ONLINE: Velká cena Kanady 2017

ONLINE: Velká cena Kanady 2017

Živý komentář k Velké ceně Kanady 2017.

Závod začíná ve 20:00

Vítejte u dnešního závodu, po včerejší napínavé kvalifikaci z prvního místa bude startovat Lewis Hamilton. V první řadě ho doplní Sebastian Vettel. Druhou řadu opět obsadí Fini Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen. Ve třetí řadě uvidíme Red Bully v pořadí Verstappen-Ricciardo. Do čtvrté řady se postaví Felipe Massa a Sergio Perez a TOP10 uzavírají v páté řadě Esteban Ocon a Nico Hülkenberg.

Výsledky kvalifikace můžete nalézt zde, její průběh si můžete připomenout zde.

Circuit Gilles Vileneuve netřeba představovat, v kalendáři F1 patří ke klasice. Je to velmi rychlý, napůl městský okruh, který zpravidla přináší skvělou podívanou, zvláště při dešti, který se tu objevuje často. První sektor se skládá z několika pomalejších zatáček, následně na něj navazuje sektor druhý, který se skládá prakticky pouze ze dvou šikan a zadní rovinky a následuje poslední třetí sektor, který začíná vlásenkou, po které následuje velmi dlouhá rovinka s DRS zónou, na jejímž konci piloti tvrdě brzdí do poslední šikany a kolem „Zdi šampionů“ se vydají na cílovou rovinku s druhou DRS zónou.

Komentář

ZK – Zahřívací kolo začalo! Odlepují se všechny vozy krom Daniila Kvyata, který zůstává stát na svém startovním místě! Pár mechaniků k němu přispěchalo a roztlačilo ho, nyní už dohání ostatní.

1/70 – A je odstartováno! Hamilton odstartoval dobře, ale Verstappen má skvělý start! Probojoval se v prvních pár zatáčkách na druhé místo! A havárie! Carlos Sainz a Felipe Massa končí po vzájemné nehodě! Máme Safety Car!

2/70 – Safety Car je na trati, v boxech se objevil Pascal Wehrlein, Grosjean taktéž v boxech. Z opakovaných záběrů to vypadá, že je to vina Sainze, který vjel do boku Grosjeana, roztočil se a vjel do Massy. Grosjean se pěkně zlobil, stejně jako Massa.

3/70 – Pořadí za Safety Carem: HAM VER BOT VET RIC RAI PER OCO HUL KVY VAN ALO MAG PAL STR ERI GRO WEH. Safety Car zajíždí v tomto kole.

4/70 – Verstappen útočí na Hamiltona, ale ten se brání! Bottas následně doráží na Verstappena ze třetího místa. Ferrari nevypadají příliš jistě. Máme žluté vlajky ve třetím sektoru, ale už mizí. Sergio Perez se dostává před Räikkönena, který se propadá na sedmé místo. Vettel má problémy s předním křídlem, ale zatím pokračuje.

5/70 – Sebastian Vettel zajíždí do boxů! Přezouvá na super-měkkou směs a dostává nové přední křídlo. Uvidíme, jestli dokáže na super-měkké směsi dojet až do cíle.

9/70 – Vettel hlásí, že si myslí, že možná opět ztratil kousek předního křídla. V současnosti jede na posledním místě se ztrátou čtyř sekund na Grosjreana.

10/70 – Momentální pořadí: HAM, VER, BOT, RIC, PER, RAI, OCO, HUL, KVY, ALO, VAN, MAG, STR, PAL, ERI, WEH, GRO, VET.

11/70 – Max Verstappen odstupuje ze závodu! Zastavuje na výjezdu z druhé zatáčky. Máme Virtuální Safety Car! 

12/70 – Stále máme Virtuální Safety Car. Nico Hülkenberg byl v boxech, za ním i Jolyon Palmer. Ericsson je taktéž v boxech.

