Živě: Velká cena Španělska

Živě: Velká cena Španělska

Živý komentář k Velké ceně Španělska 2014.

Závod začíná ve 14:00 našeho času.

Vítejte u našeho živého komentáře k Velké ceně Španělska.

Kvalifikaci po velmi těsném souboji se svým týmovým kolegou Nicem Rosbergem vyhrál Lewis Hamilton. Za ně se probojoval Daniel Ricciardo, který opět porazil Sebastiana Vettela, kterému se v Q3 porouchala převodovka a bude startovat až jako patnáctý. Za třetím Ricciardem je dvojnásobné překvapení. Na čtvrtém je Bottas a na pátém Grosjean v Lotusu, což dokazuje, že řeči o rychlém autě nejsou tak plané. Kompletní výsledky kvalifikace včetně penalizací naleznete zde.

Pirelli přivezlo středně tvrdou (bílou) a tvrdou směs (oranžovou), což mnoho pilotů považuje za příliš konzervativní volbu, která jim na katalánském okruhu nedává dostatečnou přilnavost.

Závod je vypsán na 66 kol, při kterých piloti ujedou přes 307 kilometrů. Závodní rekord drží Kimi Räikkönen, který zde v roce 2008 zajel čas 1:21.670. DRS zóny zde jsou dvě, na dlouhé cílové rovince a zadní krátké. Další informace o okruhu v Barceloně naleznete zde.

Závod

V Barceloně mám teplo, déšť nehrozí, ale za to fouká opravdu silný vítr, to ovlivní ovladatelnost vozů.

ZK – Jezdci vyjíždějí do zahřívacího kola. Hamilton už je vede do první zatáčky.

ZK – Jediným, kdo startuje na tvrdé oranžové směsi je Jean Eric Vergne, který startuje předposlední.

ZK – Jezdci už se seřadili na startovní roštu jdeme na to.

1/66 – Pět červených světel zhaslo a VC Španělska je odstartována!

1/66 – Lewis Hamilton udržel vedení, za ním Rosberg. Bottas předjel Ricciarda a jede na třetím. Grosjean dělá co může, aby za sebou udržel obě Ferrari. Massa předjel Buttona a jede na osmém.

2/66 – Vettel zatím poskočil pouze o jedno místo na čtrnácté před Magnussena, který vyjel trošku mimo trať.

3/66 – Hamilton už si začal budovat náskok, Rosberg ale není moc daleko za ním. Pak je větší rozestup mezi Rosbergem a Bottasem, který má hned na zadku Ricciardo.

4/66 – Grosjean zdržuje obě Ferrari, za kterými už je Massa a hledá cestu kolem Alonsa. Hamilton už má na Rosberga náskok dvě sekundy. Bottas na Rosberg ztrácí přes tři sekundy.

4/66 – Velmi špatně odstartoval Button, který se po startu z osmého místa propadl na třinácté místo.

6/66 – Ze záznamu vidíme, že Pastor Maldonado se v prvním kole potkal s Marcusem Ericssonem a oba si udělali výlet mimo trať. Jejich incident je nyní vyšetřován stewardy. Daniel Ricciardo je varován, že pokud se mu nepovede předjet Bottas v příštích pár kolech, bude si muset vytvořit odstup 2 sekundy, aby šetřil pneumatiky.

7/66 – Mezera mezi Mercedesy se stabilizovala na 1,9 sekundy. Ztráta Bottase už je přes osm sekund. Ricciardo v nájezdu do první zatáčky naznačil útok po vnitřku Bottase, ten se ubránil.

7/66 – Momentální pořadí: HAM, ROS, BOT, RIC, MAL, RAI, ALO, MAS, HUL, PER, GUT, KVY, BUT, VET, MAG, SUT, VER, BIA, MAL, KOB, CHI, ERI.

8/66 – Ricciardo to znovu zkouší na Bottase na cílové rovince, avšak maximální rychlost motorů Renault je významně menší než Mercedesů, takže i s otevřeným DRS se mu nedaří před Fina dostat. Ricciardo nyní říká, že teď si vytvoří odstup a zchladí auto. Daniil Kvyat zaútočil na Estebana Gutierreze a dostal se před něj.

9/66 – Před Gutierreze se nyní prosmýkl i Jenson Button, nyní je za ním Sebastian Vettel. Mercedesy mezi sebou mají stále stejný rozestup – 1,9 sekundy. Bottas už ztrácí přes deset sekund. Sebastian Vettel na konci druhé DRS zóny předjíždí Estebana Gutierreze po vnějšku desáté zatáčky.

