ONLINE: Velká cena Abu Dhabi 2016

ONLINE: Velká cena Abu Dhabi 2016

Živý komentář k Velké ceně Abu Dhabi 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře znovu načtěte stránku.

Závod začíná ve 14:00

Vítejte u posledního závodu letošního ročníku! Dnes se to konečně rozhodne, bude to Rosberg, nebo své tituly obhájí Hamilton? Rosberg jde do posledního závodu s náskokem 12 bodů. V případě Hamiltonova vítězství musí dojet na maximálně třetím místě, aby získal titul. Podaří se mu to? Vyhne se problémům? Nezradí ho vůz? Nikdo neví, ale již za dvě a něco hodiny to vědět budeme všichni. Takto může titul získat Nico Rosberg:

V kvalifikaci byl včera Hamilton naprosto nedotknutelný. Rozdrtil úplně všechny za sebou nevídaným časem a to včetně Rosberga. Ten ale bude startovat z druhého místa a tak jeho pozice také není nejhorší. V druhé řadě bude Daniel Ricciardo s Kimi Räikkönenem, ve třetí Sebastian Vettel s Maxem Verstappenem, za nimi čtvrtou řadu obsadily vozy Force Indie s Hülkenbergem a Perezem. První desítku v páté řadě uzavře Fernando Alonso s končícím Felipem Massou, pro kterého toto bude poslední závod Formule 1 v kariéře.

Shrnutí kvalifikace s výsledku naleznete zde.
Kvalifikaci jsme živě sledovali zde.
Shrnutí prvního tréninku zde.
Shrnutí druhého tréninku zde.
Shrnutí třetího tréninku zde.

Trať v Abu Dhabi není považována za nijak extra zajímavou, nicméně je velmi charakteristická. Kombinace velmi dlouhých rovinek a devadesátistupňových technických zatáček klade velmi rozdílné nároky na vůz i pilota. Trať je hodně dlouhá a není jednoduché zajet celé kolo bez chyby. Hlavně v pomalém třetím sektoru jde v každé zatáčce ztratit hodně času, pokud se dostanete mimo ideální stopů.

Před startem má trať teplotu 29°C a teplota vzduchu je 27°C, ale tyto hodnoty společně se západem Slunce ještě klesnou. Vlhkost je 58%, šance deště je v Abu Dhabi samozřejmě mizivá.

Dnes se rozloučíme s Felipem Massou a Jensonem Buttonem, nesmírně talentovanými a zkušenými piloty, téměř veterány. My bychom jim chtěli poděkovat za krásné vzpomínky.

START

ZK – Zahřívací kolo bylo zahájeno, Lewis Hamilton vede 21 vozů za sebou na poslední předzávodní prohlídku tratě. Ze svých míst se odlepily všechny vozy.

ZK – Několik pilotů jede na alternativní strategii, v TOP10 startuje třetí Ricciardo a šestý Verstappen na super-měkké směsi, zbytek pole zvolil hodně rozdílné strategie, Wehrlein s Palmerem startují na ultra-měkké směsi, několik pilotů na super-měkké a několik na měkké. Rozdíly mezi super-měkkou a ultra-měkkou směsí údajně není příliš velký.

ZK – Vozy už se řadí na startu!

1/55 – A je odstartováno! Mercedesy odstartovaly čistě! Räikkönen se posunul před Ricciardo a pronásleduje Mercedesy, Verstappen se v první zatáčce roztočil! Ale pokračuje. Perez útočí na šestého Hülkenberga a daří se mu to! Vettel se nemůže dostat před Ricciarda. Nyní máme žluté vlajky v druhém sektoru, co se tam stalo?

2/55 – Na cílové rovince se Hülkenberg posouvá zpět před Pereze na šesté místo. V boxech je Magnussen, zřejmě on může za dřívější žluté vlajky, zatím nevíme proč. Díky souboji Force Indií se první pětka odtrhla. Stále jsou všichni těsně za sebou, rozestupy pod sekundu. Vettel je nalepený na čtvrtého Ricciarda.

