GT: Po Sachsenringu má naději na titul ještě šest jezdců

GT: Po Sachsenringu má naději na titul ještě šest jezdců

Německý šampionát ADAC-GT-Masters nastoupil na Sachsenringu ke svému předposlednímu podniku sezony. Mladý Francouz Jules Gounon měl již při těchto závodech možnost, stát se předčasně mistrem, v čemž mu hodlalo zabránit 24 posádek dalších soupeřících vozů – mezi nimi i dvě v GT-Masters debutující hvězdy DTM, Jamie Green a Edoardo Mortara.

Sobota

A skutečně: Gounonovi kvalifikace do sobotního závodu vůbec nevyšla. Zajel pouze 17. čas, což ho za normálních okolností vyloučilo z kruhu potencionelních vítězů. Mnohem lépe si vedl Američan Connor De Phillippi, který svou Land-Audi R8 postavil na pole position před Merecdesy Asche, Sylvesta a Dontjeho. Mladý Němec Ortmann kvalifikoval Mücke-Audi R8, o kterou se dělil s jediným českým jezdcem pole, Filipem Salaquardou, na slibnou osmou pozici. Mortara se dělil o vůz s Aschem, Greenovu Mücke-Audi kvalifikoval Belgičan Picariello jako šestý.

Polední závod ovšem patřil od startu až do cíle dvojici De Philippi-Mies. Jejich situaci při tom přicházelo vstříc, že Sebastian Asch skončil hned v první zatáčce po startu ve štěrku. De Philippiho se několik úvodních kol dokázal držet Švéd Sylvest v Zakspeed-Mercedesu, Američan ovšem později předal bílo-zelený vůz s náskokem Miesovi, který ho bez chyby dovezl vítězně do cíle. Sylvest předal svůj Mercedes Nizozemci Buurmanovi a ten stejně tak neohroženě udržel druhé místo. Největší potlesk saských fandů ovšem sklidil žlutý HTP-Mercedes na třetí pozici: za jeho volantem totiž seděl bývalý jezdec GP2, domácí Marvin Kirchhöfer. Jezdec  z Lipska se o třetí místo dělil s kolegou Indy Dontjem.

Ortmann se Salaquardou ztratili vyhlídku na dobré umístění strkanicemi začátkem závodu a byli klasifikováni jen jako 20. Green dojel při svém debutu 6., Mortara zachraňoval po Aschově ukluznutí 13. místo. Jules Gounon, kterého na Sachsenringu podpořil Renger van der Zande, dokázal dojet na bodech jako 9.   

Výsledek sobotního závodu ADAC-GT-Masters na Sachsenringu:

1. De Phillippi/Mies, Land-Audi R8

2. Sylvest/Buurman, ZakspeedMercedes GT3

3. Dontje/Kirchhöfer, HTP-Mercedes GT3

4. Catsburg/Eng, Schnitzer-BMW

5. Vander Linde/Van der Linde, Aust-Audi R8

6. Picariello/Green, Mucke-Audi R8

Neděle

Stáj Zakspeed testovala na Sachsenringu již týden před závodem a proto nepřekvapilo, že si nedělní pole-position zajistil Yelmer Buurman. Nedělní dominaci Mercedesů potvrdili i Götz, Mortara a Ludwig na dalších třech pozicích. Nejlepší Audi postavil Haase na páté místo, vítěz soboty Mies se musel spokojit s 10. místem na startu, zatímco kvalifikoval Salaquarda svou R8 jako 12.

Start vyšel polemanovi Buurmanovi navýbornou, za ním se po první kombinaci zatáček seřadili Götz, Mortara a Luwig před prvním uživatelem Audi, Haasem.  Čtyřlístek Mercedesů na špičce poté betonoval svou dominaci a jejich nejvážnějším soupeřem byl Schnitzer-BMW Rakušana Enga, který se rychle posunul na 5. místo. Salaquarda držel dobrou 9. pozici.

V tomto pořadí předali startující piloti své vozy co-pilotům. Sylvest převzal na prvním místě od Buurmana, těsně za ním usedl do Götzova vozu Assenheimer, za nimi se zařadili Stolz a Asch. Také Ortmann se Salaquardou drželi i po výměně jezdců stále ještě 9. místo.

Gounon měl ještě větší smůlu, než v sobotu a krátce po převzetí svou Corvettu s poruchou chlazení odstavil.

Mercedesy ovládly i druhou polovinu závodu, dobře naladěný Luca Ludwig se brzy dostal na druhou pozici před Assenheimera a oba bílé vozy stáje Zakspeed  neohroženě vedly. Peter Zakowski dal koncem závodu povel k výměně pozic a Sylvest pustil syna bývalé hvězdy Le Mans a DTM Klause bez boje na první místo. Stolz a Ludwig tak mají ještě matematickou naději na titul. Tu si 6. místem zachoval i pilot BMW, Philipp Eng. Salaquarda s Ortmannem si dojeli pro dva body.

Gounonův technický defekt  připravil velké fínále za týden v Hockenheimu: Francouz vede celkovou tabulku dva závody před koncem s náskokem 22 bodů na Rakušana Enga

Výsledek nedělního závodu ADAC-GT-Masters na Sachsenringu:

1. Asch/Ludwig, Zakspeed Mercedes GT3

2. Sylvest/Buurman, ZakspeedMercedes GT3

3. Asch/Mortara, Mucke-Mercedes GT3

4. Assenheimer/Götz, HTP-Mercedes

5. Schmidt/Haase, Land-Audi R8

6. Catsburg/Eng, Schnitzer-BMW

Celkový stav ADAC-GT-Masters před posledním podnikem:

1. Jules Gounon                                      129 b.

2. Philipp Eng                                         107 b.

3. Connor Phillippi, Christopher Mies     96 b.

5. Luca Stolz, Luca Ludwig                     95 b.  

Sdílejte na:
Zavřít