ONLINE: Velká cena Kanady 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Kanady 2017 (kvalifikace)

Online komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Kanady 2017.

Kvalifikace začíná v 19:00

Vítejte u komentáře ke kvalifikaci na Velkou cenu Kanady 2017. Do boje o pole-position se opět zapojí vozy Mercedesu a Ferrari. Mercedes měl převahu v prvním tréninku, Ferrari zase v druhém a ve třetím. Ke kandidátům na start z prvního místa samozřejmě patří Lewis Hamilton a Sebastian Vettel, ale nelze vyloučit ani jejich týmové kolegy Finy Valtteriho Bottase a Kimiho Räikkönena.

Circuit Gilles Vileneuve netřeba představovat, v kalendáři F1 patří ke klasice. Je to velmi rychlý, napůl městský okruh, který zpravidla přináší skvělou podívanou, zvláště při dešti, který se tu objevuje často. První sektor se skládá z několika pomalejších zatáček, následně na něj navazuje sektor druhý, který se skládá prakticky pouze ze dvou šikan a zadní rovinky a následuje poslední třetí sektor, který začíná vlásenkou, po které následuje velmi dlouhá rovinka s DRS zónou, na jejímž konci piloti tvrdě brzdí do poslední šikany a kolem „Zdi šampionů“ se vydají na cílovou rovinku s druhou DRS zónou.

Q1

18:00 – Začínáme! Na trať vyjíždí oba vozy Toro Rosso a za nimi Haas Kevina Magnussena.

17:30 – Na trati už jsou i Grosjean, Palmer, Vandoorne, Stroll, Wehrlein.

17:00 – Sebastian Vettel vyjíždí na trať, první z front-runnerů.

15:30 – Na trati je už většina vozů, v boxech zatím zůstávají Mercedesy, Red Bully, Hülkenberg a Force Indie.

15:00 – Oba vozy Toro Rosso už mají první letmá kola za sebou, Sainz je nyní první s časem 1:14.785, Kvyat je o něco pomalejší, Magnussen je o hodně pomalejší. Vypadá to, že piloti opět budou potřebovat dvě kola pro důsledné zahřátí pneumatik a brzdy, tohle jsou zatím velmi pomalé časy.

14:00 – Vettel jde na čelo s časem 1:13.7, následně ho nahrazuje Kimi Räikkönen, který je o dvě desetiny rychlejší. Ale zatím je to čas jenom 1:13.548. Obě Ferrari ale jedou na super-měkké směsi, zbytek pole jede na ultra-měkké směsi.

13:00 – Alonso jde na třetí místo, na ultra-měkkých pneumatikách na Ferrari ztrácí 4 desetiny. Mnoho pilotů si stěžuje na nedostatek přilnavosti a velký provoz na trati, kde jsou nyní všichni krom Nica Hülkenberga.

11:30 – Vettel se zlepšuje a jde na čelo s časem 1:13.046. Velmi hezké kolo na super-měkké směsi. Na třetím a čtvrtém místě jsou nyní vozy Force Indie, Mercedesy už jsou také v letmých kolech.

10:00 – Hamilton jde na druhé místo na ultra-měkké směsi, ztrácí 3 setiny na prvního Vettela na super-měkké směsi.

9:30 – Valtteri Bottas jde nyní na čelo pole, na ultra-měkkých pneu je o dvě desetiny rychlejší než Vettel.

9:00 – Ricciardo jde na čtvrté místo před Räikkönena, který zatím nezlepšil svůj první čas.

8:00 – Räikkönen se propadl až na osmé místo, nyní jsou před ním i obě Force Indie a další.

7:00 – Hamilton jde na čelo s časem 1:12.692, je o necelé dvě desetiny rychlejší než Bottas. Räikkönen v boxech po svém stintu na super-měkké směsi, Vettel taktéž.

6:30 – Bottas jde na první místo, je o 7 tisícin rychlejší než Hamilton.

5:00 – V boxech nyní máme obě Ferrari, oba Mercedesy a obě Force Indie.

4:30 – Massa se posouvá na páté místo.

2:00 – Trať je stále plná, Palmer se nyní posunul na čtrnácté místo, Alonso na desáté.

1:30 – V sestupové zóně je nyní Vandoorne, Stroll, Magnussen, Ericsson a Wehrlein.

1:00 – Žlutá vlajka, Pascal Wehrlein se zbavil svého zadního křídla, boural v první zatáčce. Dotkl se koly trávy, otočil se a zadkem se zapíchl do bariér, tato žlutá vlajka zničila rychlá kola všem v sestupové zóně.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Valtteri Bottas, odstupují 16. Vandoorne, 17. Stroll, 18. Magnussen, 19. Ericsson, 20. Wehrlein.

