ONLINE: Velká cena Ázerbájdžánu 2017

ONLINE: Velká cena Ázerbájdžánu 2017

Živý komentáře k Velké ceně Ázerbájdžánu 2017.

Závod začíná v 15:00.

Vítejte u živého komentáře k Velké ceně Ázerbájdžánu. Z pole-position dnes startuje po senzačním kvalifikačním kole. Druhý bude startovat Valtteri Bottas, třetí Kimi Räikkönen a čtvrtý Sebastian Vettel. Red Bull zaostal za očekáváními a Max Verstappen se kvalifikoval až na pátém místě, zatímco Daniel Ricciardo bude po nehodě startovat z desátého místa.

Výsledky kvalifikace naleznete zde, komentář k ní zde.

Okruh v Baku je velmi rychlý městský okruh. První sektor se skládá téměř výhradně z devadesátistupňových zatáček. První DRS zóna je na cílové rovince před první zatáčkou, druhá DRS zóna je mezi zatáčkami dva a tři. V druhém sektoru se nachází již zmiňovaná úzká část složená za zatáček osm, devět, deset a jedenáct. Následuje několik rychlejších zatáček. Třetí sektor se skládá vlastně jenom z jedné zatáčky, do které musíte brzdit, následně najíždíte do zatáček sedmnáct, osmnáct a devatenáct, které se ale alespoň v kvalifikaci projíždějí na plný plyn a následně piloty čeká velmi, velmi dlouhá cílová rovinka s DRS zónou.

Penalizaci má Carlos Sainz z minulého závodu, který klesl z dvanáctého místa na patnácté. Polepšili si tak Magnussen, Hülkenberg a Wehrlein. Penalizaci samozřejmě má i Vandoorne startující z osmnáctého a Alonso startující z devatenáctého místa. Palmer bude startovat z pitlane, protože se nezúčastnil kvalifikace.

KOMENTÁŘ

ZK – Zahřívací kolo začalo, všichni vyjíždějí na prohlídku nádherného starého centra Baku.

1/51 – A je odstartováno! Hamilton si udržel první místo! Räikkönen zaútočil na Bottase, ale ten ho namáčkl na bariéru, oba se propadli pořadím dolů! Vettel se tak posunul na druhé místo. V první zatáčce se roztočil Carlos Sainz. 

2/51 – Bottas míří do boxů s prasklou pneumatikou. Räikkönen pokračuje v závodě dál, ale propadl se až na páté místo za Vettela, Verstappena a Pereze. Na trati nám poletuje nějaký úlomek z vozu, strefil teď vůz Räikkönena.

3/51 – Bottas teprve nyní vyjíždí z boxů, vrací se na trať o kolo později. Verstappen hlásí, že má nějaké poškození z úlomků, tým hlásí, že se možná něco dostalo do chlazení brzd. Incident mezi Räikkönenem a Bottasem je vyšetřován, Räikkönen nyní hlásí, že záď vozu mu nepřipadá moc v pořádku.

4/51 – Momentální pořadí: HAM, VET, PER, VER, RAI, MAS, OCO, STR, RIC, HUL, MAG, KVY, ERI, VAN, ALO, WEH, SAI, GRO, BOT, PAL.

5/51 – Ericsson má problémy, hlásí, že mu nefunguje baterie.

6/51 – Daniel Ricciardo v boxech, přezouvá na nové měkké pneumatiky, bude se snažit na nich dojet až do cíle? Vandoorne taktéž v boxech. Ricciardo se vrací na sedmnáctém místě.

8/51 – Rozdíl mezi Hamiltonem a Vettelem je něco kolem sekundy a tři desetin. Palmer odstupuje ze závodu! Velmi pomalu dojíždí do boxů, zřejmě ho znovu zradil motor.

9/51 – Hamilton zajel nejrychlejší kolo závodu, snaží se udržet náskok na Vettela.

10/51 – Grosjean hlásí, že kdyby na tom byly jeho brzdy moc špatně, tak ho mají včas zastavit. Zřejmě si na ně nechce pak pořád stěžovat, jako obvykle.

11/51 – Verstappen útočí na Pereze, ten se ale hezky brání. Odstupuje Daniil Kvyat! Zradil ho jeho vůz Toro Rosso.

12/51 – A Verstappen má problémy! Hlásí problémy s motorem, propadává se pořadím, už je na osmém místě a propadává se dál. V rádiu je velmi frustrovaný, posledně v Kanadě musel kvůli převodovce odstoupit z druhého místa.

12/51 – SAFETY CAR! Na trať vyjíždí Safety Car. Na trati stále stojí vůz Daniila Kvyata a Verstappen tam jede pomalu. Hamilton toho využívá a jede do boxů, v boxech je i Vettel. A v boxech je další řada vozů. Räikkönen, Perez a další. Verstappen je taktéž v boxech, tým chvíli zkoušel vůz opravit, ale nakonec odstupuje.

13/51 – Pořadí za Safety Carem: HAM, VET, STR, PER, RAI, MAS, OCO, HUL, MAG, RIC, ALO, SAI, VAN, ERI, GRO, WEH, BOT.

