Bál jsem se o své oči, odhalil Gasly

Bál jsem se o své oči, odhalil Gasly

Pierre Gaslyho trápila více než brzké odstoupení z GP Ruska spíše obava o jeho oči.

Pro francouzského závodníka skončila Grand Prix v Soči po pár kolech, přičemž se stejným problémem odstoupil o kolo později také druhý pilot Toro Rosso Brandon Hartley. Jenže Gasly prozradil, že měl především obavu o své oči. Sám se přesvědčil, že Halo ochrání jezdce před velkými částmi, před malými však nikoli.

„Na voze Daniela Ricciarda se uvolnil karbonový díl, který narazil přímo do mého hledí a pak přistál někde v mém kokpitu. Opravdu jsem se vylekal. Bál jsem se, že mě článek trefí přes hledí. Měl jsem strach o svoje oči. Ve čtvrté zatáčce jsem ten úlomek sebral a vyhodil ven.“

„Úlomek jsem zpozoroval příliš pozdě. Všiml jsem si ho asi tak půl vteřiny před tím, než mě trefil. Mířil přesně na mé pravé oko. Moje první myšlenka byla, že to jasně prorazí. Ale naštěstí se ukázalo, že hledí je odolné,“ popisuje dvaadvacetiletý rodák z Rouenu.

Moderní 4 milimetry tlusté hledí z polykarbonátu by měla ustát až 500 km/h rychlý náraz letících objektů, přičemž zasažená část může být proražena maximálně do 2,5 milimetrů hluboko.

„Ten díl proletěl pod Halo. Bylo to opravdu znepokojující. Vím, že je neustavičně na bezpečnosti pracují. V roce 2019 dostaneme nové helmy, které jsou ještě odolnější. Měl jsem také štěstí, že jsem vyjížděl z druhé zatáčky, kde nejsme tak rychlí. Nechci ani vědět, co by se stalo, kdyby se mi to přihodilo při 300 km/h.“

Sdílejte na:
Zavřít