Kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie vyhrál Webber

Kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie vyhrál Webber

Australan Mark Webber se stal vítezem kvalifikace na Velkou cenu Malajsie. Druhé místo obsadil Němec Nico Rosberg na Mercedesu a bronz náleží Sebastianu Vettelovi s vozem Red Bull.

První část kvalifikace na Velkou cenu Malajsie započala v 10:00 našeho času a počasí z úvodu kvalifikačních jízd by se dalo shrnout dvěma slovy z památné scénky filmu „Na samotě u lesa“. První část kvalifikaci, neboli Q1, trvala 20 minut a jak jsme již předznamenali, první kola na okruhu Kuala Lumpur museli jezdci zvládnout na velmi mokré trati.

Na to jako vůbec první doplatil Rus Vitaly Petrov s vozem Renault, který se po čtyřech minutách jízdy na okruhu v Sepangu dostal do hodin. Jeho vůz však nebyl poškozen a závodník tak mohl pokračovat v honbě za postupem do dalších částí kvalifikace. Jen o několik minut později se do problémů dostal v závěrečné pasáži okruhu švýcarský pilot Sebastien Buemi, i on si ale na svém monopostu nezpůsobil žádné výrazné technické újmy.

Blížila se druhá polovina první části kvalifikace a déšť začal trať v Malajsii pomalu opouštět. Do vedení se s časem 1:46.283 dostal Polák Robert Kubica s vozem Renault, ovšem zmoklé fanoušky na trati i ty u televizních obrazovek zajímala spíše druhá část startovní listiny, kde se bojovalo o postup do druhé části dnešní kvalifikace na Velkou cenu Malajsie. Přesně v polovině závodu se do kačírku dostal Bruno Senna a jeho vůz HRT se na závodní dráhu již nevrátil. Dalo se tedy předpokládat, že mladého Brazilce ve druhé části kvalifikace neuvidíme, stejně jako jezdec Virginu, Lucas di Grassi, který na dráhu v první části Q1 ani nevyjel.

Osm minut před koncem první části se v jedné ze zatáček dostal do štěrku i úřadující šampión Jenson Button a ač se maršálové na malajské trati snažili sebevíc, McLaren britského závodníka na trať již nedostali. Ani Jenson Button se tedy po první dvacetiminutovce nebude moci radovat z postupu do druhé části kvalifikace. Dvě minutky po Buttonově incidentu zajel do boxů Němec Michael Schumacher a jako první z celého startovního pole obul pneumatiky do extrémního deště.

Čím více se blížil konec první části kvalifikace, tím horší podmínky na okruhu Kuala Lumpur panovaly. I tací jezdci jako je Lewis Hamilton nebo Michael Schumacher měli problémy udržet svůj monopost na dráze a samotná bitva o postup do další části kvalifikace pro ně byla těžkým úkolem.

Dvě minuty do konce první části byl ve vedení závodu i nadále Polák Robert Kubica, ovšem mnohem těsnější byl boj o postup do Q2. Ještě pár sekund před koncem první části bylo v ohrožení jezdecké duo Ferrari, které by tak zaznamenalo vůbec nejhorší kvalifikační výsledek v letošní sezóně. Ale ani Hamilton na tom nebyl nejlépe. Devadesát sekund před koncem se dostal do hodin právě Fernando Alonso a měl před sebou vůbec poslední možnost zajetí rychlého měřeného kola, které by mu zajistilo postup do první části kvalifikace.

Do druhé části kvalifikace nepostoupil bez většího překvapení ani jeden vůz stáje Hispania. Co bylo mnohem větši překvapením je fakt, že mezi sedmi nejpomalejšími zůstalo i jezdecké duo stáje Ferrari, ale také vůz McLaren Brita Lewise Hamiltona. V první části kvalifikace uvízl také Lucas di Grassi a Jarno Trulli. Z historicky prvního postupu do druhé části kvalifikace se mohla radovat nejen stáj Lotus, ale také Virgin. Barvy domácího týmu hájil ve druhé části Heikki Kovalainen, zatímco želízko Virginu držel v ohni Němec Timo Glock.

Do druhé části kvalifikace se probojoval i Brit Jenson Button, ovšem jak již víme, jeho vůz skončil v průběhu první části ve štěrku a úřadující šampión se tak nemohl zúčastnit dalších kvalifikačních bojů. Obě favorizované stáje, Ferrari a McLaren, tak budou do zítřejšího závodu startovat ze samotného chvostu startovního pole. Kdo toho využije?

Netrvalo ani dvě minuty druhé části kvalifikace na Velkou cenu Malajsie a na dráze byl opět déšť. Do vedení se s časem 1:50.611 dostal německý pilot Michael Schumacher, jeho největším konkurentem byl Vitaly Petrov s časem 1:50.670.

