Force India má jisté čtvrté místo. Proč se jí už do konce roku nevyplatí bodovat?

Force India má jisté čtvrté místo. Proč se jí už do konce roku nevyplatí bodovat?

Do luxusní pozice se po závodním víkendu v Mexiku dostala stáj Force India. Čtvrtou příčku v šampionátu má jistou, bodovat se jí paradoxně nevyplatí, tudíž se chystá experimentovat…

Bojovat o vítězství ve velkých cenách může jen hrstka vyvolených, zbytek startovního pole se snaží z každého víkendu vydolovat alespoň co nejvyšší bodový zisk. Každý bodík se na konci sezony počítá a zejména ve středu roštu je to mnohdy velmi vyrovnané. Stáj Force India už tyto strasti řešit nemusí. Čtvrtou příčku v Poháru konstruktérů má dva závody před koncem jistou. Paradoxně se tedy dostala do situace, kdy se jí už tak úplně nevyplatí bodovat…

Důvodem je, že za každý získaný bod platí týmy jako vstupné do příštího ročníku 5 161 dolarů (takřka 114 tisíc korun). Pro stáje jako Ferrari či Mercedes jsou to drobné, ale menší týmy se snaží ušetřit kde se dá. A právě tohle by mohla být jedna z cest. Druhou stranou mince jsou ale podmínky, které si Force India vyjednala se svými sponzory. Je pravděpodobné, že od partnerů dostává za dobrá umístění také nějaký ten peníz do rozpočtu, otázkou však zůstává kolik.

DOPORUČUJEME: Hamilton to měl tento rok příliš jednoduché, říká Alonso

Pikantní je to i při ohlédnutí za dosavadním průběhem sezony. Jezdci Force Indie jsou si během celého ročníku neuvěřitelně blízko a souboje mezi nimi jsou mnohdy vypjaté. Netřeba připomínat, že několikrát dokonce došlo ke vzájemnému kontaktu, na což stáj reagovala striktním zákazem vzájemných soubojů. Jenže dva závody před koncem je dost možné, že je indický tým opět nechá závodit naplno.

Bude se experimentovat

Ruku v ruce se zmiňovanými výpočty přichází z týmu Force India zpráva, že poslední dva závodní víkendy jsou pro ně příležitostí experimentovat. Esteban Ocon i Sergio Pérez nasadí „rizikové partie“, které by si stáj za jiných okolností zkoušet neodvážila. Zatím nespecifikovala, o co přesně jde, ale v praxi to znamená, že se nemusí obávat odstoupení.

„Je to skvělý úspěch pro tým,“ hodnotil vývoj šampionátu výkonný ředitel Otmar Szafnauer. „Nyní musíme situace využít v náš prospěch. V příštích dvou závodech budeme více experimentovat a dělat věci jinak, což by nám mohlo pomoci při vývoji vozu pro příští rok,“ dodává.

Připomeňme, že Force India má dva závody před koncem ročníku náskok 99 mistrovských bodů na pátý Williams. Za nimi je Toro Rosso, Renault a Haas, mezi nimiž je situace vůbec nejvyrovnanější – jeden jediný mistrovský bodík. Taktéž Renault má velkou šanci, že se po angažování Carlose Sainze propracuje před Toro Rosso, jeho dřívější působiště.

A co vy, troufáte si tipnout, kolik bodů v posledních dvou závodech Force India posbírá?

SvětFormule.cz

Sdílejte na:
Zavřít