13/70 – Odstranění Verstappenova vozu chvilku trvá, není to ideální místo, není tam žádný jeřáb ani mezera v bariérách pro odstranění vozu.

14/70 – Znovu se závodí! Magnussen předjíždí Vandoorna a jde na deváté místo! Kvyat dostává penalizaci průjezd boxy za ty problémy v zahřívacím kole. Stroll a Hülkenberg se dostávají před Vandoorna také!

16/70 . Vettel se posouvá na třinácté místo před Grosjeana. Hamilton má náskok přes šest sekund na druhého Bottase, ten má náskok pět a půl sekundy na třetího Ricciarda, první tři tedy mají velké rozestupy. Kvyat byl v boxech odpykat si svou penalizaci, vrací se na jedenáctém místě za Hülkenbergem.

18/70 – Räikkönen v boxech, Ferrari vsází na under-cut. Vrací se na trať před Magnussena, který je nyní vyšetřován za předjíždění během virtuálního Safety Caru.

19/70 – Ricciardo v boxech, přezouvá na měkkou směs pneumatiky, vrací se na trať před Räikkönenem. Ten má nazuté super-měkké pneumatiky. 

20/70 – Perez v boxech, kde se vrátí? Vrací se za Perezem! Zde se tedy pořadí nemění, ale Perez je k Ricciardovi velmi blízko!

21/70 – Vettel už dlouho pronásleduje Lance Strolla, nyní ho předjíždí před poslední šikanou. Sergio Perez s Ricciardem předjíždí Fernanda Alonsa, ten ale za sebou zatím drží Ferrari Kimiho Räikkönena. Ten ho ale předjíždí na rovince.

22/70 – Vettel se mezitím dostává před Magnussena na osmé místo.

23/70 – Na čele se toho moc neděje, Hamilton pohodlně vede s náskokem 6,4 sekundy na druhého Bottase. Ocon je třetí, ještě nebyl v boxech, ztrátu na Bottase ale má 13 sekund.

24/70 – Valtteri Bottas je v boxech, přezouvá na měkkou sadu pneumatik! Hamilton dostává zprávu, že plánují přezout na měkkou směs také, protože Ricciardovi to na měkké sadě docela jede.

26/70 – Stroll je pod tlakem od jedenáctého Nica Hülkenberga, který nyní ale udělal chybu, ale drží se dále za Strollem. Stroll nyní udělal chybu ve vlásence a toho Hülkenberg využívá a na rovince Strolla předjíždí, ten se rozhodl zajet do boxů. Kevin Magnussen má penalizaci +5 sekund za předjíždění během virtuálního Safety Caru.

27/70 – Alonso nyní vynadal svému inženýrovi, že mu nedává užitečné informace. Bottas nyní jde nalepený za Oconem, který stále nebyl v boxech, zatímco Bottas ano.

29/70 – Vettel nyní předjel Alonsa a nyní se bude snažit dohnat Kimiho Räikkönena. Ocon mezitím stále drží Bottase za sebou.

30/70 – Nico Hülkenberg předjíždí Kevina Magnussena a jde na deváté místo. Daniil Kvyat si o kolo později na Magnussena také počíhal a mladý Rus už je na bodovaném desátém místě.

31/70 – Ocon ve Force Indii stále drží Bottase za sebou. Ta Force India je velmi rychlá a na rovince se před něj Bottas ani se slipstreamem a DRS nedokáže dostat. Přitom se Ocon ani nemusí moc bránit, Bottas se prostě nedokáže dostat dostatečně blízko.

32/70 – Ocon nyní pomalu začíná mít problém s pneumatikami, na těchto ultra-měkkých pneumatikách odjel včerejší Q2 a nyní už na nich má odjeto 32 kol.

33/70 – Hamilton v boxech! A Ocon do nich jede o chvíli později. Přezouvá na super-měkkou směs. Ocon se vrací až za Kimiho Räikkönena!

