ONLINE: Velká cena Singapuru 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Singapuru 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře opětovně načtěte stránku.

Kvalifikace začíná v 15:00

Vítejte v Singapuru, fyzicky nejnáročnějšího závodu pro piloty Formule 1. Neskutečná vlhkost a velmi vysoké teploty znamenají obrovské nároky na pilota, ale i na vůz. Můžou se přehřát motory, pneumatiky, brzdy…Nebo i pití, jak například poznal Kevin Magnussen ve své první sezoně u McLarenu poté, co si o ohřáté pití spálil pusu.

V trénincích zatím vypadal nejlépe Nico Rosberg, který sice havaroval v prvním tréninku, ale byl nejrychlejší v tom druhém i třetím. Red Bully tu vypadají hodně dobře, za Rosbergem jsou nejrychlejší, tato trať jim hodně sedí. Ferrari čekalo, že tu bude hodně rychlé, stejně jako vloni, nicméně to vypadá, že jsou až třetí nejrychlejší. Räikkönen byl rychlejší než Vettel v druhém i třetím tréninku. Vettel se tu trápí, podobně jako Hamilton.

Výsledky z prvního tréninku jsou zde, z druhého zde a z třetího tréninku najdete tady.

Jak jde poznat z obrázku, trať v Singapuru je hodně klikatá, obsahuje nejvíce zatáček ze všech okruhů z letošního kalendáře F1. Velmi technická, hodně pravoúhlých zatáček. Klíčová je dobrá stabilita vozu a skvělá trakce. Netřeba říkat, že jde o první noční závod v historii Formule 1, v současnosti už ne jediný. Více info o okruhu naleznete zde

Q1

18:00 – Manory, Saubery a další vyrážejí na trať ihned po začátku první části kvalifikace. Zajímavé je, že Mercedesy rovnou vyjíždějí na ultra-měkkých pneumatikách. Většinou první část odbudou na tvrdší směsi, díky jejich obrovskému náskoku. Zde si ale po loňských zkušenostech tolik nevěří.

16:00 – Rosberg je prvním vozem v měřeném kole, jede na fialové sadě pneumatik, trať hodně drncá, jiskry létají, ale Rosberg zatím jede precizně. Ale v osmé zatáčce zablokoval kola, to ho hodně zpomalilo, ale pokračuje dále v letmém kole.

14:00 – Rosberg zajíždí první čas – 1:45.316, Palmer jde na druhé místo za něj se ztrátou přes sekundu a půl.

13:30 – Nyní ale do čela tabulky jde Lewis Hamilton s časem 1:45.167. Zřejmě ani Brit neměl ideální kolo, protože není o moc rychlejší než Rosberg.

12:30 – Nyní koukáme na Buttona, který se prořítil cílem s časem o 1,2 sekundy pomalejším, než Hamilton. Nicméně jde na třetí místo před Grosjeana v Haasu.

11:30 – Nico Hülkenberg jede velmi slušné letmé kolo. Samozřejmě všichni jedou na fialové ultra-měkké směsi.

11:00 – Hülkenberg jde na čtvrté místo před Pereze, svého týmového kolegu. Mezitím ale jde na třetí místo Williams! Felipe Massa ve své poslední kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru jde na třetí místo.

10:00 – Massův týmový kolega Bottas jde na páté místo za Hülkenberga. O chvíli později ale Massu překonává Carlos Sainz a nyní i Fernando Alonso, který jde na třetí místo s absolutně nejrychlejším prvním sektorem.

9:00 – Nyní v letmém kole vidíme Ferrari. Kimi Räikkönen právě zajel nejrychlejší střední sektor ze všech. Zatím kolo vypadá velmi solidně.

8:30 – A Räikkönen jde na první místo s náskokem dvou desetin na Hamiltona. Max Verstappen v Red Bullu je o sedm setin pomalejší a jde na druhé místo.

7:30 – Vettel hlásí, že s jeho předkem je něco špatně, myslí, že se něco rozbilo, jede v letmém kole a není to vůbec rychlé.

7:00 – Daniel Ricciardo nyní zajel nejrychlejší první sektor.

6:30 – A nyní i nejrychlejší prostřední sektor, jede neuvěřitelné kolo.

