BBC předčasně prodalo svá práva na vysílání Formule 1

BBC předčasně prodalo svá práva na vysílání Formule 1

British Broadcasting Corporation, zkráceně BBC, ukončila svou smlouvu na televizní vysílání závodů Formule 1 s okamžitou platností.

BBC mělo kontrakt, který měl trvat až do roku 2018, ale rozhodlo se ho ukončit už po letošní sezoně. Důvodem je dramatické snížení rozpočtu této veřejnoprávní televize o nezanedbatelných 150 milionů liber. Ukončení vysílání Formule 1 by mělo pomoci tento nedostatek pokrýt.

Barbara Slater, ředitelka sportovního vysílání BBC, odhalila, že toto rozhodnutí nebylo jednoduché.

„Současná finanční situace BBC znamená učinění některých těžkých a nechtěných rozhodnutí. Významná část šetření BBC bude dosažena skrze okamžité ukončení naší dohody o vysílacích právech Formule 1. Jakékoliv rozhodnutí o ukončení vysílání některého sportu nebo sportovní události je velkým zklamáním. Ale nejsou zde žádná jednoduchá řešení; každé z nich by rozhořčilo diváky. Pro BBC je to v současnosti velmi těžká doba a sport není imunní vůči tomuto finančnímu tlaku.“

Převzít vysílání od roku 2016 se chystá televizní kanál Channel 4. Mnoho hlasů BBC za neočekávané oznámení kritizuje. Sami členové štábu Formule 1 řekli, že rozhodnutí je kruté vůči zaměstnancům, kterým nebylo oznámeno s předstihem a těsně před Vánoci je všechny BBC propustilo. Tým pro Formuli 1 v BBC čítal kolem 60 členů.

Bernie Ecclestone, šéf Formula One Management, ale upozornil, že BBC má platnou smlouvu a předčasné ukončení by mohl být problém.

„Ruší různé typy sportů, a pokud bychom opravdu, opravdu museli, pak bychom neváhali říci ‚máte platnou smlouvu, tak bychom být vámi pokračovali.‘ V minulosti BBC vždy odvádělo skvělou práci a nemám s nimi vůbec žádný problém. Bohužel si jenom v současnosti už nemohou dovolit pokračovat tak, jak to dělali.“

Sdílejte na:
Zavřít