35/70 – Ocon už je velmi blízko za Räikkönenem, Vettel je také pomalu dohání. Ocon Räikkönena dohání rychlosti cca dvou desetin sekundy na kolo.

36/70 – Ocon už je méně než sekundu za Räikkönenem. A na rovinkách ukázal, že má hodně rychlé auto, ale nyní ještě není dost blízko k Finovo Ferrari.

37/70 – Räikkönen s Oconem v zádech dohání i Sergia Pereze, za chvíli tu budeme mít vláček Force India-Ferrari-Force India-Ferrari. Ferrari si ale zřejmě nepředstavovalo, že dnes bude soupeřit s Force Indií. Podle zpráv za odstoupení Maxe Verstappena může chyba baterie v hybridním systému.

38/70 – Mezi Hamiltonem a Bottasem je nyní deset sekund. Na čele se toho zřejmě moc měnit nebude.

39/70 – Esteban Ocon je velmi blízko za Räikkönenem, Ferrari na twitteru hlásí, že Räikkönen má menší problémy s vozem po prvním kole, kde zřejmě byl trochu zapleten v nějaké tlačenici.

42/70 – Kimi Räikkönen v boxech, přezouvá na ultra-měkkou směs pneumatik, vrací se na sedmé místo za Vettela. Ten přezouval už v pátém kole, je možné, že dokáže dojet na rozdíl od Räikkönena až do konce?

43/70 – Alonso po 42 kolech v boxech, přezouvá na super-měkkou směs. Vrací se na jedenáctém místě.

44/70 – Vettel se ptá, jestli ostatní musí zajet do boxů, dostává negativní odpověď. Pokusí se dojet až do konce? Momentálně zajíždí své nejrychlejší časy. Sergio Perez dohnal třetího Daniela Ricciarda, máme před sebou souboj o třetí místo! Kimi Räikkönen nyní zajel nejrychlejší kolo závodu, na nových ultra-měkkých pneumatikách létá.

45/70 – Stoffel Vandoorne nyní statečně drží za zády Lance Strolla na třináctém místě.

46/70 – Räikkönen dostává zprávu, že Vettel zůstává na trati a zatím se nechystá do boxů, nyní se Vettel nalepil na záď Estebana Ocona na pátém místě, hned před Oconem jede i Perez a Ricciardo.

47/70 – Stroll už se zbavil Vandoorna, který zajel do boxů, a nyní je nalepený za Alonsem na jedenáctém místě. A bez větších problémů se před McLaren dostává na rovince před poslední šikanou.

48/70 – Magnussen je v boxech, vrací se na patnáctém místě. Ricciardo hlásí, že jeho pneumatiky nejsou úplně nejlepší, ale má se prý snažit jet hladce a držet se před Perezem.

50/70 – Sebastian Vettel zajíždí do boxů, přezouvá na ultra-měkkou směs a na trať se vrací na šestém místě kus za Räikkönenem, ten mezitím zajel další nejrychlejší kolo závodu.

51/70 – Vettel je 6,8 sekundy za Räikkönenem, na tenhle rozestup si musíme nyní dávat pozor.

53/70 – Ztráta Vettela na Räikkönena klesla pod šest sekund, mezitím Räikkönenovi se moc nedaří stahovat Force Indie, na Ocona ztrácí deset sekund.

54/70 – Vettel už na Räikkönena ztrácí jenom pět sekund, Räikkönen se Oconovi přiblížil na 9 sekund. Kvyat je povoláván do boxů, stěžoval si na problémy. Je v boxech a je tam velmi dlouho, nejdříve si musel odpykat penalizaci a následně to tam vypadá na problém s pravou zadní pneumatikou. Byla tam chaos s pneumatikami a nyní Kvyat dostává pokyn, aby vypnul motor. Mezitím klesl už na poslední místo.