6:00 – Daniel Ricciardo jde na první místo s časem před sedm desetin rychlejším, než je Räikkönenův čas!

5:30 – Vettel pokračuje v jízdě i s údajným poškozením.

5:00 – Ale nyní už ne! Očividně je s vozem něco hodně v nepořádku. Ale není to vepředu, jak si Vettel myslel, ale vzadu, poškozené zadní zavěšení, vůz zvedá jedno přední kolo v zatáčkách, to není dobře. Vettel zajíždí do boxů a končí!

2:00 – Vettel ale zajel měřené kolo, takže alespoň to. Mechanici ještě zkoumají vůz, jestli by se s tím nedalo něco dělat, ale vypadá to bledě. Vettel sundavá rukavice i volant a končí.

0:30 – A kde máme Mercedes? Hamilton je čtvrtý, Rosberg pátý. Nyní jsou oba v boxech, stejně jako všichni v TOP9. Zbytek vozů vyjel na trať k posledním pokusům.

0:00 – Čas vypršel, čekáme na dokončení posledních kol. Kvyat jde na páté místo mezi Mercedesy. Button nyní jde na páté místo před Kvyata. Ericsson jde na šestnácté místo, těsně nad knock-out zónu. Uvidíme, jestli se tam udrží. Palmer končí, Magnussen také, Felipe Nasr také. Wehrlein se nyní žene do cíle, ale zůstává dvacátý. Ocon je za ním na dvacátém prvním. Perez se posouvá na čtvrté místo.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Daniel Ricciardo s neskutečným časem. Odstupují 17. Magnussen, 18. Nasr, 19. Palmer, 20. Wehrlein, 21. Ocon, 22. Vettel.

Díky Vettelovo potížím se do Q2 dostal Marcus Ericsson v Sauberu. Zatím se neví, co přesně způsobilo Vettelovy problémy, ale Němec kvůli nim zítra bude startovat až z posledního místa.

Red Bull zde vypadá velmi nadějně, Ricciardovo kolo bylo opravdu neuvěřitelné. O sedm desetin byl rychlejší než druhý Räikkönen a třetí Verstappen. Velmi pěkně to s ním vypadá, ve zbytku kvalifikace určitě bude ještě vidět.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná. Mercedesy jsou opět hned na trati na ultra-měkké směsi pneumatik.

12:00 – Rosberg už je prvním vozem v letmém kole. Stejně tak jsou tam i Saubery a další.

10:00 – První čas zajel Marcus Ericsson v hodnotě 1:48.230. Ale o chvíli později ho překonává Nico Rosberg s časem 1:43.020, což je ještě rychleji než Ricciardo v Q1. Hamilton je pomalejší, jde na druhé místo se ztrátou přes 4 desetiny.

9:00 – Na třetí místo jde Sainz, na čtvrté Kvyat. Páté místo obsadil Button a za něj jde Alonso.

8:30 – Bottas jde na páté místo, druhý Fin Räikkönen jde na třetí místo ale se ztrátou přes sekundu na prvního Rosberga a přes sedm desetin na Hamiltona.

8:00 – Red Bully jsou rychlejší než Räikkönen – Ricciardo jde na třetí místo se ztrátou devíti desetin na Rosberga, Verstappen je o dvě desetiny pomalejší. Zajímavé je, že oba vozy Red Bullu nyní jely na super-měkké sadě pneumatik, tedy na sadě pomalejší, než ultra-měkká.

7:00 – V sestupové zóně nyní máme Buttone, Pereze, Gutierreze, Alonsa, Grosjeana a Ericssona.

3:30 – Vozy se nyní vydávají zpět na trať na poslední pokusy dostat se do Q3. Na trať se vydávají oba McLareny, oba Haasy a mnoho dalších.

2:30 – Na trati se už neobjeví Marcus Ericsson, který je na šestnáctém místě a Sauber ví, že lepší to už nebude.

2:00 – V boxech zůstávají Mercedesy, Red Bully a Räikkönen. Red Bully zítra tedy budou startovat jako jediní v TOP10 na super-měkké červené směsi.

1:00 – Nyní sledujeme oba McLareny v letmých kolech. Alonso je čtrnáctý, Button jedenáctý. Oba jedou dostatečně rychle na dostání se do Q3.