Krátce poté se ale do vedení dostal právě ruský závodník, kterého během několika sekund opět překonal Němec Michael Schumacher. Mnohem podstatnější bitva se v tu chvíli ale odehrávala na samotném chvostu startovní listiny, kde o bytí a nebytí v třetí části kvalifikace bojovalo hned sedm jezdců. V tu chvíli už byl ve vedení letošní smolař Sebastian Vettel , kterého ovšem vzápětí překonal dnes bezchybný Polák Robert Kubica.

Čtyři minuty před koncem druhé části bylo v ohrožení jezdecké duo stáje Sauber a týmu Toro Rosso. K této čtyřce se přidal i Timo Glock, Heikki Kovalainen a již zmiňovaný Jenson Button. Jediný, kdo měl jistou vidinu nepostupu byl právě sedmnáctý britský závodník Button.

Pár sekund do konce se na sedmé místo probojoval Mark Webber, který odsunul sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera na desátou, poslední postupovou příčku. Němec ale nezaváhal a v prvním sektoru si najel na prvního Vettela náskok jedné setiny sekundy. Svůj čas si chybou v posledním sektoru ovšem nezlepšil a nakonec postoupil z desáté příčky.

Do závěrečné části kvalifikace, kde bude bojovat deset pilotů o co nejlepší postavení do zítřejšího závodu tedy nepostoupil Jenson Button, Timo Glock, Heikki Kovalainen, Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Pedro de la Rosa a Vitaly Petrov.

Závěrečná část trvající deset minut mohla být i přes průběžně špatné počasí na okruhu v Sepangu zahájena podle plánu v 10:45 a hned po rozsvícení zelených světel se nad okruhem opět začalo smrákat a trať byla během několika sekund úplně mokrá.

A proč vlastně byla na počátku třetí části kvalifikace na konci boxové uličky tak velká strkanice? Důvod byl prostý. Na malajský okruh se měl během několika minut přehnat další velmi hustý déšť. Ovšem ani jeden ze závodníků nestihl zajet rychlé kolo a ředitelství závodu se rozhodlo kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie raději přerušit červenou vlajkou.

Pár minut po desáté hodině byla třetí část kvalifikace opět zahájena a začala se odečítat od času 7:17, na kterém jí ředitelství závodu pomocí červených vlajek nakonec zastavilo. Do vedení se v prvním ostrém kole Q3 dostal Adrian Sutil, následován Robertem Kubicou a Nicem Hülkenbergem. Čtvrté místo v tu chvíli držel Rubens Barrichello a pětku nejlepších uzavíral Němec Michael Schumacher.

Minutu před koncem třetí části byl ve vedení stále Adrian Sutil, ale vzápětí jej překonal Mark Webber o více než dvě desetiny sekundy. Druhé místo obsadil Nico Rosberg a třetí Sebastian Vettel, ale ještě nebyl všemu konec.

Pole position nakonec opravdu získal Australan Mark Webber, následovaný Nicem Rosbergem s Mercedesem a stájovým kolegou Sebastianem Vettelem. Upřímně, máme do zítřejšího závodu zaděláno na opravdu dramatický a napínavý průběh, takže můžete tuto napínavou kvalifikaci brát jako malou pozvánku na zítřejší dopolední závod.

Poz.   Jezdec Tým Čas
1. Mark Webber Red Bull 1:49.327
2. Nico Rosberg Mercedes 1:50.673
3. Sebastian Vettel Red Bull 1:50.789
4. Adrian Sutil Force India 1:50.914
5. Nico Hülkenberg Williams 1:51.001
6. Robert Kubica Renault 1:51.051
7. Rubens Barrichello Williams 1:51.511
8. Michael Schumacher Mercedes 1:51.717
9. Kamui Kobayashi Sauber 1:51.767
10. Vitantonio Liuzzi Force India 1:52.254
11. Vitaly Petrov Renault 1:48.760
12. Pedro de la Rosa Sauber 1:48.771
13. Sébastien Buemi Toro Rosso 1:49.207
14. Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:49.464
15. Heikki Kovalainen Lotus 1:52.270
16. Timo Glock Virgin 1:52.520
17. Jenson Button McLaren 1:52.211
18. Jarno Trulli Lotus 1:52.884
19. Fernando Alonso Ferrari 1:53.044
20. Lewis Hamilton McLaren 1:53.050
21. Felipe Massa Ferrari 1:53.283
22. Karun Chandhok HRT 1:56.299
23. Bruno Senna HRT 1:57.269
24. Lucas di Grassi Virgin 1:59.977
Sdílejte na:
Zavřít