Raikkonenův závod ovlivnila kolize s Verstappenem

Raikkonenův závod ovlivnila kolize s Verstappenem

Kimi Raikkonen řekl, že nebylo možné konkurovat jezdcům Mercedesu, jelikož měl v prvním kole kolizi s Maxem Verstappenem, která poškodila jeho vůz.

Raikkonen měl kolizi s Verstappenem, když se pilot Red Bullu nevešel do poslední šikany prvního kola. Verstappen zatočil a vystrčil Raikkonena. Silný náraz ovlivnil celý závod finského pilota.

„Po kontaktu s Maxem mi odletěli z vozu nějaké věci. Bylo to celé hodně poškozené,“ vysvětloval pilot Ferrari po závodě.

“Ztratil jsem trochu přítlaku a nemohl jsem s tím zkrátka nic dělat, bohužel. Je to trochu citlivá oblast, ale dostal jsem tam ránu a potom už to bylo opravdu těžké.

„Pochopitelně to negativně ovlivnilo zbytek mého závodu. Co se stalo, je smůla, a bylo opravdu náročné dál řídit.

„To poškození bylo obrovské, vůz byl daleko od dobré kondice. Bylo to to nejhorší, co se mohlo stát. Ale co s tím chcete dělat?“

Raikkonen nemá pochybnosti o správném rozhodnutí traťových komisařů. Verstappen dostal za nehodu pětivteřinovou penalizaci, kterou si odbyl během zastávky v boxech.

“Zkoušel jsem jet venkem, ale zároveň mu nechat tolik prostoru, jak jen bylo možné,“ pokračoval pilot Ferrari.

„Vrátil se zpátky, i když byl mimo trať, přes ostrý obrubník, takže možná nemohl více zatočit, ale zkrátka skončil tam, kde skončil.“

Raikkonen startoval závod ze čtvrté pozice, ale závod dokončil na páté pozici. Kromě Verstappena ho překonal poté i Daniel Ricciardo díky dobré zastávce v boxech.

Z toho všeho vyplývá, že Ferrari výkonnostně nemělo na Red Bull během Velké ceny Japonska. Nicméně situace celého závodu byla ovlivněna nehodu s Maxem Verstappenem jak u Raikkonena, tak později v závodě i u Vettela.

I když měl pilot Red Bullu penalizaci, jeho náskok na Raikkonena byl tak dostatečný, že i po zastávkách v boxech se vrátil před pilotem Ferrari.

„Bez té nehody jsme mohli jezdit dobré kola, ale takhle je to těžké přesně určit. Naše auto se během víkendu zlepšilo a bylo všechno lepší a lepší, ale bohužel se nám dnes nepodařilo z toho něco vytěžit.

„Je to těžký a zároveň slabý víkend. Výsledek rozhodně není ideální. Nyní se musíme soustředit na všechno a vrátit se silnější během příštího závodu. Za normální situace bychom dokázali bojovat mnohem lépe.“

Na otázku co musí Ferrari zlepšit, aby se nezopakoval takový výsledek má Kimi Raikkonen jasnou odpověď: „Máme to lehké – nesmíme už nabourat!“

Sdílejte na:
Zavřít