že jsou „terrible“. Dost mu to klouže. Začal trošku ztrácet na Grosjeana.

21/61 – Paul di Resta je konečně v boxech. Alonso se posouvá na třetí místo. Skot si bere další super měkkou směs.

21/61 – Romain Grosjean už je skoro nalepen na Marka Webbera, schyluje se k zajímavému souboji.

21/61 – Sebastian Vettel si zase vybudoval náskok na Rosberga, momentálně se pohybuje okolo devíti sekund. Alonso na Rosberga ztrácí osm sekundy.

22/61 – Všechny vozy už byly jednou v boxech, krom Bianchiho, který tam byl dvakrát a je poslední.

22/61 – Hamilton se na dvojici Webber-Grosjean už také dotáhl.

23/61 – Kimi Räikkönen má krom problémy se zády a údajně i problém s vozem. Tým mu však z telemetrie nedokáže říci, co je příčinou. Moc konkrétní nejsou.

23/61 – Rozdíly mezi Webberem, Grosjeanem a Hamiltonem jsou 0.9 sekund.

25/61 – Daniel Ricciardo končí ve zdi! Žluté vlajky! Safety Car vyjíždí! Díky! Díky mnohokrát!

26/61 – Některé vozy zajíždějí do boxů, včetně Bottase, Grosjeana, Alonsa, Massy a prakticky všemi…

27/61 – Vettel je za Safety Carem, pole se smrsklo, špatné zprávy leda tak pro Vettela, který měl luxusní náskok.

27/61 – Vůz Ricciarda už je odstraněn.

27/61 – Pořadí: VET, ROS, WEB, HAM, ALO, GRO, DIR, MAS, BUT, RAI, PER, HUL, VER, GUT, VDG, SUT, MAL, BOT, PIC, CHI, BIA. Jediný mimo závod je Ricciardo, díky kterému tu Safety Car máme.

28/61 – Ricciardo boural na vjezdu pod tribunu, která je unikát F1, vloni zde boural jeden z vozů HRT. Tradice Safety Caru zde pokračuje, vyjel zde při každém závodě.

29/61 – Stále nejsme v polovině závodu, avšak délka závodu již přesáhla hodinu.

29/31 – Chilton přejíždí vláček vozů za Safety Carem musí ho opět dojet.

30/61 – Safety Car in this lap!

30/61 – Závod bude restartován, Vettel zpomaluje a hlídá si záda. Čeká na vhodnou příležitost k vystartování. A činí tak v prostředku posledního sektoru.

31/61 – Restart se obešel bez problému, nic se nemění, Vettel si opět buduje náskok.

32/61 – Vettelův náskok už je bez problému přes tři sekundy. Potřebuje ho však, protože stavěl pouze jednou a před safety carem to nestihl. Od čtvrtého Alonsa už všichni stavěli dvakrát, krom di Resty na sedmém. Alonso má dobrou šanci na pódium.

33/61 – Hamilton přejel přes úlomek karbonu, požádal inženýry o informování stavu pneumatik, aby se vyvaroval nějakému poškození.

33/61 – V posledním kole Vettel Rosbergovi nandal dvě a půl sekundy.

34/61 – Na Grosjeanově autě se něco pokazilo, zajel do boxů a vypadá to na odstoupení.

34/61 – Grosjean tady štěstí nemá, ptá se „What is wrong with this car?“

34/61 – Mechanici chvilku něco u Grosjeana dělali a vypustili ho zpět na trať. Vrací si beznadějně poslední. Jsem zvědav, co bylo příčinou.

35/61 – Grosjeanovo problém byl očividně způsoben problémem v nasávání vzduchu, když jel tak blízko za jiným vozem.

36/61 – Vettel každé kolo získává na Rosberga přes dvě sekundy. Blázen.

37/61 – Má náskok už 14 sekund. Zajel nové nejrychlejší kolo – 1:50.182.

37/61 – Gutierrez na moment mimo trať, žádné drama.

37/61 – Rychlejší Bianchi má od týmu požehnání k předjetí Chiltona.

38/61 – Romain Grosjean zajíždí do boxů a odstupuje. Pokračovat v závodě už nebylo pro tým výhodné.

39/61 – Vettel zajel nové nejrychlejší kolo. Náskok osmnáct sekund na Rosberga.

39/61 – Nico Rosberg má údajně kusy gumy z pneumatik přilepené na přednímm křídle, což ho stojí přítlak. Všechny vozy za ním až do čtrnáctého místa mají rozestupy pod sekundu a půl.

40/61 – Je to oficiální Grosjean vystupuje z auta a končí v závodě. Nebyl to pro něj moc veselý víkend, ale při včerejší kvalifikaci stejně dokázal, čeho je schopný.

