Horner: Ricciardo se zřejmě bál Verstappena. Náhradník? Alonso by asi nebyl nejlepší volba

Horner: Ricciardo se zřejmě bál Verstappena. Náhradník? Alonso by asi nebyl nejlepší volba

Šéf týmu Red Bull Christian Horner se nechal slyšet, že rozhodnutí Daniela Ricciarda odejít k Renaultu možná nebylo primárně řízeno touhou po změně, ale obavami z pozice, kterou si v týmu postupně vydobývá jeho kolega Max Verstappen. Otázkou je také, kým Australana nahradit. Fernando Alonso by prý nebyl nejšťastnějším řešením.

Daniel Ricciardo minulý týden oznámil svůj odchod od Red Bullu a zároveň přestup k týmu Renault. Šéf stáje z Milton Keynesu Christian Horner se přitom domnívá, že spíše než vidinou angažmá u francouzského továrního týmu bylo jeho rozhodnutí vedeno touhou opustit Red Bull kvůli obavám, jakou pozici by musel zaujímat vůči týmovému kolegovi Maxi Verstappenovi.

Mladý Nizozemec je po Australanově boku stále silnější osobností a u Red Bullu si vydobyl velice lukrativní novou smlouvu. Ricciardo tak podle Hornera mohl mít strach, že by musel v budoucnu hrát druhé housle.

„Daniel řekl, že se po dlouhém letu do Ameriky (na prázdniny) rozhodl, že chce změnu,“ řekl Horner. „Když se podíváte na racionální důvody tohoto přestupu, je těžké to pochopit. Daniel má svoje důvody. Myslím, že chce, použiji jeho slova, novou výzvu.

Zároveň mám ale pocit, že vidí, jak Max neustále roste, co se týče rychlosti a síly a řekl bych, že vedle něj nechce hrát druhé housle. Není to přitom tak, že bychom se k nim stavěli jakkoliv odlišně. Měli by naprosto stejný status, jako tomu bylo vždycky. Nemohu si pomoct, ale cítím, že to byla velká část Danielova rozhodnutí.“

9. srpna 2018

Horner dodal, že by pochopil, kdyby chtěl Ricciardo odejít k Mercedesu nebo Ferrari. Přestup k Renaultu je však podle něj „v této fázi jeho kariéry obrovským riskem“.

Red Bull se prý přitom Ricciardovi při vyjednávání snažil vyjít vstříc, jak jen mohl. Dokonce by údajně přistoupil i na požadavek jednoletého kontraktu, aby mohl Australan o rok později zkusit štěstí u Mercedesu či Ferrari, nebo kdyby se ukázalo, že přechod týmu na pohonné jednotky Honda nebyl správným tahem.

„Pěkně jsme se prohnuli, abychom to umožnili,“ pokračoval Horner, podle nějž bylo jednání s Ricciardem „trochu jako snažit se vytáhnout na rande holku, které se moc nechce“.

„Dali jsme Danielovi všechno, co chtěl a o co žádal, přesto to nestačilo, aby se rozhodl u Red Bullu zůstat. Nešlo tím pádem o peníze, nešlo o nějaký status nebo oddanost či délku.“

Horner dokonce prozradil, že si v první chvíli myslel, že si z něj Ricciardo střílí: „Upřímně, myslel jsem si, že si ze mě utahuje, když mi zavolal a řekl, ‚jdu k Renaultu‘. Říkal jsem mu, ‚to je nějaká legrace před prázdninami?‘ Pak ale začalo být jasné, že to je jeho volba a člověk to musí respektovat. Renault je rostoucím týmem, hodně tam investují. Možná je to prozíravá volba.“

3. srpna 2018

Otázkou pro Red Bull nyní je, kým Ricciarda nahradit. Jednou z veřejně diskutovaných možností je příchod Fernanda Alonsa. Takovou variantu však Horner odmítl se slovy, že Španěl by pro stáj zřejmě nebyl nejšťastnější volbou.

„Chovám k Fernandovi obrovský respekt, je skvělý, fantastický jezdec, ale bylo by velice těžké si to představit,“ řekl. „Má tendenci působit trochu chaos všude, kam přijde. Nejsem si jistý, že by to byla ta nejšťastnější volba, kdyby měl Fernando do týmu přijít.“

Red Bull při výběru pravděpodobně sáhne do řad svých mladých talentů, jako nejvýraznější dva kandidáti se jeví Carlos Sainz, který je na letošní rok „zapůjčen“ k Renaultu, a Pierre Gasly, jenž podává skvělé výkony u juniorského týmu Toro Rosso.

9. srpna 2018

Sdílejte na:
Zavřít