Sauber beznadějně nejpomalejší, Magnussen zřejmě mohl být výše, ale poslední pokus nakonec nemohl zajet kvůli nehodě, stejně jako Stroll a Vandoorne, který se opět jenom o kousek nedostal do Q2.

Q2

15:00 – Q2 začíná! Na trať se ženou téměř všechny, máme hned na trati plno.

13:00 – Jediným, kdo není na trati je Fernando Alonso, jinak všech ostatních 14 vozů je na trati.

12:00 – Kvyat jde na první místo, Sainz je druhý nejrychlejší, Hamilton jede do druhého zahřívacího kola.

11:30 – Esteban Ocon jde na první místo, nyní ho překonává Sergio Perez, Force Indie nyní nejrychlejší.

11:00 – Na čelo jde Massa se svým druhým pokusem.

10:30 – Nyní jde na čelo Hamilton, Bottas jde na druhé místo. Měli jsme žluté vlajky v první zatáčce, Carlos Sainz najel podobně jako Wehrlein na trávu a otočil se, ale nedojel až do bariéry a pokračuje.

9:00 – Räikkönen jde na druhé místo za Hamiltona, Vettel je čtvrtý za Bottasem, udělal velkou chybu v jedné zatáčce. Mercedesy a Räikkönena pokrývá 9 setin sekundy.

8:00 – Alonso je vypuštěn na trať. Většina ostatních nyní zajíždí do boxů.

7:00 – Alonso se posouvá na třinácté místo před Palmera a Grosjeana.

6:00 – Alonso hlásí, že má méně výkonu než v Q1. Na trati nyní jsou jenom Ricciardo, Hülkenberg a Grosjean.

4:00 . Grosjean se posouvá na čtrnácté místo. Mercedesy a Räikkönen vyjíždí na trať, Vettel zatím zůstává vevnitř, ale všichni ostatní vyjíždějí ven.

2:00 – Verstappen se posouvá na páté místo, Bottas se zlepšuje a jde na druhé místo. Nyní je to tedy Mercedesy – Ferrari.

0:00 – Danill Kvyat poslední pokus nezvládá, má punkturu pravé zadní pneumatiky a odstupuje.

KONEC Q2! Nejrychlejší je Lewis Hamilton, odstupují 11. Kvyat, 12. Alonso, 13. Sainz, 14. Grosjean a 15. Palmer.

Q3

12:00 – Máme zelené vlajky a třetí část kvalifikace začíná, na trať se opět velmi rychle žene mnoho vozů. Mercedesy, Ferrari a další…

10:00 – Piloti najíždějí do prvních měřených kol, na trati je všech deset vozů. Vettel udělal chybu ve svém kole a vjel moc hluboko do vlásenky, ale nakonec je z toho čas 1:12.423.

9:00 – Hamilton nyní zajel nejrychlejší kolo v historii tohoto okruhu, čas 1:11.791. Bottas jde na druhé místo, Räikkönen na třetí, Vettel je čtvrtý.

7:00 – Bottas na Hamiltona ztrácí téměř čtyři desetiny, oba piloti Ferrari přes půl sekundy. Red Bully jsou na pátém a šestém místě se ztrátou přes sedm desetin sekundy, Massa je na sedmém místě, Force Indie na osmém a devátém, Hülkenberg je desátý.

5:00 – Vettel v letmém kole, zatímco ostatní jsou v boxech.

4:00 – Vettel jde na druhé místo se ztrátou 4 tisícin sekundy na Hamiltona!

2:30 – Mercedesy vyjíždějí na trať, stejně tak Ricciardo, Massa, Perez, Ocon, Hülkenberg, Räikkönen.

2:00 – Vettel už také znovu míří na trať.

1:00 – Hamilton jede skvělé kolo, je ještě rychlejší, než byl v prvním pokusu!

0:30 – Hamilton zlepšuje svůj čas na 1:11.459! Překonal se o tři setiny, Bottas se nedokázal zlepšit! Räikkönen se zlepšuje, ale zůstává na čtvrtém místě! Vettel jede pomalejší čas a ještě k tomu dělá chybu ve vlásence!

KONEC KVALIFIKACE! Pole-position získává Lewis Hamilton, 2. Vettel, 3. Bottas, 4. Räikkönen, 5. Verstappen, 6. Ricciardo, 7. Massa, 8. Perez, 9. Ocon a 10. Hülkenberg!

Lewis Hamilton vyrovnává Ayrtona Sennu na druhém místě v tabulce získaných pole-position! Absolutně rozdrtil konkurenci, zajel skvělé kolo, o tři desetiny rychlejší než druhý Vettel.

Sdílejte na:
Zavřít