Felipe Massa získal ve Formuli 1 jedenáct vítězství. Připomeňte si je všechny

Felipe Massa získal ve Formuli 1 jedenáct vítězství. Připomeňte si je všechny

Brazilský závodník se na konci letošního ročníku rozloučí s kariérou pilota Formule 1. Celkem vybojoval jedenáct triumfů ve velkých cenách, všechny s Ferrari.

Letošní sezona bude pravděpodobně konečnou pro několik závodníků. Vzpomeňme Daniila Kvyata a jeho sesun z Red Bullu do Toro Rosso a následně pryč z Formule 1. Dalším adeptem na definitivní rozloučení je Jolyon Palmer, jehož u Renaultu vystřídal Carlos Sainz a nezdá se, že by si britský jezdec dokázal zajistit angažmá pro příští rok.

PSALI JSME: Felipe Massa na konci sezony opustí Formuli 1

Délkou kariéry a úspěchy získanými během ní však jeden závodník všechny odcházející převyšuje. Je jím Felipe Massa, jenž se s šampionátem emotivně loučil už v závěru minulé sezony, avšak po rošádách u Mercedesu prodloužil o jeden rok, aby ve stáji Williams plnil roli zkušeného veterána vedle mladičkého talentu Lance Strolla. Před pár dny Brazilec oficiálně potvrdil, že Formuli 1 na konci této sezony opustí definitivně, byť část něj by ještě ráda zůstala.

Zaslíbené Turecko

Velká cena Turecka se v historii Formule 1 konala sedmkrát a z toho tu třikrát triumfoval právě Massa. Nejprve v roce 2006, kdy se po boku Michaela Schumachera zabydloval u Ferrari. Tentýž rok vybojoval ještě jedno vítězství, v závěrečném závodě ročníku na domácí půdě v Brazílii.

Další sezona byla ještě úspěšnější. Rok 2007 přinesl tři triumfy – v Bahrajnu, Španělsku a opět Turecku. Felipe Massa však v ostatních závodech nevybojoval dostatečný počet bodů k tomu, aby si to v závěru ročníku rozdal se stájovým kolegou Kimim Räikkönenem, Fernandem Alonsem a Lewisem Hamiltonem o titul. Spokojit se musel až se čtvrtým místem, nejúspěšnější byl po dramatickém finiši finský parťák.

Na titul to nestačilo

Zní to neskutečně, ale je to tak. Poslední triumf vybojoval Brazilec ve Formuli 1 před dlouhými devíti lety. Ročník 2008 byl přitom jeho nejúspěšnějším a ve famózním finiši byl na pár sekund i šampionem… Cesta za titulem vicemistra začala triumfem v Bahrajnu, Turecku (zde Massa zvítězil 3x po sobě), Francii, Španělsku (tentokrát ve Valencii, kde se konala Velká cena Evropy), Belgii a konečně domácí Brazílii. Ani to ale na zisk titulu nestačilo, Lewis Hamilton z týmu McLaren jej překonal o jeden mistrovský bodík.

DOPORUČUJEME: Po F1 chci závodit ve Formuli E, říká Massa

Nejúspěšnější byl Massa v Istanbulu, kde triumfoval hned třikrát. Mezi jeho další oblíbené destinace patřil okruh v bahrajnském Sakhiru i domácí trať Interlagos. Na obou získal po dvou triumfech. Celkem to bylo jedenáct vítězství během tří let a nepřekvapí, že všechna vybojoval s týmem Ferrari. S italskou stájí spolupracoval ještě pět let, maximem už ale byla jen dvě druhá místa.

Od roku 2014 působil Brazilec v týmu Williams a do Velké ceny Rakouska ten rok dokonce startoval z pole position. V konečném pořadí však obsadil až čtvrté místo za Rosbergem, Hamiltonem a kolegou Bottasem. S tradičním britským týmem vybojoval ještě pět umístění na stupních vítězů, z toho jedno druhé místo. Naposledy bednu urval v Itálii před dvěma lety. Od té doby byl nejlépe čtvrtý, avšak stále patřil mezi pravidelné sběrače mistrovských bodů.

Felipe Massa a jeho vítězství ve Formuli 1

Rok Země Okruh Vůz
2006 Turecko Istanbul Ferrari 248 F1
2006 Brazílie Interlagos Ferrari 248 F1
2007 Bahrajn Sakhir Ferrari F2007
2007 Španělsko Barcelona Ferrari F2007
2007 Turecko Istanbul Ferrari F2007
2008 Bahrajn Sakhir Ferrari F2008
2008 Turecko Istanbul Ferrari F2008
2008 Francie Magny-Cours Ferrari F2008
2008 Španělsko (VC Evropy) Valencie Ferrari F2008
2008 Belgie Spa-Francorchamps Ferrari F2008
2008 Brazílie Interlagos Ferrari 2008
Sdílejte na:
Zavřít