ONLINE: Velká cena Mexika 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Mexika 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Mexika 2017.

Kvalifikace začíná ve 20:00

Sezona se chýlí ke konci a čeká nás jedna z posledních kvalifikací letošního roku. Mezi favority opět patří především vozy Mercedesu, nicméně ve volných trénincích se ve velmi dobré světle ukázaly i Red Bully, které byly nejrychlejší v druhém i třetím tréninku. Samozřejmě nelze vylučovat ani rudé vozy Ferrari, které se v Mexiku ale trošku trápí.

Výsledky z prvního tréninku naleznete zde, z druhého zde a ze třetího zde.

Okruh Autodromo Hermanos Rodriguez je stále relativní novinkou v kalendáři, ale je velmi známý tím, že díky své vysoké nadmořské výšce zde vozy musí překonávat menší odpor vzduchu a tedy dosahují mnohem vyšších rychlostí. Zároveň to ale také znamená problémy s nedostatečným přítlakem a chlazením. První sektor je velmi rychlý s málo zatáčkami, prostřední sektor se skládá z několika rychlých zatáček a pár pomalejších, třetí sektor, který prochází nacpaným bývalým stadionem, je pak velmi technický s pomalými zatáčkami.

Q1

Vypadá to, že do kvalifikace vůbec nenastoupí Pierre Gasly, který měl ve třetím tréninku problém s pohonnou jednotkou a mechanici zřejmě motor nestihnou vyměnit. Kvalifikaci tak nenastoupí a bude muset požádat FIA, aby ho pustila na start, což by na základě výsledků Toro Rosso neměl být problém.

18:00 – Máme zelenou vlajku a první část kvalifikace začíná! Na trati se rychle objevilo několik vozů včetně Ferrari. McLaren potvrzuje, že se soustředí spíše na závod, než na kvalifikaci, Vandoorne na výjezdu z boxů trénuje start, což většinou ostatní vozy v kvalifikaci moc nedělají.

15:00 – První měřené kolo máme od Grosjeana, nebylo úplně čistá, ve třetím sektoru zablokoval kola. Jeho čas rychle překonal Hartley, Wehrlein, Ericsson i Vandoorne.

14:00 – Do čela jde Vettel s časem 1:18.045, Räikkönen je o desetinu pomalejší. Nyní slyšíme velký křik od mexických fanoušků, na trať právě vyjel Sergio Perez, domácí hrdina.

12:00 – Své první kolo Perez ale opustil a znovu zahřívá pneumatiky. Nebude jediný, kdo s tím bude dnes mít problém. Mezitím jde do čela Valtteri Bottas a vzápětí ho překonává o šest setin Lewis Hamilton. Vettel na Hamiltona ztrácí přes půl sekundy. Mercedesy jedou ale na ultra-měkké směsi, zatímco Ferrari a Red Bully na super-měkké.

11:00 – Verstappen jde na třetí místo se ztrátou jedné desetiny na Hamiltona.

10:30 – Vynořuje se zpráva, že Toro Rosso nakonec možná stihne vyměnit motor a dostat Gaslyho na trať, nyní se zvedl z boxové zídky a běžel se převléct!

10:00 – Perez jde na šesté místo, Ocon je na sedmém. Na osmé místo se nyní posunul Massa. Ricciardovi se první kolo moc nepovedlo a zatím je devátý.

8:45 – Hülkenberg jde na osmé místo, Carlos Sainz je rychlejší a jde na osmé místo, dělí je dvě desetiny. Sainz po přesunu z Toro Rosso předvádí v Renaultu velmi dobré výkony.

8:00 – Fernando Alonso jde na páté místo před Räikkönena. Vettel se zlepšuje na čtvrtém místě, na super-měkké směsi už je jenom tři setiny za Verstappenem.

6:00 – Perez jde na šesté místo před Räikkönena. Mezitím se zlepšil i Hülkenberg, který se posunul na deváté místo před Sainze, Ocona a za Ricciarda, který se před chvíli také zlepšil.

5:00 – Vypadá to, že Gasly nakonec přeci jen nevyjede, opět se převlékl do džín. Škoda.

4:30 – V odstupové zóně jsou nyní Grosjean, Ericsson, Magnussen, Vandoorne a Gasly.

3:00 – Berndon Hartley, první Novozélanďan ve Formuli 1 od roku 1984, se posouvá na třinácté místo a měl by mít dveře do Q2 otevřené.

1:00 – Fernando Alonso říká, že nemá výkon, nejspíše mu odešlo turbo. Prozatím zůstává na trati, ačkoli do Q2 by se určitě z pátého místa dostal.

0:00 – Magnussen se zlepšuje, ale jde pouze na šestnácté místo před Grosjeana. Massa se zlepšuje a posouvá se na dvanácté místo. Vandoorne jde na třinácté místo, Stroll se zlepšuje, zůstává patnáctý, Ericsson se posouvá na šestnácté místo, Alonso se zlepšuje, zůstává pátý, Wehrlein se nezlepšuje a zůstává na sedmnáctém místě.

KONEC Q1. Nejrychlejší byl Hamilton, odstupují 16. Ericsson, 17. Magnussen, 18. Magnussen, 19. Grosjean a 20. Gasly.

Je velmi zajímavé, že Saubery s loňskými motory Ferrari překonalý oba Haasy s letošními motory Ferrari, to se Haasu moc často nestává, s tím americký tým rozhodně nebude spokojený.