3/55 – DRS je povoleno. Momentální pořadí: HAM, ROS, RAI, RIC, VET, HUL, PER, ALO, MAS, BOT…

4/55 – Max Verstappen se po startu propadl na 18. místo, nyní už se posouvá polem nahoru. Soupeří spolu vozy Williamsu na konci první desítky, Bottas se dostává před Massu. Za roztočení Verstappena na startu může kontakt s Nicem Hülkenbergem, Verstappen měl v zatáčce nedotáčivost a dotkl se Hülkenberga.

5/55 – Hamilton na čele začíná utíkat Rosbergovi, zajíždí jedno nejrychlejší kolo za druhým. Za Rosbergem jsou rozestupy vyrovnané kolem sekundy. Verstappen se posouvá na třinácté místo po předjetí Kvyata v Toro Rossu. Magnussen odstupuje za závodu, neslavný konec roku u Renaultu, který ho jako zázrakem na poslední chvíli dostal do boxů po vyhazovu Maldonada. Příští rok Magnussen bude usedat do Haasu. Massa se dostal zpět na deváté místo před Bottase, který hlásí problém s tlumiči. Ale zřejmě jsou to jenom vibrace způsobené vybrzděnou ploškou na kole.

7/55 – Bottas dostává zprávu, aby zajel do boxů, že se na to tým koukne, ale zatím nebudou odstupovat. Bottas je v boxech a Verstappen se tak posouvá na jedenácté místo a nyní dokonce na desáté po předjetí Jolyona Palmera v Renaultu. Hamilton je povoláván do boxů, ten bez protestů poslouchá. Přezouvá na měkkou směs pneumatik, pitstop byl trochu delší. Räikkönen byl v boxech také, Räikkönen měl o něco rychlejší pitstop.

8/55 – Hamilton se vrací na trať před Verstappena, na konci prvního sektoru Hamilton na studených pneumatikách trochu zablokoval kola. Rosberg se do boxů chystá nyní. S Bottasem to vypadá hodně bledě, je v garáži a mechanici pracují na jeho voze, oficiálně zatím neodstoupili. Rosbergův pitstop také nebyl nejrychlejší, Rosberg byl zdržen Ferrari Vettela, Hamilton Ferrari Räikkönena.

9/55 – Rosberg se na trať vrací kousíček před Räikkönenem. Před sebou mají Verstappena, který ještě nebyl v boxech. Mezitím Daniel Ricciardo je ve vedení, v boxech ještě nebyl. Nyní zajel nejrychlejší kolo závodu. Bottas už oficiálně končí v závodě. Ricciardo, Perez a další jsou v boxech. Ricciardo se vrací na trať za Räikkönenem, který se brání. Räikkönen se musí bránit i na zadních rovinkách. Mezitím se Rosberg snaží předjet Maxe Verstappena, ten je ale jako špunt v láhvi.

11/55 – Rosberg dostává zprávu, aby s Verstappenem neriskoval. Räikkönen dostává zprávu, aby příliš nevybíjel baterii, ale při bránění se Ricciardovi se to lehce řekne.

12/55 – Verstappen stále zdržuje všechny za sebou, kromě Hamiltona, který jede o kus před ním. Ale na to, že Verstappen ještě nebyl v boxech, tak se stále drží dost blízko k Hamiltonovi, který se nemůže utrhnout a odjet mu. Rosberg dostává zprávu, že má hlídat pravou zadní pneumatiku. Perez předjíždí osmého Buttona. A Button je mimo trať a zřejmě končí! Hlásí, že má problém s řízením a bude muset odstoupit a vskutku, jeho levé kolo rozhodně není ve správném úhlu. Jeho zavěšení to nevydrželo a těsně poté, co ho předjel Perez, tak to prostě prasklo. To je konec závodění ve Formuli 1 pro Jensona Buttona. Fanoušci mu tleskají. „Myslím, že takovéhle selhání jsme ještě nikdy neměli,“ hlásí ještě Jenson Button, než se i s vozem doplazil do boxů a odstavil vůz.