56/70 – Perez odmítá návrh Force Indie, aby před sebe pustil Ocona. Prosí tým, aby je nechal závodit. Räikkönen stáhl náskok Ocona na sedm sekund, Vettel se nyní drží zhruba téměř pět sekund ztráty na Räikkönena.

57/70 – Force India prosí Pereze, aby před sebe pustil Ocona, který se pokusí předjet Ricciarda, když to nevyjde, pustí ho nazpátek. Zatímco se hádají přes rádio, Räikkönen je začal velmi rychle stahovat.

58/70 – Mezitím Kvyat se vydal znovu na trať, nyní ale je zpět v boxech a ani jedno Toro Rosso tak neuvidí cíl tohoto závodu.

60/70 – Rozdíl mezi Oconem a Räikkönenem je nyní pod čtyři sekundy. Vettel jede ještě o něco rychleji a postupně stahuje i Räikkönena. Jak to dopadne? Räikkönen dostává zprávu, že před sebou má skupinu vozů, která bojuje o pódium. Je to pro Icemana dostatečná motivace?

61/70 – Räikkönen už je přilepený na zádi Oconovy Force Indie, ale nyní Räikkönen udělal chybu v poslední šikaně! A pustil před sebe Vettela!

 

63/70 – Räikkönen se ptá, co je špatně s jeho brzdami, dostává pokyny, co má zkusit nastavit na volantu, ztrácí moc času, už je dvanáct sekund za Vettelem! Jede velmi pomalu, očividně jsou to vážné problémy s brzdami.

64/70 – Räikkönen stále jede pomalu, inženýr a další lidé z týmu na něj křičí různá čísla nastavení brzd. Zatím se drží na sedmém místě před Hülkenbergem. Mezitím se Vettel snaží vymyslet něco s Force Indiemi, které spolu bojují na rovince, ale ačkoliv to je velmi těsné, stále je pořadí stejné.

65/70 – Ricciardo se od skupiny utrhl a Perez je nyní bez DRS. Räikkönen dostává zprávu, že se mu hrozně přehřívají pneumatiky a má jet pomalu.

66/70 – Ocon znovu útočí na Pereze, toho využívá Vettel a předjíždí Ocona, který vyjel mimo trať.

67/70 – Vettel nyní udělal chybu a musel si zkrátit trať, ale udržuje si páté místo. Räikkönen stále pomalý a Hülkenberg už je jenom tři sekundy za ním.

68/70 – Vettel zpátky nalepený za Perezem, Räikkönen dostává pokyn, že se má pokusit vůz dovézt do cíle, Hülkenberg ztrácí 2 sekundy.

69/70 – Fernando Alonso odstupuje ze závodu! Velká škoda, jel na bodech! Vettel předjíždí Sergia Pereze a dostává se na čtvrté místo! Alonso vlezl mezi diváky do hlediště a baví se tam s nimi.

70/70 – Poslední kolo Ocon nyní tlačí na Pereze. Mezi těmito dvěma to nyní bude zřejmě napjaté…

KONEC! Lewis Hamilton vyhrává Velkou cenu Kanady 2017! Druhý je Valtteri Bottas a třetí Daniel Ricciardo! 4. Vettel, 5. Perez, 6. Ocon, 7. Räikkönen, 8. Hülkenberg, 9. Stroll, 10. Grosjean!

Lance Stroll ve svém domácím závodu získává své první body ve Formuli 1! Hamilton stahuje náskok Vettela ve vedení šampionátu. Vettel po problémech a dvou pitstopech dokázal dojet do cíle hned za pódiem. Pro Mercedesy to byl velmi tichý závod, téměř jsme je neviděli po celý závod. Räikkönen doplatil na problémy s brzdami, nebýt toho mohl být na čtvrtém nebo pátém místě. Hülkenberg další skvělý výkon, dojel na osmém místě, zatímco Jolyon Palmer stále marně čeká na body a znovu dojel na jedenáctém místě.

Sdílejte na:
Zavřít