Arrivabene: Ferrari se bojí vyhrávat

Arrivabene: Ferrari se bojí vyhrávat

Ital se v poslední době pořádně pouští do svého týmu a nebere si servítky. Například v Japonsku dostali vynadáno za nepochopitelnou strategii během kvalifikace. Nyní apeluje na tým, aby se zbavil strachu z vyhrávání.

Maurizio Arrivabene dřív působil na venek jako klidný muž, který se médiím se svými pocity příliš nesvěřoval. Nicméně, vzhledem k okolnostem posledních měsíců svou masku „hodného policisty“ sundal a nebojí se svůj tým otevřeně kritizovat.

Zřejmě Arrivabenemu také dochází trpělivost, protože mu údajně bylo ještě bývalým prezidentem Sergio Marchionnem uděleno ultimátum: Jestliže Ferrari letos nevyhraje titul, musí vyklidit pole a předat žezlo technickému řediteli Mattiovi Binottovi.

Právě mezi ním a Binottem to v poslední době prý pořádně vře, a dokonce kolovaly v médiích spekulace o konci Mattia v týmu. Tyto zvěsti však 61letý rodák z Brescie vyvrátil: „Pojďme si to ujasnit. Spekulace o Mattiovi jsou fake news, které mají vytvořit nestabilitu v týmu. Jejich záměrem je tvořit problémy tam, kde nejsou, a to já už odmítám komentovat.

Během sezóny se objeví spoustu pokusů, jak tým destabilizovat. Občas to jsou příběhy o jezdcích, jindy zase o technicích. Moje pozice? (směje se) Zeptejte se generálního ředitele (Louis) Camilleriho.

Nikdo nikdy nemluvil o loučení se s někým. Možná se můžeme bavit o posilách. Ale vše potřebuje čas, budeme o tom přemýšlet v příští sezóně. Dnes tu máme dobrý a kompaktní tým.

Tým, který funguje, potřebuje pouze posily, nikoliv revoluce. Nikdy jsem v revoluci nevěřil, nýbrž v evoluci.

Ferrari se musí přestat bát vyhrávat

Na otázku, co Ferrari letos chybělo v porovnání s Mercedesem, odpověděl: „Jsou oblasti, kde jsme lepší, v jiných jsou zase lepší oni. Myslím si však, že stále nejsme zvyklý vyhrávat.

Pro Mercedes je double normální, pro nás je to zážitek. Musíme si být více vědomi našich hodnot a zbavit se strachu z vítězství.

V tenisu se tomu říká ‚il braccino‘: strach z vítězství, který dostanete, když jste blízko vašemu cíli. Musíme si věřit a na vítězství si zvyknout.

Ferrari needs to lose fear of winning, says Arrivabene pic.twitter.com/is8Jk2xr1w

— Sid Bensalah (@cybersail) 6. listopadu 2018

Poslední kapkou v již přeplněném pohárku trpělivosti Arrivabeneho byla nepochopitelná strategie Ferrari během kvalifikace na Velkou cenu Japonska, když byli oba jejich piloti vysláni na suchou trať na pneumatikách do přechodných podmínek. Po skončení kvalifikačních jízd poslal rozčílený Ital skrze média svým kolegům vzkaz, aby občas laskavě odlepili oči od monitorů a podívali se, jaká situace na trati ve skutečnosti je, než učiní nějaké rozhodnutí.

 Možná, že důvodem prohraného titulu byla chybějící péče o detaily. Naučili jsme se, že se vyhrává i prohrává společně. Chybovali jezdci a v menším měřítku také tým. Räikönnenovi stačí jasná slova. Naproti tomu Vettel potřebuje podporu týmu. Musí cítit sympatie. Tehdy v Monze chtěl bezpodmínečně vyhrát. Průběh závodu byl pro něj tvrdou ránou. Nepomohl nám ani kalendář: Singapur, Soči a Suzuka, tam jsme podlehli.

Arrivabene si je jistý, že i s Charlesem Leclercem budou mít silnou jezdeckou sestavu. „Víme, jaké kvality Charles má. Zbytek sezóny 2018 musí využít k tomu, aby se toho naučil co nejvíce. Potom si musí osvojit styl Vettela.“

Sdílejte na:
Zavřít