Konsorcium vedené Strollovým otcem zachránilo Force Indii, ta hned spěchá na nové díly

Konsorcium vedené Strollovým otcem zachránilo Force Indii, ta hned spěchá na nové díly

Jen něco málo přes týden od pádu do konkurzu se podařilo zachránit tým Force India, novým vlastníkem se stalo konsorcium okolo Lawrence Strolla, otce současného pilota Williamsu Lance. Stáj se nyní snaží urychleně vrátit zpět na svou letošní cestu a co nejdříve připravit nové díly z vývoje.

Force India byla od pátku Velké ceny Maďarska v konkurzu, kam se dostala na popud Sergia Péreze ve snaze zachránit ji před rostoucími dluhy a získat realističtější šanci sehnat nového kupce. To se nyní podařilo, neboť bylo za pomoci provozního ředitele týmu Otmara Szafnauera a vyššího vedení vytvořeno konsorcium okolo Lawrence Strolla.

Zároveň bylo dosaženo dohody s insolvenčními správci, aby mohl být tým z konkurzu opět vyňat.

Strollovými spoluinvestory jsou kanadský podnikatel André Desmarais, Jonathan Dudman ze společnosti Monaco Sports and Management, módní podnikatel John Idol, telekomunikační investor John McCaw jr., finanční expert Michael de Picciotto a Strollův podnikatelský partner Silas Chou.

Věřitelům Force Indie budou uhrazeny veškeré dluhy, zachráněno tedy bylo všech 405 pracovních míst, zajištěno bylo také financování do budoucna.

Nové uskupení přebírá plnou kontrolu nad týmem od společnosti Orange India Holdings Sarl vedené Vidžajem Mallyou.

August 7, 2018

Stáj ze Silverstonu se tak může znovu naplno věnovat svému závodnímu programu. Tíživá finanční situace v posledních týdnech výrazně brzdila vývoj letošního monopostu, Force India chce proto co nejdříve přivézt velký balík nových dílů z vývoje. Cílem je hned následující Velká cena Belgie na konci srpna.

„Doufám, že to tak bude,“ řekl Szafnauer. „Pokud ne, tak to rozhodně bude v Monze. Máme některé komponenty, které musely čekat, a já nevím, jak na tom teď budou dodavatelé, protože přes letní přestávku se nepracuje. Před Spa nám tedy zbyde jen pár dní. Pokud to ale nedopadne, tak to bude do Monzy.“

Tým obdržel některé finanční prostředky okamžitě, další přijdou v následujících týdnech, kdy bude zároveň probíhat proces vyjmutí z konkurzu. Zároveň tak také bude moci navázat na svůj vývoj vozu pro sezónu 2019.

Force India obsadila v posledních dvou sezónách čtvrté místo v Poháru konstruktérů, i letos má přitom šanci pozici „nejlepšího týmu ze zbytku světa“ za vedoucím triem Mercedesu, Ferrari a Red Bullu vybojovat. Aktuálně jí patří šestá příčka, sedm bodů ztrácí na pátý Haas a 23 na čtvrtý Renault.

„Rozhodně potřebujeme ty finanční prostředky, jinak to nepůjde,“ řekl Szafnauer. „Musíme začít platit našim dodavatelům a nakoupit nějaký materiál na nové díly jak na letošní auto, tak pro vůz na příští sezónu. Jsme uprostřed stavby nového monopostu, bez prostředků bychom nebyli schopni v ní nadále pokračovat.“

August 2, 2018

Sdílejte na:
Zavřít