10/66 – Pastor Maldonado obdržel penalizaci 10 stop&go za kontakt s Ericssonem. Může to spojit s pitstopem, kdy zastaví v boxu, deset sekund na jeho vůz mechanici nesáhnou, a pak ho teprve můžou přezout.

11/66 – Lewis Hamilton zajel nové nejrychlejší kolo – 1:31.776. Šest Räikkönen si nechal poodjet Maldonada, aby šetřil pneu. Stále je však za ním nalepený sedmý Alonso a za ním osmý Massa. Jenson Button dostává zprávu, že zůstává u plánu A.

12/66 – Třináctý Vettel hledá cestu kolem Jensona Buttona, ale ten se umí zkušeně bránit. Bottas už na Rosberga ztrácí 14 sekund. Ricciardo je stále pořád za ním.

13/66 – Sebastian Vettel zajíždí pro pit-stop, přezouvá ze středně tvrdé na tvrdou směs. Red Bull ho radši vytáhl pryč od Buttona, uvidíme, jak mu tento brzký pitstop vyjde.

14/66 – Rosberg si pochválil, že pneumatiky mu dobře drží a nedochází k drolení. Ale nyní začal trošku ztrácet na Hamiltona, má ztrátu 2 a půl sekundy.

15/66 – Kevin Magnussen na konci cílové rovinky předjel Estebana Gutierreze. Daniel Ricciardo vzdává pokusy předjet Bottase a zajíždí pro nové pneumatiky. Nasazuje tvrdou směs. Vettel po svém pitstopu jede na devatenáctém místě, předjel Kamuje Kobayashiho. Ricciardo se vrátil na dvanácté místo před Buttona.

16/66 – Romain Grosjean zajíždí do boxů. Ferrari mají volnou cestu. Massa také zajíždí pro nové pneu. Oba volí tvrdou směs. Alonso je velmi blízko za Räikkönenem.

17/66 – Alonso a Vergne zajíždí do boxů. Je to zvláštní, protože Alonso jede na střední směsi a Vergne na tvrdé, čekal bych, že Vergne bude venku mnohem déle.

18/66 – A nyní v boxech Räikkönen, Hülkenberg, Button a Sutil. A Chilton.

19/66 – Rosberg zmenšil ztrátu na Hamiltona, ten ale zajíždí do boxů. Přezouvá na další střední směs. Rosberg je nově na prvním místě. Hamilton se vrací před třetího Bottase. Räikkönen se vrátil na trať před Fernandem Alonsem. Massa se vrátil zpět za Alonsa. Vláček starých chlapák veteránů je zpátky.

20/66 – Rosberg zajel nové nejrychlejší kolo s časem 1:31.667. Magnussen v boxech. Vážně na to tlačí. A nezajíždí do boxů, pokračuje do dalšího kola. Bottas zajíždí do boxů.

21/66 – Lewis Hamilton zajel nové nejrychlejší kolo, čas pro Rosberga zajet do boxů. Bottas se z boxů vrací na čtvrtém místě, Ricciardo je daleko předtím. Bottasovi pozdní zastávka zatím nevyšla, uvidíme jak to bude ve strategii vypadat dál. Sebastian Vettel se díky pitstopům posunul na deváté místo, brzký pitstop se mu zatím vyplatil. Nico Rosberg na konci kola v boxech.

22/66 – A Lewis Hamilton už projel kolem. Nico Rosberg se vrací se zhruba stejnou ztrátou. Rosberg ale přezul na tvrdou směs, zatímco Hamilton jede na střední směsi. Spoustu rozdílných strategií dneska vidíme. Schyluje se k souboji mezi Hülkenbergem a Perezem, Perez jede za Hülkenbergem na desátém místě a vypadá to, že je rychlejší.

23/66 – Z pohledu paliva to vypadá, že Rosberg opravdu tlačil, aby na Hamiltona stačil. Nejméně paliva zatím spotřeboval Massa, který se celý závod zatím veze ve vláčku Ferrari.

24/66 – Räikkönen nyní velmi rychle stíhá Grosjeana na pátém místě. Oba přezuli na střední směs pneumatik. Fin naznačil útok na Grosjeana v první zatáčce, ale nevyšlo to. Räikkönen na to musel opravdu šlápnout, před dvěma koly Grosjean měl náskok 4 sekundy. Od té doby ho Räikkönen dojel a ujel z vláčku Alonso-Massa.