14/51 – Stroll už také zajel do boxů, Hülkenberg také.

15/51 – „That was fucking stupid.“ – Icemanova reakce na incident s Bottasem v prvním kole. Räikkönen mu nechal místo, ale Bottas najel na obrubník a Ferrari prakticky naboural a odtlačil do zdi. Dle týmu je ale všechno na voze v pořádku. Hodně pilotů si stěžuje, že Safety Car jede velmi pomalu a nezvládají zahřívat pneumatiky.

16/51 – Bottas, jediný vůz o kolo pozadu, už byl puštěn a snaží se ostatní dohnat zezadu. Hlásí, že se mu stále moc nedaří zahřát pneumatiky. Většina okruhu je ve stínu, pouze kusy sem a tam jsou na sluníčku. Na konci kola Safety Car zajíždí.

17/51 – Závod restartován! Hamilton si uhlídal první místo, Vettel pod tlakem od Pereze, ale drží, Räikkönen se při restartu propadl za Massu a Ocona. A máme znovu Safety Car! Při restartu došlo k několika kontaktům a na trati je spoustu úlomků, kvůli tomu vyjel Safety Car. Nyní bude Safety Car s vozy za sebou projíždět pitlane, protože na cílové rovince se teď hodně uklízí.

19/51 – Ještě stále jedeme za Safety Carem. Hodně pilotů se stěžuje na nedostatečnou teplotu pneumatiky.

20/51 – Safety Car zajíždí do boxů! Pokračujeme! Vettel pod tlakem od Pereze a Massy. Ocon kolidoval s Perezem! Oba se propadají! A propadá se také Räikkönen! Co se děje! Räikkönen má punkturu zadního kola! Obě Force Indie také, máme znovu Safety Car! Räikkönen hlásí, že zřejmě mu pneumatiky propíchly nějaké úlomky na trati.

21/51 – Force Indie už jsou v boxech, Räikkönen také. A Räikkönen odstupuje, propíchnutá pneumatika mu rozbila celou záď vozu. Perez také odstupuje. Ocon se jako jediný z boxů vrací na trať. 

22/51 – Nejsme ještě ani v polovině závodu a už odstoupila čtvrtina pole a měli jsme tři Safety Cary. Uvidíme, co dál se ještě v tomto závodě stane.

ČERVENÁ VLAJKA! ZÁVOD JE ZASTAVEN! Závod je zastaven, celá trať je poseta úlomky vozů.

Stále trvá červená vlajka, trať je uklízena. Závod bude restartován v 16:15, tedy za deset minut.

Force India opravila Perezův vůz a nastoupí zpět do závodu! Ale bude asi o kolo pozadu. A Ferrari to také dokázalo! Opravili Räikkönenovo vůz je také tlačen dopředu a nastoupí zpět do boxů!

Perez a Räikkönen už jsou vypuštěni na trať! Za chviličku vyjede z boxů Safety Car se zbytkem pole a Perez s Räikkönenem se připojí na konci. Skvělé zprávy! Perez i Räikkönen zpět v závodě.

23/51 – Safety Car znovu na trati, za ním všechny vozy, Perez s Räikkönenem už se připojili dozadu. Massa ale hlásí nějaký problém s vozem!

24/51 – A znovu závodíme! Vettel zůstal za Hamiltonem, Ricciardo se v první zatáčce dokázal dostat na třetí místo před Massu a Strolla! Startoval desátý, jede na třetím místě! Perez s Räikkönenem jsou oficiálně o kolo a něco pozadu.

25/51 – Magnussen se vyšvihl na páté místo před Massu a Hülkenberga! V Haasu! Massa má zřejmě opravdu problémy se svým vozem, protože jede hodně pomalu. Hülkenberg končí! Dotkl se zdi a ulomilo se mu pravé přední kolo, ale zajel do únikové zóny a jedeme dál! Massa se mezitím propadl už na osmé místo. Alonso je momentálně šestý!

26/51 – Massa v boxech. A odstupuje. Tento závod je masakr! Räikkönen a Perez jsou vyšetřováni za to, že jejich týmy během červených vlajek na vozech pracovali v garážích a ne v pitlane.

27/51 – Pořadí: HAM, VET, RIC, STR, MAG, ALO, SAI, OCO, BOT, GRO, VAN, ERI, WEH, PER, RAI.

29/51 – Hamilton má problém! Podpora hlavy, kterou má kolem hlavy, se uvolnila trošku mu tancuje kolem hlavy. Na rovince se to snaží to držet dole, ale moc se mu nedaří jí zarazit zpět na své místo. Tohle ho určitě zpomalí a rozptýlí. Také to je trošku bezpečnostní problém, neboť je to jeden z klíčových bezpečnostních prvků, který chrání pilotův krk, páteř, hlavu.

30/51 – Tým Mercedesu si myslí, že podpěrka hlavy, i když tam není úplně pevně, nikam zatím neuletí.

