Živě: Kvalifikace – Velká cena Brazílie

Živě: Kvalifikace – Velká cena Brazílie

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie.

Kvalifikace začíná v 17:00

Vítejte u dnešního živého komentáře ke kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie 2014!

Ačkoliv letos zdejší závod přišel o něco ze své zajímavosti díky tomu, že už není posledním závodem sezony a díky dvojitým bodům v Abu Dhabi se zde o titulu nerozhodne, stejně zde všichni očekávají skvělý závod. Okruh Interlagos téměř vždy přinese skvělou podívanou plnou akce. Kvalifikace zde není zase tolik důležitá, několik pilotů pravděpodobně sáhne ke kompletní výměně motoru před posledním závodem v Abu Dhabi a odbudou si penalizaci za to zde, kde to není tolik důležité.

Penalizace z Austinu si přivezli Perez a Kvyat. Perez za nehodu se Sutilem v prvním kole a Kvyat zbytek penalizace za výměnu motoru.

Po třech trénincích je jasným favoritem na pole-position Rosberg, který je po celý víkend o něco rychlejší než Hamilton a to jak na středně tvrdé, tak na měkké směsi pneumatik. Ze zbytku světa vypadá opět nejlépe Williams, ale Ferrari a Red Bull nejsou daleko.

Pirelli sem letos chtělo původně přivézt středně tvrdou a tvrdou směs pneumatik, ale po naléhání týmů a pilotů to změnilo na měkkou a středně tvrdou směs.

Kvůli absenci Caterhamu a Marussie se pokračuje v pozměněném formátu kvalifikace, kdy v Q1 a Q2 vypadávají čtyři nejpomalejší místo šesti.

Před kvalifikací máme nad okruhem zataženo, ale je sucho. Teplota vzduchu je 25°C a trati 32°C.

Q1

18:00 – Na konci boxové uličky se nám rozsvítilo zelené světlo, první část kvalifikace začala. Na trať se nikdo nežene.

17:00 – Prvním vozem na trati je Adrian Sutil a nacpané brazilské tribuny nadšeně pokřikují.

16:00 – Nyní se na trať vydává i Daniel Ricciardo v Red Bullu. Dostává zprávu, že vítr je velmi slabý a neměl by moc ovlivňovat vůz. Za Ricciardem vyjíždějí i obě Toro Rossa.

15:00 – Sutil je nyní ve svém prvním měřeném kole. Jede na měkké směsi, tudíž Sauber se ani neobtěžuje zkusit postoupit do Q2 na středně tvrdé směsi. Na trať vyjíždí mnoho dalších vozů.

14:00 – Sutilův první čas je přes 1:13, Ricciardo je rychlejší a jde na první místo s časem 1:12.7. Toro Rossa jsou nyní v letmém kole.

13:00 – Na čelo jde Jean-Eric Vergne s časem 1:12.553, Kvyat se ztrátou dvou tisícin jde za něj.

12:00 – Nico Hülkenberg zajel první měřené kolo a je rychlejší než Toro Rossa a jde na první místo. V měřeném kole je nyní Lewis Hamilton. Mezitím se do čela posunul Bottas a poté Massa.

11:00 – Hamilton jde do čela na měkkých pneumatikách, je ale s časem 1:11.223 pouze o tři desetiny rychlejší než Massa.

10:30 – Rosberg využívá slipstreamu od vozu Kimi Räikkönena před ním na cílové rovince a jde do čela s náskokem přes půl sekundy na Hamiltona. Čas měl hodnotu 1:10.693.

9:00 – Lewis Hamilton je v dalším měřeném kole. Alonso se rozčiluje ve vysílačce kvůli menším problémům s jeho Ferrari, nyní ale už jsou vyřešeny a je v letmém kole.

8:00 – Lewis Hamilton jde do čela s časem 1:10.457. Alonso se posouvá na třetí místo za Rosberga.

7:50 – Rosberg zajel ale ještě rychlejší kolo než Hamilton a jde opět do čela. Nyní už se oba Mercedesy pohybují pod kvalifikačním rekordem Rubense Barrichella.

