ONLINE: Velká cena Singapuru 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Singapuru 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru 2017.

Kvalifikace začíná v 15:00.

Podle výsledků tréninků lze od kvalifikace očekávat napínavou podívanou. Mercedes v ulicích Singapuru nemůže těžit z výhody lepšího motoru a tak se na něj mohl dotáhnout Red Bull. Ferrari by zde teoreticky bylo dobré, ale zatím se piloti v rudých vozech trápili s nastavením a jejich víkend je daleko od dokonalého. Velmi těsné je to i ve středu pole, zvláště McLaren ukazuje dobrou rychlost.

Výsledky prvního tréninku zde.
Výsledky druhého tréninku zde.
Výsledky třetího tréninku zde.

Singapurský okruh Marina Bay je známý jako prvním nočním závodem ve Formuli 1. Je to typický pouliční závod s úzkou tratí, neodpouštějícími bariérami a malými únikovými zónami. Navíc pilotům ztěžuje práci velké horko v kokpitu, které může přesahovat 60°C. Je to velmi dlouhý okruh bez chvilku na odpočinutí. Více informací můžete nalézt zde.

Q1

18:00 – Kvalifikace začíná a prvním na trati je Kimi Räikkönen, který už v první části kvalifikace nasadil nejměkčí a nejrychlejší směs pneumatik – tu ultra-měkkou.

17:00 – Na trati zatím jsou vozy Ferrari, Haasu, Toro Rosso, Sauberu a Stroll.

14:00 – První letmé kolo zajel Kimi Räikkönen, má hodnotu 1:44.060, Kvyat je o více než sekundu a půl pomalejší. Máme žluté vlajky v druhém sektory, bylo to kvůli Grosjeanovi, který se nevešel do zatáčky a musel si udělat otočku v únikové zóně.

13:00 – Räikkönen stále zůstává na prvním místě, Vettel ztrácí šest desetin sekundy, třetí Sainz více než sekundu.

11:00 – Fernando Alonso jde na druhé místo s časem 1:44.1, navzdory přetáčivému smyku v předposlední zatáčce a nedotáčivosti v poslední zatáčce, velmi slibné tempo od McLarenu. Grosjean se mezitím znovu dostal do únikové zóny, není moc spokojený se svým Haasem při brzdění.

10:00 – Stoffel Vandoorne se na chvíli podíval na první místo, ale následně ho překonal Verstappen a Ricciardo, který čas snížil na 1:42.846. Verstappen je o dvě desetiny pomalejší, Vettel se nyní posunul na třetí místo.

9:00 – V letmém kole už je konečně i Lewis Hamilton, co ve svém Mercedesu na ultra-měkké směsi ukáže? Jde na druhé místo o čtyři setiny sekundy.

8:30 – Felipe Massa míří do boxů, má prasklou pneumatiku, zřejmě se někde dotkl zdi. Jestli to odneslo i zavěšení není zatím jasné.

6:00 – Verstappen jde zpět do čela s časem 1:42.010. Ricciardo je druhý o pět setin pomalejší, Hamilton je třetí se ztrátou osmi desetin. Bottas čtvrtý s pár dalšími desetinami ztráty. Pátý je zatím Räikkönen a Vettel o setinu pomalejší je šestý.

5:00 – V odstupové zóně zatím máme Wehrleina, Strolla, Massu, Grosjeana a Ericssona. Grosjean ještě nedokázal dát dohromady měřené kolo, Massa si zřejmě poškodil zavěšení.

2:30 – Grosjean obrousil pravou stranu svého vozu o zeď a posunul se na desáté místo. Prvních osm, tedy Red Bully, Mercedesy, Ferrari a Force Indie se už neobtěžovalo znovu vyjíždět na trať.

1:30 – Jezdci v odstupové zóně jsou Ericsson, Magnussen, Wehrlein, Stroll a Massa. Massa zrovna nyní vyjel na trať, uvidíme, zda stihne poslední měřené kolo.

0:30 – Magnussen se zlepšuje a jde na desáté místo před Grosjeana.

0:00 – Kvyat vystřelil na čtvrté místo, Sainz jde dokonce na třetí! Massa jde na patnácté místo, Wehrlein se zlepšuje pouze na osmnácté. Palmer jde na páté místo, dobré kolo. Trať se v posledních minutách kvalifikace začala prudce zlepšovat. Vandoorne jde na čtvrté místo, ale Alonso jde nyní na třetí! Hülkenberg jde na deváté místo. Stroll, se nedokázal už zlepšit a je osmnáctý.

KONEC Q1! Nejrychlejším mužem byl Max Verstappen, odstupují 16. Magnussen, 17. Massa, 18. Stroll, 19. Wehrlein a 20. Ericsson.

Trať se ke konci první části kvalifikace hodně zlepšila a nakonec se museli trošku zapotit u Force Indie i Ferrari, kdy postupně klesli dokonce mimo první desítku. Nakonec se ale udrželi mimo sestupovou zónu. Nepovedlo se to oběma Sauberům, jednoznačně nejpomalejším vozům letoška, Williamsu, který se opět trápí a Magnussenovi, který měl opět o něco větší smůlu než Grosjean. Haas na tom se svým vozem také není nejlépe, ale Grosjeanovi se vždy povede z něj dostat o něco více, než Magnussenovi.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začala. Na trať hned vyrazily vozy Ferrari, Mercedesy a Toro Rosso.

