Sainz varuje Schumachera: Bez triumfů se do F1 nedostaneš

Sainz varuje Schumachera: Bez triumfů se do F1 nedostaneš

Carlos Sainz ml. a Mick Schumacher mají jedno společné: Jejich otcové byli uznávaní závodníci. Tato skutečnost jim na jednu stranu ulehčuje kariérní postup vzhůru, ale na druhou stranu nese s sebou také tíhu tlaku, pod kterým kvůli tomu jsou.

Pilot Renaultu je synem dvojnásobného šampiona v rally (1990 a 1992) Carlose Sainze, jenž si vybral odlišné odvětví motorsportu. Rodák z Madridu dal přednost okruhovému závodění. Přesto se od něj očekával úspěch. „Známé jméno s sebou nese mnoho tlaku už od počátku kariéry. Viděli jsme to také u Micka Schumachera. Všichni rodiče říkají svým dětem, že musí nejprve převálcovat Schumachera. U mě to bylo dříve stejné.“

„Baby Schumi“ měl neskutečnou druhou část sezony 2018, když opanoval sedm z celkově sedmi odjetých závodů a stal se mistrem světa Formule 3. „Jméno Schumacher ti může otevřít dveře. Ale když nebudeš vyhrávat, do Formule 1 se nedostaneš,“ varuje ho Španěl. „Počítají se především výsledky, zbytek přijde sám.“

pic.twitter.com/78PAdqBLAh— Formula 1 (@F1) 15. října 2018

Do F1 se dostalo spoustu synů slavných otců, avšak ne všem se podařilo na úspěchy svých otců navázat. Ze slávy svého otce vytěžil například Nelson Piquet ml. nebo Nico Prost, ale ani jeden nepodával v královně motorismu příliš přesvědčivé výkony.

Ovšem na druhé straně břehu stojí šampion roku 1996 Damon Hill, syn dvojnásobného mistra světa F1 (1962, 1968) Grahama Hilla; dále Nico Rosberg (2016; Keke Rosberg, 1982) či Jacques Villeneuve (1997), syn Gillese Villeneuvea, který byl vicemistrem sezóny 1979.

Sainz mluví ze své vlastní zkušenosti. Chvíli mu trvalo, než přestal tlak, který na něj kvůli jeho otci vyvíjen, vnímat. „Postupem času si ale na tlak zvykneš,“ uklidňuje Micka.

V příští sezóně bude průběrný věk pilotů na startovní listině vůbec nejnižším v historii Formule 1, protože do královny motorismu momentálně přichází nová generace pilotů, jako je nástupce Stoffela Vandoorna osmnáctiletý Lando Norris či junior Mercedesu a budoucí pilot Williamsu George Russell.

Nejstarším pilotem bude 39letý Kimi Räikkönen a paradoxně k těm starším a zkušenějším budou patřit třeba právě čtyřiadvacetiletý Sainz a o tři roky mladší Max Verstappen.

„Jsem rád, že přichází mladí talenti jako Lando (Norris) a George (Russell). Je mi teprve 24 a už se připravuji na svoji pátou sezónu. Je to trochu praštěné. Vůbec mi to nepřipadá jako pět let. Zažíváme období Formule 1, ve kterém tvoří pole spíše starší piloti. Potom jsou sezóny, kdy je to dobře promíchané a nyní se protěžuje mnoho mladých závodníků. Pro sport je to opravdu dobré.“

Sdílejte na:
Zavřít