31/51 – Hamilton dostal zprávu, že musí zajet do boxů, dostal zprávu od vedení závodu, že musí zajet do boxů a tým mu musí podpěrku upevnit najisto.

32/51 – Hamilton byl v boxech, tým mu vyměnil podpěrku hlavy, vrací se na devátém místě! Vettel dostal penalizaci 10 sekund stop&go za jeho strčení do Hamiltona! Velmi přísný trest za nebezpečné řízení. Už dlouho jsem neviděl použití této penalizace.

33/51 – Vettel dostává zprávu, že by měl do boxů zajet teď, dle výpočtů Ferrari by se měl na trať vrátit před Hamiltonem.

34/51 – Vettel v boxech, zajíždí do boxů, zastavuje na svém místě, tam musí počkat deset sekund a pak se zase může vrátit na trať. Hamilton je na osmém místě, Vettel se vrací na sedmém! Ricciardo vede závod, Stroll je druhý a Magnussen třetí!

34/51 – Räikkönen a Perez dostali penalizaci průjezd boxy za pracování na vozy během červených vlajek v garážích a ne venku na pitlane.

35/51 – Magnussen jede na třetím místě a jede mu to velmi hezky. Naposledy získal pódium při svém prvním závodě v kariéře v Austrálii 2014. Mezitím jeho týmový kolega Grosjean si opět stěžuje na brzdy.

36/51 – Vettel s Hamiltonem nyní předjíždějí Alonsa, ten se brání, ale nemůže toho moc dělat. Jeho zpráva týmu: „Takový škoda, mohli jsme bojovat o vítězství.“

37/51 – Hamilton tlačí na Vettela, ale ten se brání dobře. Grosjean je v boxech.

38/51 – Ocon se posouvá na třetí místo před Magnussena, toho vzápětí předjel i Bottas, který se posouvá na čtvrté místo! Velmi těsné je to mezi Ericssonem na desátém místě a Wehrleinem. Sauber potřebuje body a každý z nich je chce přinést.

39/51 – Vettel se posouvá na páté místo před Magnussena, Hamilton ho následuje o chvilku později.

40/51 – Ocon pod tlakem Bottase, ale Mercedes je příliš rychlý a Bottas jde na třetí místo poté, co po prvních dvou kolech byl poslední se ztrátou jednoho kola.

41/51 – Perez je v boxech, definitivně odstupuje. Problémy s vozem byly příliš velké.

42/51 – Vettel se dostává na čtvrté místo před Ocona při brzdění do první zatáčky. Skoro se do ní nevešel a skončil v bariéře, ale udržel to na trati. Hamilton se prozatím zasekl za Oconem.

43/51 – Blížíme se k dvouhodinovému limitu závodu, do konce zbývá osm kol, ale i kdybychom to trošku přetáhli, tak vedení závodu to zřejmě dovolí. Podobně se tak stalo v Singapuru v jednom z nedávných závodů. Hamilton už se také dostává před Ocona v první zatáčce, opět to bylo velmi těsné.

45/51 – Vandoorne dostává zprávu, že když předjede oba Saubery, tak bude na bodech. Ericsson je před ním o dvě sekundy, o další dvě sekundy vepředu je Wehrlein.

46/51 – Momentální pořadí: RIC, STR, BOT, VET, HAM, OCO, MAG, SAI, ALO, WEH, ERI, VAN, GRO, RAI.

47/51 – Bottas Strolla dohání tempem přes sekundu na kolo, ale Stroll jede sebejistě a bez chyb a není jisté, jestli ho Bottas stihne dohnat včas před cílem.

48/51 – Vettel na to hodně tlačí, ale málem naboural v první zatáčce, jede na limitu. Už jsme překonali dvouhodinový limit, ale závod se dojede až do konce. Räikkönen v boxech, Ferrari vůz už chce ušetřit a nebude ho nutit dojet až do konce. Koneckonců je potřeba chránit motor a nevypadalo to, že by už dnes dosáhl na nějaký ten bod.

49/51 – Bottas už se blíží ke Strollovi, ale velmi blízko za Bottasem už je Vettel s Hamiltonem. V závodě zbývá 13 vozů, ale Räikkönen bude oficiálně klasifikován, odjel nezbytný počet kol.

51/51 – Poslední kolo! Kdo bude na třetím místě? Kdo bude na druhém? Udrží to Stroll před Bottasem? Ricciardo si jede pro velmi nepravděpodobné vítězství! A Bottas si dojel pro druhé místo! Na poslední chvíli zaútočil na Strolla a o pár centimetrů si dojel pro druhé místo! Vettel se udržel před Hamiltonem!

KONEC! DANIEL RICCIARDO VÍTĚZÍ! Druhý Bottas, třetí Stroll! První body pro McLaren! Alonso! Neskutečný závod! Baku letos rozhodně doručilo neskutečnou podívanou!

Na rádiu Red Bullu se všichni smějou a nemůžou uvěřit tomu, že si Ricciardo dojel pro vítězství. Odvedl na trati kus práce a štěstí mu vyšlo naproti a dojíždí tak na prvním místě!

Sdílejte na:
Zavřít