25/66 – Jean-Eric Vergne má problémy s výfukovým systémem a zajíždí do boxů a pravděpodobně odstoupí ze závodu. Kimi Räikkönen nyní v první zatáčce Grosjeana předjel velmi zkušene, nyní je hned za Grosjeanem Alonso.

26/66 – Vergne doopravdy odstupuje, je to jeho třetí DNF v pěti závodech. Alonso naznačil útok na Grosjeana na zadní rovince, Grosjean zablokoval kola a zajel do zatáčky číslo deset moc daleko, Alonso toho ale nestačil využít. A nyní ho na cílové rovince předjel.

27/66 – Připomeneme si, jak to vypadá vepředu. Hamilton na středních pneumatikách má náskok na Rosberga 3 sekundy. Rosberg jede na tvrdých pneumatikách a nyní v rádiu obdržel zprávu, aby tento rozestup držel a hlídal pneumatiky. 20 sekund za nimi je Daniel Ricciardo, který má 12 sekund za sebou Bottase. K Bottasovi už se pomalu blíží duo Ferrari.

29/66 – Hamilton si stěžuje na přetáčivost, avšak zvýšil náskok na Rosberga o 7 desetin sekundy. Poté, co Grosjeana předjely obě Ferrari, za sebou nyní vytvořil nový Grosjeanvláček: Massa, Vettel, Hülkenberg, Perez, Button.

30/66 – A Massa už má vláčků plné zuby a zajíždí dost brzo do boxů. Massa stavěl teprve před 14 koly pro tvrdou směs. Vláčky vozů mu vůbec nehrajou do karet a musí změnit strategii.

31/66 – Rosberg už na Hamiltona ztrácí 4,5 sekundy. On totiž šetří pneu, zatímco Hamilton na to tlačí a snaží se nahnat co největší náskok.

34/66 – Rosberg zajel nové nejrychlejší kolo, z pohledu paliva na to tlačí opravdu hodně, zatímco Hamilton je na tom s palivem dobře, ale pneumatiky mu asi začnou už každou chvíli odcházet.

35/66 – Na palivo je nejagresivnější Romain Grosjean, který na to musí tlačit, aby ho nepředjel vláček všech těch jezdců za ním. Räikkönen a Alonso stále jedou blízko za sebou, rozestupy pod dvě sekundy. Kimi má 5 sekund před sebou Bottase. Alonso má 10 sekund za sebou Hülkenberga, Grosjean totiž už zajel do boxů. Určitě má druhá polovina první desítky radost.

36/66 – Grosjean přezouvá na tvrdou směs, vrátil se až za Massou a Vettelem. Alonso nyní zajíždí pro pitstop. Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu. Alonso se vrací před Massu, přezul na tvrdou směs.

37/66 – Kobayashi vyjel v první zatáčce mimo, dal rádiem zprávu, že mu selhaly brzdy a dojel do boxů, další odstoupení po Vergnem. Alonsovi se nemusela brzká zastávka moc vyplatit oproti Kimimu, protože nyní jel celé kolo zaseknutý za Magnussenem, kterého teď však předjel na cílové rovince, uvidíme, kde se vrátí Kimi až zajede do boxů.

38/66 – Ricciardo na Rosberga ztrácí už skoro třicet sekund. Bottas si drží třináct sekund na Ricciarda. Räikkönen už za Bottasem zpomalil.

39/66 – Alonso předjel Magnussena, Vettel na to také šlápl a předjel Massu i Magnussena.

40/66 – Rosberg zase trošku zmenšil náskok Hamiltona, momentálně 3,6 sekund. Když o tom tým Hamiltonovi řekl, Brit se dotázal, kde jeho inženýr byl posledních pár kol, že mu nedával žádné zprávy.

41/66 – Felipe Massa předjel Kevina Magnussena v prvním kole. Räikkönen už by doopravdy měl zajet do boxů, Alonso ho rychle dohání a už na něj ztrácí pouze 17 sekund. Zkouší Räikkönen alternativní strategii?

42/66 – Momentální pořadí: HAM, ROS, RIC, BOT, RAI, ALO, VET, MAS, MAG, GRO, HUL, PER, BUT, KVY, MAL, SUT, GUT, BIA, CHI, ERI. Je vyšetřován incident mezi Ericssonem a Räikkönenem, Švéd ignoroval modré vlajky.

