Motorsport zažívá zemětřesení: Porsche odchází kvůli Formuli E z LMP1

Motorsport zažívá zemětřesení: Porsche odchází kvůli Formuli E z LMP1

Další velká rána pro vytrvalostní závody. Po Audi přijde WEC v kategorii LMP1 také o Porsche. Zdá se, že série elektrických formulí působí na kvalitní výrobce jako magnet, a ti vyjíždí ze starých zajetých kolejí, přesto, že to jejich původním seriálům může ublížit, nebo dokonce to pro ně může znamenat definitivní konec.

Během včerejšího dne německá média informovala o odchodu Porsche z vytrvalostních závodů, aby se mohla plně věnovat vývoji ve Formuli E. Vstup je plánovaný pro přespříští sezónu, tedy pro ročník 2019/20.

Jejich stáhnutí se je ještě překvapivější s ohledem na to, že kategorii LMP1 s modelem 919 Hybrid kralovali čtyři roky po sobě. Ve WEC zbyde tedy jen Toyota. Zda Porsche svým krokem rozhodlo o absolutním konci série, je zatím ve hvězdách…

Michael Steiner, zástupce Porsche z oddělení vývoje k odchodu z WEC řekl: „Vstup a úspěšná přítomnost ve Formuli E je logickou konsekvencí naší Mise E. Vzrůstající stupeň volnosti pro vývoj činí pro nás Formuli E atraktivní.“

„Porsche vsází na alternativní a inovativní koncepty pohonných jednotek. Formule E je pro nás ultimativní konkurenční prostředí urychlující vývoj vozů s vysokým výkonem s ohledem na životní prostředí, šetrnost a alternativní energii,“ vysvětluje Steiner vstup do Formule E. Už nyní se Porsche zaměřuje na vývoj vozu pro tento šampionát.

Zakladatel a CEO Alejandro Agag je nadšený z vývoje seriálu, protože nečekal, že zájem projeví automobilka jako je Porsche: „Těší mě, že můžeme přivítat Porsche ve Formuli E. Kdyby mi někdo před pěti lety, když tento projekt začal, řekl, že budeme moci oznámit partnerství se značkou jako Porsche, nevěřil bych mu. JE to milník na naší cestě, naší misi zprostředkovat lidem jiný obrázek elektro mobility. Revoluce pokračuje, a Formule E je sérií pro tento převrat.“

 „Vedle našeho programu v jiných závodních sériích a příprav na Formuli E vyzkoušíme i jiné možnosti,“ nechává si Porsche otevřené dveře do Formuli 1. Mimo to se také zúčastnila zasedání ohledně pravidel o pohonných jednotách, které vstoupí v platnosti v roce 2021.

Zástupce Audi před nedávnem potvrdil, že jedna ze značek skupiny Volkswagen přijde do Formule 1, avšak nemůže říct která.

Sdílejte na:
Zavřít