Villeneuve: Nedokážu najít na Kubicově návratu nic pozitivního

Villeneuve: Nedokážu najít na Kubicově návratu nic pozitivního

Jacques Villeneuve aktivně komentuje současné dění ve Formule 1 a většinou si s ničím ani s nikým nebere servítky. Tentokrát od něj schytal sprchu tvrdé kritiky Robert Kubica, který se snaží o comeback do královny motorismu.

Polský závodník musel závodní kariéru přerušit v roce 2011 kvůli vážným zraněním ruky, které utrpěl při závodech rallye. Avšak na závodění nezanevřel a o rok později se pokusil o návrat, který nakonec nevyšel, neboť si zlomil nohu – paradoxem je, že si ji zlomil nedaleko svého domu, když uklouzl na ledu.

V roce 2013 zkusil štěstí znovu, tentokrát úspěšně. Ve WRC 2 se stal šampionem, paralelně ještě závodil ve WRC, kde v ten samý rok zaznamenal doposud své nejlepší umístění, v Německu  dojel pátý.

Jenže Formule 1 mu zřejmě chyběla natolik, že se rozhodl usilovat o návrat, což by potěšilo nejednoho fanouška. Proto není divu, že jeho potencionální comeback byl nejžhavějším tématem během letní přestávky.

Počínaje jeho soukromým testem s několik let starým monopostem Renaultu, tehdejšího Lotusu, a v rámci sezónních testů v Maďarsku si sedl i do současného vozu. A vedl si překvapivě dobře. Další testy jej čekají na konci sezóny v Abu Dhabí. Ovšem jak se zdá, tak pravděpodobně Renaultu chybí špetka odvahy k tomu, aby si Roberta vyzkoušeli i během pátečního volného tréninku.

Celé halo okolo rodáka z Krakova leze pořádně na nervy Jacquesu Villeneuveovi. „Nechápu celé to testování. Kdo se kdy po šesti letech vrátil?“ zamýšlí se v rozhovoru pro belgické stránky f1nal-lap.be. „Na konci své kariéry ve Formuli 1 měl problémy s Vitaly Petrovem. Vyhrál jeden závod (Kanada 2010, pozn. red.) stylem Maldonada, ale co dokázal potom? K tomu nezískal zpět 100% svých schopností, proto se ptám, jak by se s tím vypořádal? Možná je opravdu příliš jednoduché současná auta řídit.“

Šestačtyřicetiletý Kanaďan je ke Kubicovi tvrdý, neboť tvrdí, že ve Formuli 1 o něj projevili zájem jen kvůli jeho postižení a obě strany to využívají ke zviditelnění se.

„Kdyby neměl tenhle problém, pak by druhou šanci nedostal. Tohle mě opravdu šokuje! Je to jen PR, a to mě rozčiluje, jelikož je tu množství jezdců, kteří jsou cennější, ale druhou šanci nedostanou. Je těžké se přesto přenést. Pro něj je to ovšem dobré. Má štěstí.“

Pokud však zapátráme ve statistikách, tak zjistíme, že na Villeneuveovu porovnání Kubici s Petrovem není ani špetka pravdy: V sezoně 2008 dojel třikrát na podiu a v šampionátu jezdců mu patřilo čtvrté místo. Ani následující ročník nebyl k zahození: vrcholem sezóny bylo druhé místo v Brazílii, ale v celkovém hodnocení se propadl o deset příček.

V tomto botě to sice nevypadá nijak světoborně, ovšem v porovnání s Petrovem je za hvězdu: V roce 2010 získal Kubica v 15 z 19 závodů body a dvakrát stál na pódiu, což mu ve finále zajistilo osmou příčku. Zatímco Petrov vyjel body jen pětkrát, přičemž nejlépe dojel pátý (VC Maďarska) a byl klasifikován jako 13.

Takže po tomto sesumarizování je jasné, že mu Kubica leží z nějakého důvodu v žaludku. Ale proč?

S největší pravděpodobností za to mohou okolnosti z roku 2006, neboť tehdy jistého Jacquese Villeneuvea během letní pauzy v týmu BMW-Sauber nahradil jistý Robert Kubica. Důvodem byla skutečnost, že Villeneuve do tohoto okamžiku získal jen sedm bodů a závod co závod byl porážen týmovým kolegou Nickem Heidfeldem. Kubica poděkoval za zisk sedačky třetím místem v Monze a Villeneuve se do kokpitu už nikdy nevrátil…

„Tehdy byl u BMW-Sauber třetím mužem. Upřímně, okamžitě jsem jej nesnášel. Ze sociálního hlediska to bylo těžké. Bylo to pro mě náročné období. Myslím si, že v paddocku musíte ukázat respekt k tomu, co ostatní dosáhli, abyste ocenili prostředí, ve kterém pracujete. Najít něco pozitivního na jeho comebacku do F1 je pro mě těžké,“ touto výpovědí Villeneuve víceméně potvrdil výše uvedený scénář. Dodneška se jednoduše nepřenesl přes to, že jej Sauber tedy v průběhu sezóny vyměnil za Kubicu a on další angažmá v F1 už nikdy nedostal.

Sdílejte na:
Zavřít