Motor Formule 1 v rodinném autě? Renault si před lety postavil speciál pro radost, jel až 310 km/h

Motor Formule 1 v rodinném autě? Renault si před lety postavil speciál pro radost, jel až 310 km/h

Roku 1994 slavil vůz Renault Espace desetileté výročí a francouzští konstruktéři si nadělili hodně kuriózní dárek. Do rodinného auta namontovali pohonnou jednotku z tehdejší F1…

Premiéra automobilu se uskutečnila na pařížském autosalonu v roce 1994. Koncept vznikl ve spolupráci se společností Matra a největším lákadlem byl pochopitelně motor z monopostu Formule 1. A nemyslete si, že šlo jen o výstavní kousek, tenhle rodinný dříč se nebál ani závodních okruhů.

Srdcem auta je 3,5litrový desetiválec s výkonem 820 koňských sil, jímž byl osazen Williams-Renault FW15C. Monopost navrhoval sám Adrian Newey a v sezoně 1993 jej pilotovali Damon Hill a Alain Prost. Pokud jde o Espace s totožným pohonem, ten uměl zrychlit z klidu na stovku za 2,8 sekundy a klidně pokračoval na maximální rychlost až 310 km/h.

DOPORUČUJEME: Kupte si plně funkční Benetton. V sezoně 1998 byl i na stupních vítězů

Automobilka Renault nebyla první, kdo podobnou zástavbu zrealizoval. Nejvíce ale před takřka čtvrt stoletím překvapil fakt, že namísto sporťáku se jednotka objevila ve velkém rodinném MPV. Vedle motoru samotného byla speciální i karoserie. Tu tvořila lehká uhlíková vlákna, čímž se hmotnost snížila na 1 300 kilogramů. Kromě pozměněného interiéru muselo být auto celkově rozšířeno tak, aby se do něj motor z Formule 1 vůbec vešel.

Uvnitř nechyběly sportovní sedačky a bouřlivý chod desetiválce se rozléhal nejen všude kolem, ale i v kabině. Speciál dodnes existuje, prohlédnout si jej můžete ve francouzském muzeu Matry, kde z pochopitelných důvodů patří mezi absolutní strop toho, co zde můžete vidět. V akci si auto můžete prohlédnout a hlavně poslechnout níže…

VIDEO: Renault Espace s motorem Formule 1

Sdílejte na:
Zavřít