Ricciardo: Zastávka pod safety carem byla klíčem k vítězství

Ricciardo: Zastávka pod safety carem byla klíčem k vítězství

Ještě před 24 hodinami to vypadalo, že bude startovat z chvostu startovního pole. Tým však odvedl fantastickou práci, vůz dal do kupy a Ricciardo se tak mohl na poslední chvíli zapojit do boje o pole position. Ovšem absolutně nikdo nečekal, že by právě on mohl zvítězit.

V sobotu mu při závěrečném tréninku explodoval motor a nebylo jisté, zda tým stihne jeho RB14 do konce kvalifikace opravit. Mechanici ale odvedli perfektní práci a těsně před koncem prvního segmentu jej mohli vyslat na trať. Australan se jen tak tak protlačil do druhého části, kde už dostal větší prostor. Nakonec si zajistil start z šestého místa.

V závodě všechno fungovalo, jak mělo. Vytěžili především z jejich bleskové reakce během fáze safety caru, který musel vyjet na trať kvůli velkému množství povalujících se karbonových úlomků po kolizi pilotů Toro Rosso. Tým Ricciarda povolal do boxů pro čerstvou sadu pneumatik, na kterých potom mohl zaútočit na soupeře jedoucí před ním již na opotřebovanějším obutí.

Po restartu se dal Ricciardo na stíhací jízdu a předjížděl jednoho soupeře za druhým. Nejprve si smlsnul na Kimim Räikkönenovi, potom následoval tvrdý souboj s Hamiltonem a nakonec překonal v šesté zatáčce famózním manévrem i zuby nehty bránícího se Valtteriho Bottase a ujal se vedení.

Osmadvacetiletý rodák z Perthu si nemohl odpusit na pódiu jeho tradiční „shoey“ (pití šampaňského z vlastní boty, pozn. red.).

„Vždycky vyhrávám bláznivé závody! Před 24 hodinami jsem si myslel, že budu startovat úplně zezadu. Kluci ale odvedli neuvěřitelnou práci, aby mě dostali zpět do hry – tohle vítězství patří jim,“ radoval se Ricciardo. Zajímavostí je, že do všech šesti velkých cen, které vyhrál, startoval z horší jak třetí pozice.

V roce 2014 startoval v Kanadě z šesté příčky, v Maďarsku ze čtvrté a v Belgii z pátého místa. O dva roky později v Malajsii se kvalifikoval na čtvrtém místě, vloni stál na startu dokonce až na 10. místě a tento víkend to byla šestá pozice.

„Slyšel jsem ‚Safety car‘ ve 14. zatáčce. Tým mě okamžitě povolal do boxů, což bylo chytré a bylo to klíčem k vítězství.“

A jak by ohodnotil odvážný manévr na Hamiltona? Dostal příležitost, tak jí chytil za pačesy: „Občas musíte riskovat. Při brzdění jsem měl více gripu díky měkčím pneumatikám. A podle mě když se naskytne šance, musíte se jí chopit!“

Další mistrovský kousek předvedl při předjíždění Bottase. „Byl tvrdý, ale férový (souboj). Stále se přibližoval, ale místo tam stále bylo. Věděl jsem, že když útok přeruším, tak ještě budu mít další pokusy. Naštěstí to vyšlo.“

Za dva týdny se kolotoč Formule 1 přestěhuje do hlavního města Ázerbájdžánu, Baku, kde minulý rok triumfoval. Podaří se mu vítězství obhájit? „Pro mě za mě to tam může klidně zase trochu chaotické,“ směje se Ricciardo.

Díky mechanikům posílá také Marko

„S druhým výběrem pneumatik jsme také byli v dobré kondici, ale samozřejmě tady relativně často vyjíždí safety car a my jsme v tu chvíli zareagovali,“ popisuje bleskovou reakci týmu poradce Red Bullu Helmut Marko, který se rozhodl pro tzv. double pitstop, tedy povolat do boxů oba jezdce těsně za sebou. „Ale všechno to začalo v sobotu, kdy naši mechanici zvládli vyměnit motor. Jinak by Ricciardo startoval poslední, pak by podle mě nebyl tento výsledek možný. Takže velké díky celému týmu. Všichni odvedli fantastickou práci.“

Sdílejte na:
Zavřít