0:30 – Máme dvojité žluté vlajky ve druhém a třetím sektoru! Romain Grosjean havaroval a skončil v bariéře! O pár chvil později na trati zastavuje i Jenson Button.

0:00 – A vypadá to, že Alonso se do TOP10 dostane, to se nedá říci o vozech Williamsu!

KONEC Q2! Nejrychlejším byl Nico Rosberg. Odstupují 11. Bottas, 12. Massa, 13. Button, 14. Gutierrez, 15. Grosjean a 16. Ericsson.

Ihned po konci druhé části kvalifikace se vedení závodu rozhodlo odložit o 10 minut start závodu kvůli opravě bariér rozbitých vozem Romaina Grosjeana. Dle Francouzského závodníka muselo být s vozem něco špatně, dlouho po nehodě se na rádiu bavil se svým inženýrem, že neudělal nic špatně a netuší, co se stalo.

Na Grosjeanovu nehodu hodně doplatily vozy Williamsu, které jely jako poslední a musely zpomalit během svých letmých kol a nakonec se oba vozy ocitly mimo TOP 10.

Třetí část kvalifikace bude zahájena v 15:58.

Q3

12:00 – Máme zelené vlajky a prvním na trati je Nico Hülkenberg ve Force Indii na ultra-měkké směsi. Na trať ihned vyráží i Mercedesy a Red Bully. Všichni na ultraměkké směsi.

11:00 – Ferrari kvůli provozu čekají a Kimiho vypustí, až bude mít před sebou kousek prázdné trati.

9:30 – Nico Hülkenberg už je v letmém kole, za ním jede Daniel Ricciardo. Rosberg už je po pár momentech taktéž v letmém kole.

9:00 – Ricciardo se dotkl zdi, poměrně tvrdý kontakt, nicméně stále bez problémů pokračuje.

8:00 – Hülkenberg už je v cíli s časem 1:44.954. Alonso má druhý měřený čas a je o čtyři desetiny rychlejší.

7:30 – Ricciardo jde do čela, ale čas nic moc. Rosberg je o 1,1 sekundy rychlejší! Verstappen je ještě pomalejší a jde za Ricciarda.

7:00 – Hamilton jde na druhé místo se ztrátou obrovských 7 desetin na Rosberga! Hodně velká ztráta.

6:30 – Kimi Räikkönen jde na třetí místo se ztrátou dvou a půl desetin na Hamiltona a s podobným náskokem na Ricciarda.

6:00 – Verstappen si stěžuje, že neměl dost času na přípravu pneumatik tím, že jel ve vláčku vozů. Na ultra-měkké směsi se mu jezdí hůře, než na super-měkké.

3:30 – Míříme k posledním pokusům! Na trať vyráží Mercedesy, Red Bully, Toro Rossa i Force Indie i Alonso. Räikkönen zatím vyčkává.

2:30 – Už i Räikkönen už vyjíždí na trať.

1:00 – Rosberg už je v letmém kole, zrovna tak Hamilton. Verstappen jede ještě před nimi. Hamilton je pomalejší než předtím, Ricciardo taktéž. Vypadá to, že všichni jsou pomalejší než předtím.

0:00 – Nikdo se nezlepšuje! Hamilton je velmi pomalý v prostředním sektoru, Ricciardo se ale dokázal hodně zlepšit v posledním sektoru a jde na druhé místo! Hamilton zůstává třetí, Verstappen čtvrtý, Rosberg zůstává na prvním místě, co Räikkönen? Se taktéž nezlepšil a zůstává až na pátém místě!

KONEC! Pole-position získává Nico Rosberg! Z první řady vedle něj bude startovat Daniel Ricciardo, na třetím místě bude Lewis Hamilton, na čtvrtém Max Verstappen, na pátém Kimi Räikkönen.

Z šestého místa do závodu odstartuje Carlos Sainz, ze sedmého Daniil Kvyat, z osmého Nico Hülkenberg, z devátého Fernando Alonso, desítku uzavře Sergio Perez.

Nico Rosberg si dnes pole-position skutečně zasloužil, byl absolutně nepřekonatelný a ani Hamilton na něj nedosáhl během celého víkendu.

Sdílejte na:
Zavřít