Renault plní sliby: Výkonnější motory dostanou všichni už v Číně

Renault plní sliby: Výkonnější motory dostanou všichni už v Číně

Cyril Abiteboul potvrdil, že všechny týmy, jež mají ve svých útrobách uložené pohonné jednotky Renault, pojedou v Číně s aktualizovaným motorem.

Aktuálně jsou ve Formuli čtyři dodavatelé motorů – Mercedes, Ferrari, Renault a Honda, přičemž Němci s Italy jsou z hlediska výkonu víceméně na stejné úrovni. Za ním je s malým odstupem Renault, jemuž na záda dýchají Japonci.

To by se počínaje závodem v Šanghaji mělo změnit. Ředitel motorářů z Francie Abiteboul se totiž nechal slyšet, že během sezony přijdou s aktualizací, která by měla mít více výkonu. A svůj slib dodržel. S výkonnějším agregátem se postaví duo McLarenu, Red Bullu a továrního týmu Renault na start už tento víkend.

„Pouze děláme to, co jsme oznámili, že dělat budeme. Nejprve jsme chtěli, aby fungovaly motory stabilně, čehož jsme docílili,“ těší Abiteboula. Ovšem na to, co stálo za náhlou „smrtí“ RB14 vždy usměvavého Australana v samotném úvodu Velké ceny Bahrajnu zatím nepřišli: „Byl jen jeden problém, v Bahrajnu na voze Daniela Ricciarda. Víme, že se jednalo o závadu na elektronice, která koneckonců poškodila baterii. Zato ale nevíme, zda je zakopaný pes v baterii nebo v šasi.“

„Co se týká samotného motoru a obnovy energie, tak tam jsme na dobré cestě. Zavázali jsme se, že dáme k dispozici více výkonu. Zejména na trati v Šanghaji, kde je dlouhá cílová rovinka, to bude mít pozitivní dopad,“ věří čtyřicetiletý rodák z Paříže.

Renault pracuje na další specifikaci motoru, která by měla mít vylepšené MGU-K. Takže každý generátor, který při brzdění sbírá energii. Abiteboul upozorňuje, že na tento upgrade si budou týmy muset nějakou dobu počkat: „Bude to chvíli trvat, než pohonná jednotka číslo dvě přijde. Na skladě máme vylepšení spalovacího motoru. Obdržíme účinnější palivo, které však bude rozdílné, neboť ne všichni pracují se stejným palivovým partnerem.“

Zatímco tovární stáj a McLaren spolupracují s BP/Castrol, tak Red Bull Racing odebírá palivo od společnosti ExxonMobil. McLaren uvažuje o střednědobé navázání spolupráce se společností Petrobras.

Sdílejte na:
Zavřít