Q2

15:00 – Stoffel Vandoorne jako první vůz na trati. 

14:00 – Trať se rychle zaplňuje.

12:00 – Do čela jde Bottas s časem 1:17.161. Räikkönen jde na druhé místo se ztrátou téměř čtyř desetin, Hamilton první letmé kolo bral jako druhé zahřívací. 

11:00 – Vettel jde na první místo s časem 1:17.058. Nový traťový rekord, ale zřejmě ne na dlouho. Perez jde na čtvrté místo, Ocon na osmé, ztráta osmi až devíti desetin na Vettela.

10:00 – Hamilton jde na čelo s časem o dvě setiny rychlejším než Vettel – 1:17.035.

9:45 – Brendon Hartley hlásí, že nemá žádný výkon. Co se to děje u Toro Rosso? Gasly vůbec nenastoupil do kvalifikace kvůli problému s pohonnou jednotkou, nyní svůj vůz vedle trati odstavuje i Brendon Hartley!

8:00 – Několik pilotů kvůli tomu musel opustit své rychlé kolo kvůli žlutý vlajkám. Nyní ale už je vůz Toro Rosso zatlačen do bezpečí za bariéry.

7:30 – Verstappen na to šlápl a zajel ze všech naprosto nejrychlejší první sektor.

7:00 – Verstappen jde do čela s časem o půl sekundy rychlejším než Hamilton! Téměř čtyři desetiny nahnal v posledním třetím sektoru! Tento rok mu to v Mexiku opravdu létá. Ricciardo v tom samém voze je o více než sekundu pomalejší a až na šestém místě, Horner, šéf Red Bullu, to vysvětluje provozem a také bylo jeho kolo ovlivněno žlutou vlajkou kvůli Hartleymu.

3:00 – Stroll je ve svém prvním měřeném čase v Q2. V prvním sektoru ztrácí přes čtyři desetiny na Verstappena, což není tak špatné.

2:00 – Nicméně ve zbytku kola toho ztratil opravdu hodně a je až jedenáctý, vzápětí ho překonal Massa s časem podstatně rychlejším, určitě tam Stroll udělal chybu ke konci kola.

1:00 – Na trati jsou všichni krom McLarenů, Hartleyho a Ricciarda na šestém. Hamilton ani Bottas se nedokázali zlepšit a to jeli na nové směsi ultra-měkkých pneumatik.

0:00 – Räikkönen se nezlepšuje také, Verstappen se také nezlepšuje, nedaří se to ani Perezovi. Zlepšuje se Vettel, který se posouvá na druhé místo se ztrátou přes tři desetiny na Verstappena. Teplota tratě v posledních minutách vzrostla na 47°C, možná to tolik ovlivňuje vozy a způsobuje horší výkony pneumatik, které se více zahřívají.

KONEC Q2! Nejrychlejší Verstappen, odstupují 11. Massa, 12. Stroll, 13. Hartley, 14. Alonso a 15. Vandoorne.

Q3

12:00 – Zelená světla! Poslední část kvalifikace a boj o pole-position začíná! Stane se Verstappen nejmladším pilotem na pole-position v historii?

10:00 – Verstappen začíná své letmé kolo! V prvním sektoru je ale rychlejší Bottas. 

9:00 – Verstappen opustil své letmé kolo, to ale rozptýlilo Bottase, který zablokoval kola a míří do bozů.

8:45 – Hamilton jde na první místo s časem 1:16.934, na druhé místo jde Sainz, na třetí Perez. První kolo se moc nepovedlo Räikkönenovi.

8:00 – Ocon jde na druhé místo. Vzápětí jde do čela Vettel s časem o desetinu rychlejším než Hamilton.

7:45 – Nyní do cíle míří Verstappen, který zajel skvělé první dva sektory, jde do čela s časem 1:16.574! Náskok dvou a půl desetin na Vettela!

7:00 – Ricciardo jde až na čtvrté místo se ztrátou téměř devět desetin na Verstappena. Mladý Holanďan dnes opravdu létá!

4:00 – Verstappen míří na trať. Mezitím komisaři vyšetřují, jestli v předchozím pokusu zablokoval Bottase v jeho letmém kole.

2:30 – Na trať už míří všechny ostatní vozy krom Ricciarda, který si dává trošku na čas.

1:30 – Verstappen své první měřené kolo opustil, má čas najet do dalšího měřeného.

1:00 – Bottas v letmém kole, zatím nemá zajetý čas, ale nevypadá, že na to tlačí úplně na 100%. 

0:30 – Bottas jde na čtvrté místo s malou ztrátou na Hamiltona, který mezitím udělal chybu ve třetím sektoru.

0:00 – Hamilton pokazil své kolo a už nestihne najet do dalšího měřeného kola! Sebastian Vettel se mezitím zlepšuje a jde do čela! Překonal Verstappenův čas o 9 setin. Verstappen už se nezvládne zlepšit!

KONEC Q3! Pole-position jde k Sebastianu Vettelovi! Druhý Verstappen, třetí Hamilton, čtvrtý Bottas, pátý Räikkönen, šestý Ocon, sedmý Ricciardo, osmý Hülkenberg, devátý Sainz a desátý Perez!

Sdílejte na:
Zavřít