ONLINE: Velká cena Španělska (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Španělska (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Španělska 2016. Nejnovější komentář načtete obnovením stránky.

Rádi bychom Vás poprosili, abyste nám věnovali pár minutek a vyplnili náš dotazník ohledně našich živých komentářů zde. Děkujeme!

 

Kvalifikace začíná ve 14:00

Po třech trénincích zůstává největším favoritem na pole-position Nico Rosberg, během celého víkendu na něj Hamilton trochu ztrácí. Ferrari je ještě o kousek dále, i když některých z jejich pilotů by na měkké sadě pneumatik mohl překvapit.

Zajímavý souboj nás určitě čeká u Red Bullu. Max Verstappen byl v posledním tréninku rychlejší než Ricciardo, uvidíme, jak se poperou v kvalifikaci. Uvidíme také, jak se Kvyat adaptuje na vůz Toro Rosso ve srovnání se Sainzem. V posledním tréninku byl o pár míst výše než Španěl.

Ve Španělsku se samozřejmě jede na okruhu Circuit de Catalunya, kde týmy testují. A to z dobrého důvodu. Okruh je pro vozy náročný ze všech pohledů – maximální rychlost, akcelerace, přítlak… Není to také nejjednodušší trať na zajetí čistého kola, proto se v kvalifikaci může stát cokoliv. Více informací o okruhu zde.

Q1

18:00 – Máme zelená světla, trať je otevřená, první na trati je Manor Pascala Wehrleina.

17:00 – Na trati je i druhý Manor Ria Haryanta. Oba Manory už jsou v letmých kolech.

16:00 – Haryanto na konci startovní rovinky dosáhl rychlosti 336km/h, dobrá rychlost Manoru je samozřejmě velkou zásluhou motoru Mercedes.

15:00 – Wehrlein jde na prozatímní čelo, ale Haryanto ho vzápětí překonává s časem 1:26.018.

14:00 – Na trati jsou ale i jiné vozy krom Manoru, nyní sledujeme například Marcuse Ericssona, který projíždí cílem se zatím nejrychlejším časem, na Haryanta získal ale pouze 9 setin sekundy.

13:00 – Felipe Nasr v druhém Sauberu je také v letmém kole, jde na první místo – o desetinu rychlejší než Ericsson.

12:00 – Na trati konečně máme také někoho více zepředu – Lewis Hamilton je v letmém kole, v druhém sektoru už měl přes sekundu náskok na Sauber.

11:00 – Hamilton jde na první místo na měkkých pneu, s náskokem 2,6 sekundy.

10:30 – Vzápětí ho ale překonává momentální lídr šampionátu Nico Rosberg s časem o dvě desetiny rychlejším.

10:00 – Do letmého kola se řítí i Sergio Perez ve Force Indii. Force India do Barcelony přivezla mnoho větších i menších upgradů a doufá ve velké zlepšení.

9:00 – Na trati je nyní poměrně rušno, už jsou tam Ferrari, Haasy i ostatní vozy.

8:00 – Perez jde na třetí místo se ztrátou 1,7 sekundy na Rosberga. Palmer v Renaultu jde mezitím na čtvrté místo se ztrátou 2,4 sekund, vzápětí ho odsouvá Nico Hülkenberg, který je o tři desetiny rychlejší.

7:30 – Na čtvrté místo se nyní posouvá Magnussen, který je o šest desetin rychlejší než jeho kolega Palmer.

6:30 – Velký souboj o třetí místo, objevil se tam Sainz, následně ho vystřídal Verstappen. Ten byl v Red Bullu dokonce rychlejší než Räikkönen, který se zmohl jen na čtvrté místo.

6:00 – Kvyt jde na sedmé místo za Alonsa, Sainz je pátý. Vettel se řítí do cíle.

5:30 – Sebastian Vettel jde na páté místo za Räikkönena se ztrátou tří desetin. Verstappen na třetím místě na Rosberga ztrácí necelých šest desetin, což není vůbec špatné. Red Bullu charakter zatáček ve třetím sektoru, kde celý víkend vypadají skvěle.

4:00 – A rychlost Red Bullu potvrzuje i Daniel Ricciardo, který jde na čtvrté místo za Verstappena. Valtteri Bottas jde na sedmé místo se ztrátou desetiny na Vettela. Massa se zmohl jenom na čtrnácté místo.

3:00 – Pomalu se blížíme ke konci první části. V sestupové zóně je sestupně Palmer, Grosjean, Nasr, Ericsson, Haryanto a Wehrlein.

