Russell nečekal, až mu Mercedes sežene sedačku. Vzal telefon a dohodl se

Russell nečekal, až mu Mercedes sežene sedačku. Vzal telefon a dohodl se

Britský závodník bude v příštím roce závodit pro tým Williams. Je tak prvním z aktuálních juniorů Mercedesu, který získal angažmá pro sezónu 2019. A jak nyní prozrazuje, svou budoucnost vzal do vlastních rukou.

George Russell jakožto junior Mercedesu krátce pracoval u týmu s Paddym Lowem, který se v roce 2017 přesunul k Williamsu. Pro mladého Brita tak představoval cenný kontakt v jeho snaze sehnat si závodní sedačku pro rok 2019.

„Můj první kontakt s nimi přišel zhruba dva týdny před závodem na Hockenheimu,“ řekl Russell. „Zavolal jsem Paddymu a řekl jsem mu, ‚Chci být v příští sezóně ve Formuli 1 a chci být ve Williamsu, mohl bych se setkat s Vámi a Claire (Williams) a probrat to podrobněji?‘

Byl to skutečně bod, kdy bylo jasné, že se věci ve Formuli 1 hýbou a já jsem se tam potřeboval dostat dřív, než propásnu všechny svoje šance. Byl to zřejmě ten víkend na Hockenheimu, který byl první indikací nebo bodem kontaktu s Williamsem, pak se věci začaly posouvat.“

A čím loňský šampion GP3 a současný hlavní adept na titul ve Formuli 2 tým přesvědčil? „Strávil jsem den na simulátoru,“ pokračuje. „Hodnotili moji zpětnou vazbu a rychlost a jak interaguji s týmem. Pak mi řekli, že to šlo opravdu dobře. Velkou roli sehrály také moje výsledky v GP3 a Formuli 2.“

12. října 2018

Tým byl s Russellem velice spokojený, napříč představenstvem tak začla jednání. Jednání, která probíhala do víkendu Velké ceny Ruska.

„Už nějakou dobu to bylo na stole a já viděl malé náznaky, že by to mohlo dopadnout, ale člověk nikdy neví,“ říká Russell. „Můj manažer z Mercedesu Gwen Lagrue mi napsal, že se mnou chce Claire mluvit.

Byl jsem trochu nejistý, nechtěl jsem mít přehnaná očekávání. Šel jsem do její kanceláře a ona měla úsměv na tváři, takže už jsem měl dobrou představu, co se bude dít. Když mi řekla, že mě chce pro rok 2019, byl jsem nesmírně nadšený.

Podepsat tu smlouvu bylo neskutečné. Jak čas běží, víc a víc mi dochází, že se to opravdu děje. Formule 1 je už dlouho mým snem. Dostat tuto příležitost u Williamsu ani nemohu popsat slovy.“

Russell se se svou velkou novinou jako první svěřil svým rodičům, kteří s ním byli v Soči, podívat se na závody F2. Následoval hovor s šéfem Mercedesu Totem Wolffem.

„Byl naprosto nadšený. Po všem, co se dělo, je to veliká úleva mít tohle potvrzené, budeme na roštu F1. Mercedes měl vždycky tenhle přístup, že když podáváme výkony a odvádíme svoji práci, udělají všechno, co je v jejich silách, aby nám dali šanci. Nehledě na to, jak se to vyvíjí s Estebanem (Oconem), já jsem plnil všechny cíle, které mi Mercedes stanovil, a oni se domnívali, že si zasloužím tuhle příležitost. A udělali všechno, co mohli, aby mi k ní pomohli.“

Zaměstnanci Williamsu se o Russellově angažmá dozvěděli v pátek ráno předtím, než byla zpráva oficiálně zveřejněna. Dvacetiletý Brit má v plánu do továrny v Grove brzy vyrazit a se všemi se přivítat.

pic.twitter.com/113AroBttV— Formula 1 (@F1) 12. října 2018

Zároveň při všem nadšení z nového angažmá ale nesmí zapomínat na svou bitvu o titul F2. Před posledním podnikem sezóny Russell vede s náskokem 37 bodů před Alexem Albonem, k dispozici je ještě 48 bodů.

„Před Abú Zabí chci rozhodně navštívit všechny v továrně Williamsu,“ řekl Russell. „Rád bych si prošel továrnu a seznámil se se všemi, kteří v týmu pracují. Na svoji roli u Williamsu se ale začnu soustředit až poté, co v Abú Zabí zavlaje šachovnicová vlajka.

To je můj sen, F1, ale nesmím zapomenout na skutečnost, že mám ještě za úkol vyhrát šampionát. Jsem závodník, jsem vítěz a to je pořád, právě teď a tady, můj cíl. Jakmile si tohle odškrtnu, budu se plně soustředit na Formuli 1.“

Russella ale čeká náročný debut, Williams letos zažívá jednu ze svých nejhorších sezón a v Poháru konstruktérů mu stále patří poslední, 10. pozice. Brit ale věří v lepší zítřky.

„Mám opravdu nesmírně velkou motivaci,“ říká Russell, který má podle svých slov také v plánu v Austinu o tomto víkendu navštívit Valtteriho Bottase a promluvit si s ním o jeho působení u Williamsu.

„Není žádným tajemstvím, že to byla pro Williams náročná sezóna, ale já jsem si stoprocentně jistý, že v téhle továrně je obrovské množství talentovaných lidí. Proběhne spousta změn ve snaze pokusit se zlepšit a já se skutečně těším na to, že budu součástí této cesty.“

13. října 2018

Sdílejte na:
Zavřít