Ocon a Magnussen vyloučeni z GP USA kvůli palivu

Ocon a Magnussen vyloučeni z GP USA kvůli palivu

Francouz v prvním kole závodu překročil povolený limit průtoku paliva, dánský závodník zase na celou délku závodu spotřeboval větší množství paliva, než pravidla dovolují. Oba tak vypadli z bodované desítky.

Esteban Ocon a Kevin Magnussen byli diskvalifikováni z Velké ceny USA kvůli prohřeškům proti pravidlům týkajících se povolené spotřeby paliva.

Pilot Force Indie v úvodním kole závodu překročil maximální povolený průtok, který pravidla stanovují na 100 kilogramů za hodinu. Vyšetřování sportovních komisařů prohřešek potvrdilo a Ocon přišel o své osmé místo.

Za pět sezón platnosti pravidla je to teprve podruhé, co byl jezdec z tohoto důvodu diskvalifikován. Poprvé se tak stalo hned v úvodu při Velké ceně Austrálie 2014, když byl za překročení průtoku paliva vyloučen Daniel Ricciardo.

Force India má právo se proti rozhodnutí sportovních komisařů odvolat. Šéf týmu Otmar Szafnauer přitom s vyloučením patrně souhlasit nebude, neboť průtok paliva v inkriminovaném momentu pouze prudce zakolísal.

21. října 2018

„Došlo k tomu, že tam vznikl náhlý nárůst průtoku, který pak zase naopak propadl, takže když to vezmete za celé kolo, bylo to neutrální,“ řekl Szafnauer ještě před rozhodnutím komisařů.

„Když se podíváte na celé to kolo, nedošlo k žádnému prohřešku, ale záleží na tom, jak si to kolo rozkouskujete. Tohle je poprvé, co se něco takového stalo.“

Szafnauer přitom tvrdí, že Ocon nezískal žádnou výhodu, potrestán by tedy být neměl: „Nezískali jsme výhodu. Jsou limity tratě, ale když je překročíte, což byste neměli, posuzuje se, zda jste získali výhodu, a když ne, nic vám neudělají. Pokud jste výhodu získali, něco udělají.

Tohle je další limit, kde jsme výhodu nezískali. Myslím, že je to bezprecedentní.“

Haas ztrácí na Renault: Magnussen vyloučen, Grosjean 2 body od zákazu

Krátce po ohlášení Oconova vyloučení byla ve známost uvedena také diskvalifikace Kevina Magnussena. V jeho případě však došlo k překročení celkové spotřeby paliva.

„Sportovní komisaři zjistili, že množství paliva spotřebovaného během závodu překročilo 105 kg,“ píše se v rozhodnutí.

Vyloučení Magnussena je další nepříjemností pro Haas, týmový kolega Romain Grosjean z domácího závodu svého týmu vypadl po kolizi s Charlesem Leclercem v prvním kole. Francouz navíc na roštu v Mexiku klesne o tři místa a ještě dostal další trestný bod na svoji licenci. Nyní jej tak dělí pouze dva od zákazu startu v závodě.

Haas přitom bojuje o čtvrté místo v Poháru konstruktérů s Renaultem. Jeho jezdci Nico Hülkenberg a Carlos Sainz v Austinu obsadili šestou a sedmou pozici a Renault tak odskočil Haasu na rozdíl 22 bodů, tři závody před koncem sezóny.

„Nakonec je naší zodpovědností hlídat si množství paliva, ale já přesto nesouhlasím s tím, aby Formule 1 pod takovými pravidly jezdila,“ řekl šéf týmu Haas Günther Steiner.

„Doufám, že příští rok, když budeme mít 110 kilogramů, se tohle změní, ale mění se i další pravidla, budeme mít velké přední křídlo, takže to možná zůstane stejné. Jednoho dne předvedeme hezkou podívanou, v tuhle chvíli to tak není.“

Podle Magnussenova příspěvku na Twitteru přitom Haas překročil spotřebu paliva o 0,1 kg.

21. října 2018

Sdílejte na:
Zavřít