Räikkönen není z 3. místa nikterak nadšený, ale z vítězství Ferrari se těší

Räikkönen není z 3. místa nikterak nadšený, ale z vítězství Ferrari se těší

Finský závodník měl poměrně solidní start do sezony. V kvalifikaci dokonce porazil svého týmového kolegu Vettela a mohl tak startovat z první řady vedle Hamiltona. V úvodní části závodu byl dokonce značně rychlejší než Němec. Ovšem nakonec z toho bylo v cíli „jen“ třetí místo.

Räikkönen se ze svého startovního slotu odlepil celkem dobře. V prvních metrech se dokonce objevil po Hamiltonovu boku, ten si však svoji pozici ubránil. Iceman se ho ale dokázal držet, přičemž se rozestup pohyboval okolo dvou vteřin. Nicméně nepodařilo se mu dostat do takové pozice, ze kterého by mohl Brita v Mercedesu nějak vážně ohrozit.

„Jsem zvědavý, jestli Ferrari dokáže protlačit Kimiho za Vettela,“ zavtipkoval jeden cynik v místnosti pro média. Nepřímo se tak skutečně stalo, ačkoliv to nemuselo mít Ferrari ani v plánu…

Kimi Räikkönen zamířil do boxů jako první, a to v 18. kole, kdy si jel vyzvednout čerstvou sadu žlutě označených pneumatik. Na trať se vrátil na třetím místě za Vettelem. O pár chvilek později dostal také Lewis Hamilton příkaz z boxové zídky, že má zajet ke svým mechanikům pro měkkou sadu gum. Do čela se tedy dostal Vettel a Hamilon vyjel z boxů těsně před Räikkönenem.

Jenže následovná fáze safety caru způsobená nepojízdným Haasem všechno změnila. Mercedes po závodě přiznal, že jejich výpočty byly špatné kvůli problému se softwarem, tudíž se Vettel udržel před Hamiltonem.

DOPORUČUJEME: Za prohru Mercedesu může softwarový problém

Iceman nepůsobil, že by byl s výsledkem nějak extrémně spokojený. „Dneska mě štěstí nepřálo, proti tomu nic nenadělám,“ hodnotí rodák z Espoo průběh závodu v australském Melbourne, ale na druhou stranu jej těší, že Ferrari dokázalo vyhrát: „Ale vyjeli jsme si vítězství. V takovýto den nemůžeme být nespokojení.“

„Moje auto mělo dobrou rychlost, ale každý ví, jak je tady předjíždění těžké. Ve druhé zatáčce jsem si přičuchl k zádi Hamiltova auta, ale byl jsem dost blízko. Potom jsem se snažil se ho držet a možná něco udělat skrze pitstop. Ale nevyšlo to. Co se potom stalo s virtuálním safety carem, to bylo ryzí štěstí.“

Na konci závodu se dostal pod mírný tlak ze strany dorážejícího domácího hrdiny Ricciarda, ale nedal se a dojel si pro bronz.

„Potom jsem musel bránit třetí pozici. Nakonec mě dostával Daniel Ricciardo na čerstvějších gumách mírně pod tlak, ale všechno hrálo v můj prospěch,“ zrekapituloval Räikkönen.

Ovšem jeho výraz v tváři říkal pravý opak. Není divu, když poslední triumf na Albert Parku zaznamenal před pěti lety, tedy v roce 2013, a k dalšímu zářezu na zdejší trati byl dnes opět relativně blízko. „Samozřejmě, vždycky chcete víc, chcete vyhrávat. Měli jsme dobrou rychlost. Taktéž v první části závodu. Potom se to začalo trochu vymykat. Nebylo to ideální. Alespoň jsme získali vítězství a dvě pódiová umístění. Rok je ještě dlouhý, můj čas přijde,“ doufá v lepší zítřky šampion z roku 2007.

Sdílejte na:
Zavřít