VC Mexika: Red Bullu patří první řada, Ricciardo vypálil rybník Verstappenovi!

VC Mexika: Red Bullu patří první řada, Ricciardo vypálil rybník Verstappenovi!

Daniel Ricciardo vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Mexika, když svým posledním pokusem srazil z první pozice svého do té doby nejrychlejšího týmového kolegu Maxe Verstappena. Red Bull tak na okruhu bratří Rodríguezů obsadil první řadu.

Už po volných trénincích patřil Red Bull mezi favority na zisk pole position, byl to však spíše Max Verstappen, který byl na vítěze kvalifikace tipován, neboť právě on zajel nejrychlejší čas ve všech volných jízdách. V dějišti svého loňského vítězství tak mohl doufat ve svůj první start z nejvýhodnější pozice, kterým by se navíc zapsal do historie coby nejmladší jezdec, který na tento zápis ve Formuli 1 dosáhl.

Ještě po prvních jízdách v Q3 byl Verstappen nejrychlejší, zatímco Ricciardo se se ztrátou dvou desetin řadil i za Lewise Hamiltona a Sebastiana Vettela. Ve druhých jízdách ale řada favoritů zlepšení nezaznamenala, zatímco Australan ze svého red bullu vytáhl čas 1:14.759, kterým Verstappena zdolal rozdílem 0,026 sekundy.

Nizozemec zajel absolutně nejrychlejší první sektor, ve zbytku okruhu ale výhodu poztrácel a nepřekonal ani svůj původní čas, natož Ricciardův. Čekání na první pole position tak nadále pokračuje. Dočkal se alespoň Red Bull, který obsadil celou první řadu poprvé od Velké ceny USA 2013.

27. října 2018

Druhá řada zbyla na rivaly bojující o letošní mistrovský titul. Lewis Hamilton symbolicky porazil Sebastiana Vettela, na roštu se tedy postaví na třetí příčku, Němce odsoudil na místo čtvrté.

Stejné zbarvení zůstane zachováno také ve třetí řadě, v bitvě o páté místo Valtteri Bottas překonal krajana Kimiho Räikkönena.

V souboji o pozici nejlepších ze zbytku světa nakonec skutečně uspěli piloti Renaultu, Nico Hülkenberg bude stát sedmý před osmým Carlosem Sainzem. Oba ale měli co dělat, aby po prvních jízdách překonali Charlese Leclerca. Na Monačana nakonec zbyla devátá příčka před týmovým kolegou Marcusem Ericssonem.

Následují piloti Force Indie Esteban Ocon a domácí Sergio Pérez, mezi něž se na dvanácté místo vmáčkl Fernando Alonso. Čtrnáctá a patnáctá příčka patří jezdcům Toro Rosso, Brendon Hartley se postaví před Pierra Gaslyho především proto, že Francouz kvůli očekávanému odsunu na konec roštu v Q2 nevyjel.

Z první části kvalifikace neprošli jezdci Haasu Romain Grosjean a Kevin Magnussen, kteří mezi sebou měli Stoffela Vandoorna s druhým mclarenem. Nejpomalejšími piloty zůstali Lance Stroll a Sergej Sirotkin z Williamsu.

27. října 2018

Sdílejte na:
Zavřít