Hamiltona překvapilo, že si Vettel zvolil vnitřní stopu

Hamiltona překvapilo, že si Vettel zvolil vnitřní stopu

Na velký smutek a bučení tifosi vyhrál dnešní závod Lewis Hamilton s pomocí týmové režie.

Lewis Hamilton po nevydařené kvalifikaci startoval až z druhé řady za oběma jezdci Ferrari. Na startu s nimi držel tempo a když se Vettel chystal ve čtvrté zatáčce předjet Räikkönena, využil situaci a pokusil se předjet svého soupeře v souboji o titul. 

Zkusil to po vnější straně, Vettelovi nechal dostatek místa, ale ten se ho pokusil vytlačit z trati a doplatil na to. Vrazil do Mercedesu, roztočil se a propadl se na poslední místo. 

Zbytek závodu sváděl Hamilton boj s Räikkönenem, neporazil ho na trati ani přes boxy, a tak zaúřadoval wingman Bottas. Ten obětoval svůj závod, do boxů šel extrémně pozdě, dostal se na první místo a natlačil Räikkönena na Hamiltona. 

Úřadující mistr světa už pak předjel Létajícího Fina lehce, protože v sendviči, který mu připravili s Bottasem, přišel o pneumatiky. 

Myslím, že jsme všichni měli podobný start a byl jsem překvapený, že Seb vjel do první zatáčky zleva. Všichni tři jsme se tam ťukli, ve čtvrté zatáčce jsem byl následně překvapen opět, když jel Seb znovu po levé straně.

Lewis Hamilton před osmi lety udělal stejnou chybu jako dnes Vettel. Tehdy se v barvách McLarenu pokusil předjet Massu na Ferrari, ale skončil mnohem hůře než německý závodník, protože musel svůj vůz odstavit.

To byla moje příležitost, nacpal jsem se tam a ujistil se, že jsem dost na kraji. Z minulých let mám zkušenosti z toho, jaké je to projet vnitřkem a tehdy to nedopadlo dobře.

„Myslím, že mezi námi bylo dost místa. Hádám, že zablokoval kola, dotkli jsme se, trochu to poškodilo auto, ale mohl jsem pokračovat. Zadek byl dost rozlítaný, to trochu ztížilo situaci, ale neudělalo ji nemožnou.“

Ferrari bylo před Mercedesem celý víkend a Hamilton přiznal, že vítězství rozhodně neočekával. „Určitě jsem to nepředpokládal. Startoval jsem třetí a minulý víkend i tento jsem hledal rychlost, nevěděl jsem, jak můžu skončit.“ 

Když jsem se dokázal držet sekundu a půl za nimi, věděl jsem, že to bude tvrdý souboj. Během víkendu byl na nás vyvíjen velký tlak, od týmu, sponzorů i ode mě.

„Vůbec jsem nepředpokládal, že vyhraji, ale modlil jsem se. Šel jsem do toho s jasným cílem, ale nikdy nevíte, někdy nám ujedou, tak jako naposledy.“

Hamilton uvedl, že se trochu bál jít do souboje s Räikkönenem, aby to neuškodilo jeho souboji o titul, který je pro něj prioritou. 

Včera jsem přemýšlel nad tím, jak agresivní můžu být, protože nebojuji s Kimim ale se Sebastianem. 

„Snažil jsem se předjet i Kimiho, právě jsem mu řekl, že měl fantastický závod, závodil neuvěřitelně férově a velmi ho respektuji. Opravdu jsem si užil závodění s ním. Ale ano, předjetí Sebastiana na začátku byl bod zlomu.“  

Sdílejte na:
Zavřít