2:00 – V boxech zůstává prvních devět pilotů. Všichni ostatní jsou na trati, nejsou si jistí se zaručeným postupem do Q2.

1:00 – Momentálně sledujeme Nica Hülkenberga na patnáctém místě, který se rozhodně chce posunout dopředu.

0:00 – Čas vypršel, ale čekáme na mnoho časů. Hülkenberg jde na osmé místo, Grosjean na třinácté, Palmer se posouvá na šestnácté místo mimo knock-out zóně. Massa zajel z letmého kola do boxů a propadl se do sestupové zóny! Wehrlein se posunul na dvacáté místo, ale pak ho z něj sesunul Nasr. Button se posouvá z knock-out zóny na dvanácté místo za Alonsa, Palmer je sesunut.

KONEC Q1! Napínavý závěr první části kvalifikace, nejrychlejší Rosberg, odstupují 17Palmer, 18Massa, 19Ericsson, 20Nasr, 21Wehrlein, 22Haryanto.

V první části kvalifikace nám překvapivě vypadl Felipe Massa ve Williamsu, zatím se neví, co bylo špatně, jestli udělal chybu on, tým, nebo měl technický problém. Nicméně Brazilec vypadal naštvaně, když vylézal z vozu.

Tak nakonec za odstoupení Massy může Williams, který špatně načasoval vypuštění Massy z boxů k poslednímu pokusu.

Rosberg si hlídá náskok nad Hamiltonem, vypadá neotřesitelně. Verstappen byl v první části rychlejší než Ricciardo, přechod do vozu Red Bullu mu dělá dobře.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, na trať se zatím nikdo nežene.

13:00 – Prvními na trati jsou vozy Mercedesu. Hamilton vyjel jako prvním, Rosberg vyjíždí o chvilku později.

12:00 – Hamilton je v letmém kole, v jehož úvodu musel ještě na konci startovní rovinky překonat Nica Hülkenberga, který vyjížděl z boxů.

10:00 – Hamilton jde do čela s časem 1:22.159. Velmi dobré kolo. Nico Rosberg nyní také projíždí cílem a je to velké překvapení! Rosberg na Hamiltona ztratil přesně šest desetin sekund! Stejné pneu, oba měli novou sadu. Rosberg nejspíše musel udělat chybu, protože jinak si tak obrovskou ztrátu neumím vysvětlit.

9:00 – Nicméně v letmém kole jedou i další piloti, mezi nimi například Nico Hülkenberg, Esteban Gutierrez a další.

8:00 – Hülkenberg jde na třetí místo se ztrátou téměř tří sekund na Hamiltona. To je hodně velká ztráta. Vzápětí ho překonává Sergio Perez o dvě desetiny, následně je oba překonává Carlos Sainz se ztrátou už „pouhých“ dvou sekund na Hamiltona.

7:00 – Alobnso jde na čtvrté místo před obě Force Indie. Daniil Kvyat je o sekundu pomalejší než Carlos Sainz, jde na sedmé místo.

6:30 – Daniel Ricciardo jde na třetí místo a posouvá ostatní o pozici níže. Bottas se blíží do cíle, za ním Verstappen.

6:00 – Bottas jde na čtvrté místo, ale vzápětí Bottase i Ricciarda překonává Verstappen, který jde na třetí místo. Byl o půl sekundy rychlejší než Ricciardo, který rozhodně není považován za šneka! Verstappen je ohromně rychlý. Na Hamiltona ztratil pouze sekundu, na Rosberga jenom čtyři desetiny.

5:00 – V letmých kolech jsou obě Ferrari, Kimi Räikkönen své letmé kolo opustil a zajíždí do boxů. Mezitím Vettel najíždí na rovinku a jde na čtvrté místo! O půl sekundy za Maxem Verstappenem.

3:30 – Räikkönen v předchozím pokusu měl problémy ve třetí a páté zatáčce, rychle zajel do boxů, natankoval a vyjel hned nazpátek. Má na sobě použité pneu a ještě nezajel jako jediný měřené kolo. Na Finovo ramenech je teď velký tlak.

2:30 – Mezitím na trať začínají vyjíždět vozy k posledním šancím. Räikkönen se skrz ně bude muset probít.

1:00 – Räikkönen jde na hezké čtvrté místo před Sebastiana Vettela na o něco opotřebovanějších pneumatikách. Hezká záchrana od Fina.

0:30 – Mezitím nám dochází čas, v sestupové zóně je Perez, Gutierrez, Hülkenberg, Kvyat, Button a Magnussen.