43/66 – Hamilton byl povolán do boxů, ten však zůstal na trati. Ericsson nebude za ignorování modrých vlajek nijak potrestán. Bianchi v boxech.

44/66 – Na konci kola Hamilton zajíždí do boxů, bude to nová tvrdá směs, kterou ještě neměl. Hamiltonův pitstop nebyl úplně hladký, na zadním pravém kole to trvalo trošku déle. Nico Rosberg si stěžuje na drolící se přední pneumatiky. Kimi Räikkönen konečně zajíždí do boxů. Tvrdé pneu.

45/66 – Kimi už pravděpodobně stavět nebude, kdežto Alonso i Vettel, kteří ho předjeli, ještě stavět budou.

46/66 – Nico Rosberg přezouvá na střední pneumatiky a vrací se na druhé místo. Jeho ztráta však o něco narostla. Daniel Ricciardo také zajíždí do boxů. Bottas za ním jede také do boxů. Ricciardo zůstává třetí. Oba mají tvrdou směs.

47/66 – Romain Grosjean, který má za sebou obě Force Indie, útočí na Massu, který radši zajíždí do boxů pro tvrdé pneu.

48/66 – Momentální pořadí: HAM, ROS, RIC, ALO, VET, BOT, RAI, GRO, HUL, PER, BUT, KVY, MAG, MAS, MAL, SUT, GUT, BIA, CHI, ERI.

51/66 – Nico Rosberg nyní zajel nové nejrychlejší kolo (1:29.247). Náskok Lewise Hamiltona už spadl pod tři sekundy. Schyluje se to ke krásnému souboji v závěru.

52/66 – Kevin Magnussen pěkně předjel Daniila Kvyata na 13. místě. Sergio Perez předjel Nica Hülkenberga na devátém místě. Rosberg zajel nové nejrychlejší kolo, o tisícinu rychlejší, než to předešlé.

54/66 – Sebastian Vettel v boxech, vrátí se pravděpodobně za Räikkönenem. Fernando Alonso v boxech na konci kola. A vrací se až za Vettelem!

56/66 – Sebastian Vettel zajel nové nejrychlejší kolo a stáhl ztrátu na Räikkönena na pouhé dvě sekundy. Fin to bude mít těžké, udržet za sebou Vettela a pak i Alonsa.

57/66 – Sebastian Vettel se teď doslova přehnal přes Kimiho Räikkönena a je na pátém místě. Strategie Kimiho Räikkönen je mi podivná. Estebanovi Gutierrezovi se rozpadá přední křídlo.

58/66 – Rozdíl mezi Hamiltonem a Rosbergem je 1,8 sekundy. Alonso je 1,5 sekundy za Räikkönenem, Vettel ztrácí 5 sekund na Bottase.

60/66 – Rosberg už je pouhou sekundu za Rosbergem. Teď museli oba předjet Grosjeana, tak se rozdíl trošku zvětšil. Alonso je nalepený na zadku Kimiho Räikkönena, přes kterého se nemůže dostat. Ferrari to se strategií Räikköneno moc nevymyslelo.

62/66 – 5 kol do konce, Alonse je stále nalepený na Räikkönenovi, Rosberg stále něco málo přes sekundu za Hamiltonem. Vettel už jenom sekundu a půl za Bottasem.

63/66 – Vettel opět přímo za Bottasem, ale Bottas má prostě výkonnější motor než Vettel, takže ani DRS Vettelovi nepomáhá. Rozdíl mezi Hamiltonem a Rosbergem už je pod sekundu.

64/66 – Alonso předjel Räikkönena ve třetí zatáčce a je na šestém místě. Rosberg je přesně sekundu za Hamiltonem. Hamilton zablokoval kola, Rosberg je přímo za ním. Sebastian Vettel předjel Valtteriho Bottase.

45/66 – Rosberg už je přímo za Hamiltonem, ale zatím se mu na cílové rovince nepodařilo kolegu předjet.

66/66 – Poslední kolo, vypadá to, že Rosberg už Hamiltona nezdolá.

KONEC! Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Španělska! Nico Rosberg druhý, Daniel Ricciardo třetí!

To je ode mne pro dnešek všechno uvidíme se opět za dva týdny v Monaku!

 

Sdílejte na:
Zavřít