Liberty v Bahrajnu představí týmům svou vizi pro F1

Liberty v Bahrajnu představí týmům svou vizi pro F1

Předmětem prezentace bude zejména nová architektura pohonných jednotek plánovaná na období začínající rokem 2021, která navážou na současnou hybridní turboéru.

Vedení formule 1 se chystá o víkendu Velké ceny Bahrajnu představit týmům a dodavatelům pohonných jednotek prezentovat svoji vizi pro královskou třídu motorsportu na období počínající rokem 2021. Klíčem nových plánů Liberty Media je nová architektura pohonných jednotek spolu s dalšími kroky, které by měly vést ke snížení a omezení nákladů.

Základní představa nových pohonných jednotek byla zveřejněna už v loňském roce. Zmizet má motorgenerátor MGU-H připojený k turbodmychadlu, přičemž některé další komponenty mají být z úsporných důvodů standardizovány, některé oblasti vývoje omezeny.

Novou filosofii však s težkým srdcem nesly Ferrari a Mercedes, čímž se zvýšilo napětí mezi těmito týmy a vedením sportu, přičemž se dokonce začaly objevovat hrozby odchodem z F1. Návrh nové pohonné jednotky byl nyní upraven.

Není však zřejmé, zda Liberty využije prezentace v Bahrajnu také k představení budoucích komerčních schémat formule 1. Současné bilaterální dohody s jednotlivými týmy vyprší na konci roku 2020, přičemž žádná stáj zatím není sportu smluvně zavázána na období následující.

Šéf týmu Red Bull Christian Horner v rozhovoru pro britský Autosport sdělil: „Je důležité mít přehled o tom, kam tento sport do budoucna spěje. Všichni jsou zvědaví na to, jaké jsou plány Liberty, snad se jich v nadcházejících týdnech dočkáme.“

Poradce Red Bullu Dr. Helmut Marko dodal: „Nevidím cestu, jak by MGU-H mohlo zůstat. Shodujeme se a jsme si jisti, že musí přijít změna technických regulí, stejně tak na straně nákladů. Musí být sníženy. Jakýmkoliv způsobem, na tom nesejde, ale musí být sníženy. Podívejte se na naše sousedy (Force India). Žádný tým nevydělává peníze, není to solidní a zdravý obchodní model.“

Liberty to reveal Formula 1 future rules blueprint at Bahrain GP https://t.co/uHwrob5uS1 pic.twitter.com/ODlRM04dMj

— The Voice of F1 (@F1Voice) March 27, 2018

Zastupující šéfka týmu Williams Claire Williams se nechala slyšet, že bylo od Liberty Media správné dát si načas a plány pro budoucnost sportu připravit pořádně.

„Zdědili poměrně komplikovaný sport, je toho asi hodně, co se musí rozmotat,“ rekla. „Když si dali načas, tak zřejmě učiní správná rozhodnutí ve snaze proměnit tento sport v něco, čím musí být, a sice sport, který si do budoucna fanoušci budou chtít v neděli odpoledne naladit. Myslím, že se jde správným směrem.“

Zástupce šéfa týmu Force India Bob Fernley podotkl, že je důležité, aby byly vyřešeny všechny ostatní otázky, než budou týmy moci jednat o komerčních smlouvách na období po roce 2020.

„Klíčové je, aby teď něco začli předvádět,“ rekl. „Teď jsme tu měli tuhle hezkou přípravu a nyní je třeba dostat se přes tu prekážku. Bude to pro ně důležitý rok. Je důležité, abychom v roce 2018 jasně definovali regule týkající se motoru, protože dodavatelé budou potřebovat nějaký čas, aby se na ně mohli podívat.

Myslím, že s pravidly týkajícími se šasi a dalších věcí se dá počkat do roku 2019, protože pak budete mít ještě zhruba rok na to je implementovat. A tím pádem nám zbývá asi rok na to jednat o té komerční stránce.“

Sdílejte na:
Zavřít