7:00 – V odstupové zóně jsou nyní Grosjean, Vergne, Button a Vettel. Vettel je momentálně ve svém prvním měřeném kole.

6:00 – Ricciardo si stěžuje na hodně nečistou trať, což omezuje přilnavost.

5:00 – Vettel má očividně problémy s vozem, i když jede na plný plyn, je velmi pomalý. Jeho nejrychlejší kolo zatím nestačí ani na splnění pravidla 107%. Button se zlepšuje a jde na třetí místo, za něj jde Magnussen. Za nimi je Alonso, Massa, Bottas a Räikkönen.

4:00 – Sutil se zlepšuje a posouvá se ze čtrnáctého na desáté místo, ale vzápětí se zlepšuje Esteban Gutierrez, který jde na páté místo.

3:00 – V sestupové zóně jsou nyní oba Lotusy, Vergne a Vettel, který zkouší zajet další letmé kolo.

2:30 – Ricciardo se zlepšuje a jde na deváté místo, Vettel jde na třinácté. Do sestupové zóny se posouvá Perez. Vergne se sice zlepšuje, ale stále je na sestupové patnácté pozici.

1:00 – Šestnáctý Perez je v letmém kole.

0:30 – Mexičan se nezlepšuje. Vettel je v dalším letmém kole a nezlepšuje se, zůstává třináctý.

0:00 – Romain Grosjean se zlepšuje, ale pouze na patnácté místo. Massa a Bottas jdou na třetí a čtvrté místo. Räikkönen se zlepšuje na sedmé místo. Maldonado se nedokázal zlepšit.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Rosberg, vypadávají Grosjean, Vergne, Perez a Maldonado.

Vergne se týmu omlouvá ve vysílačce, chytil velký provoz a nedokázal zajet dostatečně rychlé kolo. Po dobrém výkonu Lotusu v Austinu je nyní zpět na chvostu pole. Perez po promrhaném pátku a navíc s penalizací z Austinu asi do kvalifikace stejně moc velké naděje nevkládal.

Q2

15:00 – Zelená světla, druhá část kvalifikace začíná. Na trať se jako první vydává Hülkenberg ve Force Indii.

14:00 – Gutierrez dalším na trati, doprovází ho jeho týmový kolega Adrian Sutil. Bohužel oba jsou pro příští rok bez závodní sedačky, Sauber pro příští rok podepsal Ericssona a Nasra.

13:00 – Hülkenberg v měřeném kole. První kolo od Hülkenberga má hodnotu 1:12.306. Sutil ve svém letmém kole vyjel mimo trať a objevily se žluté vlajky. Gutierrez jde na druhé místo s časem 1:12.331.

11:00 – Alonso ve svém letmém kole zablokoval kola, Hamilton činí podobně. Trať se trošku ochladila a nabízí o trošku méně přilnavosti.

10:00 – Hamilton z toho vyvázl celkem dobře, stále jde na čelo s časem 1:10.712. Alonsovo kolo bylo 1:15.265.

9:00 – Rosberg jde do čela tabulky s časem 1:10.303. Räikkönen jde na třetí místo s časem 1:11.526. Alonso se nyní zlepšuje a jde za něj na čtvrté místo. Nyní se ale na trať pustili Williamsy.

8:30 – Felipe Massa jde na třetí místo před Räikkönena. Je jenom o desetinu pomalejší než byl Hamilton ve svém prvním pokusu. Na Rosberga ale ztrácí už přes půl sekundy.

7:00 – Valtteri Bottas svého týmového kolegu Massu překonává a jde na třetí místo se ztrátou pouhých pěti setin na Hamiltona.

6:00 – Magnussen s Buttonem se zlepšují – Button pátý, Magnussen šestý. Vettel jde na sedmé místo, za ním obě Ferrari.

5:00 – V sestupové zóně jsou Gutierrez, Sutil, Kvyat a Ricciardo. Poslední tři jmenovaní ještě nezajeli ani jedno měřené kolo v Q2.

4:00 – Hülkenberg je momentálně jediným na trati. Momentálně je na desátém místě, ale pouze dvě setiny za ním je Gutierrez. Na trať nyní vyjíždějí i obě Ferrari.