0:00 – Čas došel, poslední pokusy. Button dojíždí do cíle a posouvá se na desáté místo za Alonsa. Kvyat se posouvá pouze na jedenácté místo. Nico Hülkenberg jde na dsáté místo a odsouvá pryč Buttona. Perez jde na sedmé místo a odsouvá Hülkenberga, Grosjean se nezlepšuje, Magnussen jde pouze na patnácté místo. Gutierrez se zlepšil, ale pouze časově, zůstává šestnáctý.

KONEC Q2! Nejrychlejší (o hodně) Hamilton. Vypadávají 11Hülkenberg, 12Button, 13Kvyat, 14Grosjean, 15Magnussen a 16Gutierrez.

Fernando Alonso se poprvé v McLarenu s Hondou dostává do Q3! První postup do třetí části kvalifikace pro McLaren od Velké ceny Abu Dhabí 2014. Alonsa zjevně zrychlila podpora mnoha španělských fanoušků na okruhu.

Haas má opět smůlu a končí na čtrnáctém a šestnáctém místě. Magnussen mezi nimi na patnáctém.

Max Verstappen zajel v Q2 pouze jedno kolo, které mu stačilo na třetí místo. Ricciardo se v závěru prodral mezi dvě Ferrari na páté místo před Vettela. Verstappen tedy v Red Bullu zatím létá. A to o dost rychleji než Ricciardo. Mezitím Kvyat po odsunu do Toro Rosso odstupuje v Q2 na třináctém místě, zatímco Sainz jde dál.

Q3

12:00 – Třetí část začíná, na trať se hned vydává několik pilotů. Rosberg, Hamilton jsou mezi prvními.

10:00 – Lewis Hamilton najel do měřeného kola, Rosberg je o kousek za ním.

9:00 – Hamilton hodně zablokoval kola v desáté zatáčce, spousta kouře. Celý víkend tam brzdí později než kdokoliv jiný, nyní mu to nevyšlo. Hodně kvůli tomu ztratí.

8:00 – A vskutku, Hamiltonův čas je přes 1:23, zatímco Nico Rosberg je o osm desetin rychlejší a jde zatím na první místo s časem 1:22.475. Nicméně nejrychlejší Hamiltonův čas z Q2 byl rychlejší, než tento Rosbergův, otázka zní: dokáže to zopakovat?

7:00 – Räikkönen a Verstappen jsou v letmých kolech. Fin jde na třetí místo se ztrátou dvou sekund, zatímco Max Verstappen vypadal mnohem pohodlněji a jde na druhé místo o sedm desetin za Rosberga. Hezké.

6:00 – Sebastian Vettel jde na čtvrté místo za Hamiltona. Vypadá to, že Ferrari hodně ztrácí, zatímco Red Bullu to jede. Vettel nedokázal překonat ani to hrozné kolo od Hamiltona, který zablokoval kola v desáté zatáčce.

5:00 – Zatím máme v tabulce pouze pět časů. Vyjeli jenom Ferrari, Mercedesy a Verstappen, zbytek si nechá pouze jeden pokus.

3:00 – Na trať míří Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Rosberg, Verstappen a další.

2:00 – Mnoho vozů je blízko za sebou.

1:00 – Lewis Hamilton najíždí do rychlého kola, Rosberg je za ním. V prvním sektoru je Hamilton rychlejší, než během svého prvního času. V druhém sektoru ještě zrychlil.

0:00 – Hamilton jde na prozatímní pole-position! Nico Rosberg ho nedokázal překonat, Ricciardo jde na třetí místo, Räikkönen za něj, ale jde před něj i Max Verstappen! Vettel jde až za Räikkönena na šesté místo! Sedmý Bottas.

KONEC Q3! Pole-position získává Lewis Hamilton. Rosberg ztratil přes dvě desetiny a bude startovat z druhého místa. Daniel Ricciardo pod tlakem od mladíčka Verstappena vykouzlil parádní kolo a bude startovat ze třetího místo. Verstappen byl o čtyři desetiny pomalejší a bude startovat ze čtvrtého. Ferrari se moc neukázalo. Räikkönen byl rychlejší a bude startovat z pátého místa, Vettel o dvě desetiny pomalejší bude startovat ze šestého. Takže první řada Mercedesy, druhá Red Bully, třetí Ferrari. 

Maurizio Arrivabene, šéf Ferrari, vypadá velmi překvapeně a říká, že neví, v čem je problém. Má za to, že něco s oběma vozy bylo v nepořádku, rozhodně před sebou nečekal oba Red Bully.

Výsledky připravujeme…

Sdílejte na:
Zavřít