40/61 – Vettelovi při každém kole u jména svítí nějaký fialový – absolutně nejrychlejší – sektor.

41/61 – Mark Webber a Adrian Sutil v boxech. Webber se vrací na třináctém místě.

41/61 – Lewis Hamilton má co nejvíce tlačit, pneumatiky melou z posledního. Rosberg povolán do boxů.

42/61 – Další nejrychlejší kolo pro Vettela. To auto je neuvěřitelné!

42/61 – Rosberg se vrací až za Webbera na dvanácté míst. Potenciální pódium nyní vypadá takto: Vettel, Webber, Rosberg.

43/61 – Massa a di Resta v boxech. Massa se v boxech zdržel a di Resta se dostal před něj.

43/61 – Rosberg nyní musí tlačit.

44/61 – Hamilton v boxech, schyluje se k souboji mezi Buttonem a Räikkönenem o čtvrté místo.

44/61 – Adrian Sutil zajel nejrychlejší kolo, menší oživení.

44/61 – Vettel je konečně povolán do boxů. Má náskok přes půl minuty, bez problému se vrátí na prvním místě. Vettel přezul na super měkkou směs! Možná se pokusí na ní vydržet až do cíle.

45/61 – Vysílačka Vettelovi řekla, aby se staral o gumy, auto a aby byl připraven na potenciální Safety Car.

47/61 – Vettel se má starat i o své brzdy. Zajel další nejrychlejší kolo. Räikkönen nalepený na Buttona. Vettel má náskok na Alonsa přes devět sekund.

48/61 – Räikkönen na Buttona doráží už nějaké to kolo a i s DRS nemá šanci.

49/61 – Webber s Rosbergem a Hamiltonem jsou zaseklí za Estebanem Gutierrezem.

49/61 – Webber se pomocí DRS konečně dostal před Gutierreze. Rosberg následuje jeho příkladu, Hamilton bohužel ostrouhal.

50/61 – Před Gutierreze se nakonec dostal i Hamilton+Massa. Je trošku pomalý.

51/61 – Týmy se nyní rozhodují o potenciálních zastávkách. Räikkönen stále zaseklý za Buttonem.

54/61 – Webber předjel Hülkenberga a je na šestém místě.

55/61 – Kimi Räikkönen konečně předjel Buttona, lehce se dotkli koly, ale oba zkušení závodníci to udrželi.

55/61 – Paul di Resta to zaparkoval v bariéře! Auto nevypadá moc poškozeně, ale Paul di Resta přesto odstupuje! Žluté vlajky, ale stojí v únikové zóně. Mělo by se to obejít bez Safety Caru. Mark Webber předjel Pereze a Button.

57/61 – Perez stále zdržuje oba Mercedesy.

57/61 – Vlajky jsou pryč. Nico Rosberg překvapil Pereze a předjel ho. Hamilton to nezvládl a musí se bránit Massovi.

58/61 – Zbývají ještě čtyři kola, ale už nám zbývají pouze čtyři minuty do vypršení dvouhodinového limitu. Hamilton předjíždí Pereze, Rosberg předjel Buttona. Massa stále za Perezem.

58/61 – Hamilton předjel Buttona, Massa Pereze.

59/61 – Mark Webber musí dříve řadit, má opět problémy s převodovkou, podobně jako v Monze.

60/61 – Mark Webber ve vážných problémech, musí držet nízké otáčky, v posledním kole na něj Rosberg získal tři sekundy!

60/61 – Vypršel nám dvouhodinový limit, Vettel už nestíhá najet do posledního kola, ale vedení závodu zřejmě závod neukončí o kolo dříve.

61/61 – Rosberg i Hamilton předjeli Webbera, tomu už jde pouze o to, dovézt vůz do cíle.

61/61 – Webber ztratil výkon ve svém vozu, už mu to téměř nejede. Vetel má náskok na Alonsa 33 sekund. Webber zřejmě poslední kolo nedokončí. Předjel ho i Felipe Massa.

61/61 – Mark Webber v plamenech! Odstavuje vůz v posledním kole!

KONEC! Vettel vyhrává Velkou cenu Singapuru!

Druhý dojíždí Fernando Alonso, třetí místo senzačně získal Kimi Räikkönen, který startoval třináctý!

Fernando Alonso vyzvedl Marka Webbera a dováží ho do cíle na svém Ferrari! Sympatické. Mark Webber má prvotřídní projížďku ulicemi Singapuru.

To je pro dnešek ode mě vše, uvidíme se opět za dva týdny u Velké ceny Koreje.

Sdílejte na:
Zavřít