3:00 – Hülkenberg hned v první zatáčce zablokoval kola. Mercedes tvrdí, že trať se moc nezlepší a své piloty asi už na trať nevyšle.

2:00 – Hülkenberg se sice zlepšil, ale zůstává desátý. Alonso s Räikkönenem jsou nyní v letmých kolech.

1:00 – Räikkönen se zlepšuje a jde na šesté místo před Magnussena, Alonso jde na osmé místo.

0:00 – Došel čas, ale stále čekáme na mnoho pilotů. Massa s Bottasem se posouvají mezi Mercedesy, Ricciardo jde na osmé místo, Vettel na šesté, Alonso se posunul na desáté místo.

KONEC Q2! Nejrychlejší opět Rosberg, vypadávají Gutierrez, Hülkenberg, Sutil a Kvyat.

Massa na druhém místě za Rosbergem dostává obrovský potlesk od brazilských fanoušků na tribunách. Venku z kvalifikace už máme obě Force Indie, oba Lotusy, oba Saubery a obě Toro Rossa.

Hádám, že u Mercedesu jsou trošku nervózní z Williamsů, které nejsou vůbec daleko. Hamilton byl navíc v Q2 pomalejší než v Q1, díky onomu zablokování kol. Rosberg byl stejně rychlý s časem 1:10.3.

Q3

12:00 – Dnes naposledy zelená světla. Na trať ale nikdo nespěchá.

10:40 – Prvním na trati je Lewis Hamilton v Mercedesu.

10:15 – Rosberg vyráží jenom o chvilku později. Oba jsou samozřejmě na měkké směsi.

9:00 – Hamilton je v prvním měřeném kole, Mercedesy jsou zatím jedinými vozy na trati.

8:00 – Hamiltonův první čas je 1:10.195, vynikající kolo.

7:40 – Rosberg je rychlejší a jde na první místo s časem 1:10.166.

7:00 – Bottas je v měřeném kole. Bohužel během kola několikrát zablokoval kola.

6:30 – Fin jde na třetí místo s časem 1:10.305, nebylo to tak špatné kolo, jak to původně vypadalo.

6:00 – Massa nyní Bottase překonává a jde na třetí místo s časem 1:10.247 – je pouze šest setin za Hamiltonem! U Mercedesu musí být řádně nervózní.

5:00 – Button je na pátém, Magnussen na šestém, Vettel na sedmém, Ricciardo na osmém. Obě Ferrari jsou zatím bez kola.

4:00 – Räikkönen je jediným na trati a chystá se na své jediné měřené kolo.

3:00 – Räikkönen začíná své měřené kolo, zatímco Vettel s Ricciardem vyrážejí na trať.

2:00 – Všechny vozy jsou na trati.

1:40 – Räikkönen jde pouze na sedmé místo se ztrátou devíti desetin na Rosberga.

1:00 – Poslední minuta a čekáme na všechny a nic ještě není jisté.

0:20 – Ricciardo se zlepšuje, Vettel také. Vettel je na šestém, Ricciardo na osmém. Räikkönen je už zpět v boxech a je na devátém místě.

0:00 – Hamilton jde do čela, ale Rosberg je v měřeném kole. Alonso jde na osmé místo před Ricciarda, Rosberg překonává Hamiltona o další tři setiny! Massa pokazil prostřední sektor, ale zůstává třetí.

KONEC KVALIFIKACE! Nico Rosberg získává pole-position po těsném souboji s Hamiltonem. Za nimi Massa, Bottas, Button, Vettel, Magnussen, Alonso, Ricciardo, Räikkönen.

Massa nakonec na Rosberga ztratil dvě desetiny, ale to je stále skvělý výsledek pro Williams, zvlášť s Bottasem na čtvrtém místě. Pátý Button bude také rozhodně spokojený. Vettel po dlouhé době porazil Ricciarda. Alonso nakonec rychlejší než Räikkönen.

Toto pole-position pro Rosberga znamená, že letos získá cenu za nejlepšího kvalifikátora s nejvíce pole-position.

To je pro dnešek vše, zítra se uvidíme přímo u závodu v Brazílii.

Sdílejte na:
Zavřít