Hamilton smí jet v Abú Zabí se startovním číslem 1

Hamilton smí jet v Abú Zabí se startovním číslem 1

Britský závodník dostal povolení od FIA, v závěrečné velké ceně sezóny 2018 tak může oslavit svůj pátý mistrovský titul použitím výsostného čísla na svém voze.

Formule 1 v roce 2014 zavedla nový systém startovních čísel, každý závodník si volí své osobní, které mu zůstává po celou jeho kariéru. Zakázaný je přitom výběr čísla 1, to je rezervováno pro obhájce titulu, který jako jediný má právo číslo 1 v následující sezóně použít.

Za celou dobu platnosti nového systému se přitom číslo 1 neobjevilo, Lewis Hamilton se totiž po svých titulech v letech 2014, 2015 a 2017 rozhodl zůstat u svého čísla 44. Šampion z roku 2016 Nico Rosberg pak na konci sezóny oznámil odchod z Formule 1, své právo na „jedničku“ tak využít nemohl.

V Abú Zabí je však číslo 1 zpátky, Lewis Hamilton si jej nechal nalepit na špičku svého vozu. Kombinuje jej však se svým číslem 44, které je k vidění na krytu motoru. Znamená to tedy, že v grafice a oficiálních výsledcích bude Hamiltonův vůz nadále k nalezení pod číslem 44.

Současná pravidla F1 říkají, že každý vůz musí nést číslo jezdce na místě, které je jasně viditelné zepředu, a na jezdcově helmě.

Regule nijak nespecifikují použití dvou startovních čísel, neboť s takovým scénářem nepočítají. Hamilton ale k takovému kroku dostal svolení od FIA.

23. listopadu 2018

Sdílejte na:
Zavřít