14/55 – Tak! Zatlačit slzy a zpátky k závodu! Tam Verstappen stále za sebou zdržuje Rosberga a další. Hamilton je jenom necelé dvě sekundy před ním. Hamilton si jede v pohodě a klídku zhruba stejným tempem jako vozy Force Indie.

15/55 – Ale nyní na to šlápl a zajel další nejrychlejší kolo. Verstappen dostává zprávu, že tohle je vše, co musí dělat. Red Bull zřejmě s Verstappenem zkusí alternativní strategii a také se snaží poskytnout dobrou šanci pátému Ricciardovi. Verstappen nyní hlásí, že začíná ztrácet zadní pneumatiky. Aby ne, jezdil na nich ve včerejší Q2 a od startu dnešního závodu.

16/55 – Daniil Kvyat je dalším pilotem, který končí! Toro Rosso mělo problémy během celého víkendu, Sainz včera byl předposlední v kvalifikaci kvůli problémům. Kvyat odstavil vůz i díry v bariérách, kde ho můžou rychle odtlačit, ale je to hned u trati a proto ve druhém sektoru máme žluté vlajky a DRS bylo zakázáno.

17/55 – Hamilton hlásí, že na těchto pneumatikách mu to dost klouže. Verstappen za ním je stále v dohledu. Rosberg se nyní k Verstappenovi dost přiblížil, zřejmě mu dochází trpělivost a potřebuje se před Nizozemce dostat. Mezitím jedenáctý Alonso dotírá na desátého Grosjeana. A Alonsovi se to povedlo, na druhé zadní rovince se dostává před Grosjeana a nyní jede na bodovaném desátém místě.

18/55 – Chudák Kvyat. Sezonu začal v Red Bullu a skončil na tomhle:

19/55 – Ricciardo zaútočil na Räikkönena, ten se ale skvěle bránil a dostal se zpátky, nyní se Ricciardo musí být o Vettela za sebou, který čeká na jakoukoliv chybu.

20/55 – Rosberg dostává zprávu, že nyní je kriticky důležité, aby se dostal před Verstappena. A činí tak! Na druhé zadní rovince se Rosberg dostává před Verstappena a nyní může začít dohánět Hamiltona. Za Verstappenem je nyní Räikkönen.

22/55 – Verstappen v boxech, láhev je otevřena. Otázkou je, jestli nyní Verstappen dokáže tady na té měkké sadě pneumatik dojet až do konce závodu. Rosberg dostává zprávu, že Verstappen je pravděpodobně na strategii jedné zastávky. Načež Rosberg zajel nejrychlejší kolo závodu.

23/55 – Rosberg se nyní snaží dohnat Hamiltona, který Verstappenovi začal ke konci poodjížděť. Vettel je pouze tři desetiny za Ricciardem, ten se musí hodně dívat do zrcátek.

24/55 – Rosberg zajel další nejrychlejší kolo, ztráta na Hamiltona 4,3 sekundy. To chceme vidět. Rosberga, jak se snaží Hamiltona vyzvat i na trati. Už ten manévr na Verstappena byl skvělým. Rosberg chce závodit, nechce jet na jistotu. Vozy Ferrari a Ricciarda jsou víceméně stejně rychlé. Räikkönen se nedokáže utrhnout a odjet ostatním, Ricciardo se nemůže dostat blízko k Räikkönenovi a Vettel nedokáže předjet Ricciarda. A na konci tohoto kola Ricciardo zajíždí do boxů pro nové měkké pneumatiky! Povede se mu undercut? Jak na to zareaguje Ferrari? Ferrari musí Räikkönena zavolat do boxů.

