Hamilton to měl tento rok příliš jednoduché, říká Alonso

Hamilton to měl tento rok příliš jednoduché, říká Alonso

Dvojnásobný mistr světa, Fernando Alonso, si myslí, že Lewis Hamilton měl tento rok cestu za titulem příliš jednoduchou.

Lewis Hamilton se přetahoval o vedení v šampionátu téměř celou sezonu se Sebastianem Vettelem a dlouho se zdálo, že tento boj bude vyrovnaný až do konce. Po letní přestávce ale přišel velký zvrat a několik selhání ze strany Vettela a Ferrari a Hamilton tak mohl svůj čtvrtý titul oslavovat už v Mexiku, i když do konce sezony zbývají ještě dva závody.

Podle Fernanda Alonso to tento rok měl Hamilton lehčí než při zisku jeho předchozích třech titulů a to zejména díky loňskému šampionovi Rosbergovi, který odešel z F1 a Britovi tak letošní boj výrazně ulehčil.

„Tento rok to měl docela lehké, neměl žádného soupeře,“ řekl Alonso. „Vloni bojoval s Nicem až do posledního závodu a nakonec neuspěl.“

Španěl, který po kvalifikaci na Velkou cenu Mexika prohlásil, že McLaren má nejlepší šasi na startovním poli, věří, že výměna pohonných jednotek od Hondy za ty od Renaultu pomůže McLarenu vytvořit pro Mercedes a ostatní týmy na špici velkou konkurenci.

„Tento rok to bylo jednoznačné. Čtyři závody před koncem byl Mercedes jistým vítězem poháru konstruktérů a tři závody před koncem bylo jasné, že Hamilton získá i jezdecký titul. McLaren-Renault se snad příští rok postará o to, aby tomu tak nebylo.“

Po startu z osmnáctého místa Alonso během mexického závodu tvrdě bojoval a nakonec obsadil desátou příčku, která mu zajistila jeden bod. Celkem jich má na kontě jedenáct.

„Bylo to fajn. Startovali jsme úplně na konci a nakonec jsme zabodovali, což je pozitivní. Rychlost jsme měli během celého víkendu a auto se chovalo dobře. Během závodu jsem měl skvělé vyvážení. Na rovinkách jsme ztráceli trošku rychlosti, což nám způsobovali problémy s útočením a bráněním se a tak jsem ztratil hodně času za Sauberem Marcuse Ericssona a potom jsem nemohl předjet ani Kevina Magnussena. Takhle jsem ztrácel cenný čas půlku závodu. A také pokud jsme před někým jiným, jsme velmi lehkým cílem.“

Alonso se v posledních kolech střetl v přímém souboji na trati i s Hamiltonem, který se mosel prodírat startovním polem po defektu pneumatiky, který utrpěl v prvním kole po kontaktu se Sebastianem Vettelem.

„Na konci jsem bojoval i s Lewisem, ale na rovinkách jsem výrazně ztrácel. Snažil jsem se brzdit co nejpozději a udržet si tak pozici, ale bylo to nemožné.“

Na otázku, zda chtěl v souboji s Hamiltonem v posledních kolech demonstrovat svoje dovednosti, Alonso odpověděl: „On to určitě ví. Ví, jak jsme na tom na rovinkách a ví jak jsme silní v zatáčkách, o čemž se dnes mohl přesvědčit. Doufám, že příští rok mu budeme dělat mnohem větší problémy.

Sdílejte na:
Zavřít