13:30 – Na trat už míří i Red Bully. Všichni mají nasazeny ultra-měkké pneumatiky, nevypadá to, že by někdo plánoval zkusit se dostat do Q1 na super-měkké směsi.

11:00 – Räikkönen jde zatím do vedení s časem 1:40.999, Hamilton je o sedm setin pomalejší a jde na druhé místo. Bottas ale ztrácí ještě půl sekundy na Hamiltona.

10:30 – Máme nový traťový rekord, do čela se posunul Sebastian Vettel s časem 1:40.529, o půl sekundy rychlejší než Räikkönen.

9:30 – Verstappen jde nyní do vedení s časem 1:40.379, Ricciardo jde na třetí místo. Vandoorne se posouvá na šesté místo mezi Mercedesy. Sainz je osmý, Alonso devátý, Perez desátý. Palmer, Hülkenberg, Ocon a Grosjean zatím bez časů, ale všichni jsou na trati.

7:30 – Všichni už mají zajetý čas, krom Grosjeana, který je v garáži. Do garáže se vrací i všichni ostatní a připravují se na poslední pokusy. V odstupové zóně nyní máme Alonsa, Pereze, Kvyata, Ocona a Grosjeana.

4:00 – Na trať se vydává Grosjean, Alonso a Kvyat.

3:30 – Přidává se k nim Sainz, Hülkenberg, Ocon a další…

2:00 – Vettel jako jediný zůstává v boxech, jinak všichni ostatní piloti míří zpět na trať k dalším pokusům.

0:00 – Alonso jde na osmé místo, Kvyat jde pouze na třinácté místo, Ocon zůstává na čtrnáctém místě, Sainz desátý, Hülkenberg se posouvá na sedmé místo. Perez opustil své letmé kolo, stěžuje si na své pneumatiky, končí na dvanáctém. Palmer zůstává jedenáctý, Hamilton se posouvá na čtvrté místo, Verstappen se zlepšuje ve vedení, Ricciardo jde na druhé místo, Vettel zůstává čtvrtý za Räikkönenem.

KONEC Q2! Nejrychlejší je Max Verstappen, odstupují 11. Palmer, 12. Perez, 13. Kvyat, 14. Ocon a 15. Grosjean.

Red Bully opět jasně vpředu, ale Ferrari neztrácí tak moc, jak by se zdálo v Q1. Mercedes až na pátém místě v podání Hamiltona, Bottas byl až osmý, Mercedes se tedy musí bránit před McLarenem. Velmi slušné kolo opět vyprodukoval Nico Hülkenberg.

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace je tady!

11:00 – Na trať už míří Mercedesy, Red Bully i Ferrari.

9:00 – Räikkönen první v letmém kole. Hamilton hlásí, že není spokojen se svými pneumatikami, tým mu odpovídá, že senzory na jeho pneumatikách nejspíše nefungují správně.

8:00 – Alonso zatím první, Vandoorne druhý a Hülkenberg třetí, vláček Mercedesů, Red Bullů a Ferrari je rychlejší.

7:00 – Räikkönen jde na první místo s časem 1:40.069. Hamilton je druhý, Bottas třetí, Verstappen jde nyní na první místo s časem 1:39.8, ale vzápětí ho překonává Sebastian Vettel s časem 1:39.669, výborné Vettelovo kolo. Riccciardo je na třetím místě.

5:00 – Momentální pořadí, zatímco se všichni připravují na poslední rychlá kola: VET, VER, RIC, RAI, HAM, BOT, ALO, VAN, HUL, SAI.

3:00 – Räikkönen míří na trať jako první z velké šestky, následuje ho Verstappen s Ricciardem. Poté vyjíždí Vettel a Mercedesy a všichni ostatní.

0:30 – Verstappen v letmém kole, dokáže se stát prvním teenagerem na pole-position? Má na to poslední šanci. V první sektoru Verstappen ztrácí, zatímco Räikkönen zajel nejrychlejší první sektor.

0:00 – Čas vypršel, čekáme na všechny časy. Hülkenberg jde na sedmé, Alonso na osmé, Vandoorne na deváté místo. Räikkönen se nezlepšuje a zůstává na čtvrtém místě, Verstappen se také nezlepšuje a zůstává na druhém místě. Hamilton se zlepšil, ale zůstává na pátém místě. Vettel se ještě hodně zlepšil a zůstává první, Ricciardo se také zlepšuje, ale zůstává na třetím. Bottas zůstává šestý a Sainz desátý.

KONEC KVALIFIKACE! Pole-position získává Sebastian Vettel! Druhý Verstappen, třetí Ricciardo, čtvrtý Räikkönen, pátý Hamilton, šestý Bottas, sedmý Hülkenberg, osmý Alonso, devátý Vandoorne, desátý Sainz.

Sdílejte na:
Zavřít