25/55 – Mezitím Verstappen útočí na šestého Pereze, už to ale není tak jednoduché jako v druhé desítce. Räikkönen zajíždí do boxů! Ubrání se Ricciardovi? Räikkönen nasadil novou měkkou směs pneumatik. Vrací se na trať ale až za Ricciardem! Undercut Red Bullu vyšel skvěle!

26/55 – Verstappen útočí na Pereze, ten o tom věděl a dával pozor, Verstappen se před něj dostal a je už na pátém místě. Pokud Verstappenovy pneumatiky vydrží, tak budou na konci závodu oba Red Bully před Ferrari.

27/55 – Grosjean útočil na Sainze a stěžuje si na opravdu agresivní manévrování španělského závodníka, který ho donutil vyjet mimo trať. Ricciardo s Räikkönenem jsou nyní za Perezem. Ricciardo se dostává před Pereze, ale ten se mu to snaží vrátit, na to zpoza kouká Räikkönen. Ricciardo ve třetím sektoru rychle odjíždí Perezovi, který za sebou Ferrari zdržuje.

28/55 – Perez zmizel v boxech, Räikkönen je volný a musí dohnat Ricciarda. Red Bull se svou strategií opět vyškolil Ferrari, které na tom je letos se strategiemi hooodně špatně. Jakože hoooooooooooooodně špatně.

29/55 – Hamilton v boxech! Hladký pitstop, další měkká sada a pokračuje se. Rosberg jede nyní na prvním místě. Ricciardo zajel nejrychlejší kolo závodu.

30/55 – Rosberg v boxech. Další hladká zastávka, tým dělá všechno správně, zjevně nikdo u nich nikdy nechybuje! Rosberg se vrací za Hamiltonem a před Red Bully, pro něj ideální pozice. Ricciardo zajel další nejrychlejší kolo. Mezitím na trati stále zůstává Sebastian Vettel, který je dočasně na prvním místě.

32/55 – Hamilton jede poměrně pomalým tempem, i jeho inženýr se ho ptá, proč jede tak pomalu. Rosberg je o něco přes sekund za ním.

34/55 – Hamilton se zeptal týmu, jak rychle má je, dostal odpověď, že časy kolem 1:45.3. Zajel kolo 1:45.328. Náskok na Rosberga má stále nad sekundu. Nico Hülkenberg úspěšně útočí na sedmého Alonsa. Nyní je za Alonsem druhá Force India Sergia Pereze.

35/55 – A Perez už se také posouvá na osmé místo. Takto má Force Indie čtvrté místo v poháru konstruktérů jasné – nejlepší umístění pro tento tým v historii. Letos dlouho soupeřili s Williamsem a až dnes svou převahu potvrdili.

36/55 – Vettel hlásí, že jeho pneumatiky už opravdu začínají odcházet. Hamilton už je 4 a půl sekundy za ním.

38/55 – V boxech je Sebastian Vettel a Esteban Ocon, který před chvíli zápolil s Felipem Nasrem v Sauberu a urazil si kus předního křídla. Vettel se vrací na šestém místě, šest sekund za Räikkönenem. Vettel nazul super-měkkou směs pneumatik.

39/55 – Jolyon Palmer zaútočil na Ericssona na třináctém místě to úspěšně. Před Ericssona se následně protáhl i Carlos Sainz.

40/55 – Vettel úplně lítá, už je téměř sekundu za Räikkönenem, který dnes od Ferrari opět schytal tu horší strategii, i když byl před Vettelem.

41/55 – Räikkönen už Vettelovi uhnul, ten teď může zkusit dohnat oba Red Bully. Verstappen stále jede na třetím místě, ale pomaleji než Ricciardo.

42/55 – Carlos Sainz se dostal před Palmera ve vlásence před první zadní rovinkou, nyní ale musí před sebe pustit oba Red Bully. Verstappen se před oba vozy dostává, ale Ricciardo je zdržován a ani na druhé zadní rovince se před vozy o kolo pozadu nedostává, nakonec ho ale pouští na další rovince. A máme nehodu! Žluté vlajky v druhém a třetím sektoru. Došlo ke kontaktu mezi Palmerem a Sainzem. Palmer ale pokračuje a zajíždí do boxů, Sainz zůstává také na trati a jede dál! Palmer zablokoval kola a vzal sebou Sainze, jeho záď vozu to nějakým zázrakem ustála a pokračuje dál!

44/55 – Ale nakonec to se Sainzovo vozem není tak dobré! Jede velmi pomalu, pouští před sebe ostatní vozy a v závodě končí! Jednoznačně Palmerova chyba, nestačil zabrzdit. Mezitím Vettel zajel další nejrychlejší kolo.

45/55 – Na stránkách Formule1.com/vote už můžete hlasovat pro nejlepšího pilota dnešního dne. Jolyon Palmer to asi nebude, dostal penalizaci pěti sekund na konci závodu a zřejmě se nevyhne ani nějakým těm bodům na jeho licenci.

46/55 – Vettel útočí na Ricciarda a nakonec se mu to daří! Na rovince to mezi nimi bylo opravdu těsné, ale oba to ustáli bez kontaktu.

47/55 – Hamilton jede hodně pomalu a zdržuje za sebou Rosberga. Vlastně je to jediná jeho možnost, jak se nyní pokusit zlepšit své šance na zisk titulu, protože Verstappen s Vettelem nejsou daleko a mohli by Rosberga ohrozit.

48/55 – Hamilton jede pomalu tam, kde se špatně předjíždí, ale před zónami DRS na to šlápne. Verstappen je dvě sekundy za Rosbergem a přibližuje se. Vettel je sekundu a půl za Verstappenem.

49/55 – Vettel už je hned za Verstappenem, ale pro teď si útok rozmyslel, byl příliš daleko v brzdné zóně.

50/55 – Vettel už se na super-měkkých pneumatikách začíná trápit, za Verstappenem blokuje kola a nedokáže se dostat dost blízko.

51/55 – Verstappen už je téměř jenom sekundu za Rosbergem. Vettel předjíždí Verstappena! Konečně se mu to podařilo a nyní je na třetím místě za Rosbergem.

52/55 – Hamilton dostává zprávu, aby zrychlil, ale nečekám, že by to Hamilton poslechl. Jde mu o titul. Odpovídá, že nyní se mu jede docela hezky. Manory spolu bojují kdesi na konci pole a nevešly se vedle sebe do zatáčky a oba vyjely mimo trať.

53/55 – Poslední tři kola zbývají. Rosberg je nalepený na Hamiltona, Vettel je nalepený na Rosberga.

54/55 – Verstappen už trochu odpadává. Rosberg ale stále drží Vettela za sebou, ale trochu začíná ztrácet na Hamiltona. A Vettel útočí na konci druhé zadní rovinky, ale neúspěšně.

55/55 – POSLEDNÍ KOLO TOHOTO ROKU! Bude to Hamilton nebo Rosberg? Rosberg dostává zprávu, že mu stačí třetí pozice, ale Rosberg zatím za sebou Vettela drží, ten to na durhé zadní rovince zkouší znovu, ale opět se Rosberg drží!

KONEC!

LEWIS HAMILTON VYHRÁVÁ VELKOU CENU ABU DHABI 2016, ALE NICO ROSBERG ZÍSKÁVÁ TITUL MISTRA SVĚTA FORMULE 1!

A máme tu donuty od Felipeho Massy, který se loučí. A samozřejmě od vítěze titulu Nica Rosberga, který to rozbalil na cílové rovince.

My všichni ze SvětFormule.cz vám děkujeme, že jste nás tento rok sledovali. Ale nebojte, přes zimu vás náš tým stále bude zásobovat nejnovějšími zprávami ze svět Formule 1 a příští rok se opět potkáme u dalšího ročníku a dalších živých komentářů. Mějte se hezky a na shledanou!

Sdílejte na:
Zavřít