Pro koho bude závodit Daniel Ricciardo?

Pro koho bude závodit Daniel Ricciardo?

Australan působí ve službách rakouského týmu Red Bull, kde mu vyprší smlouva na konci letošní sezóny. Objevují se zajímavé teorie, kde Daniel Ricciardo skončí. Zůstane u Red Bullu nebo zamíří do jiného týmu? Podívejme se na nejdůležitější otázky, které kolují paddockem.

Plat

Daniel Ricciardo si minulou sezónu přišel na 6,5 miliónu euro (bez bonusů), ale v porovnání s ostatními top jezdci jsou to stále „drobné“. Sebastian Vettel si vydělal bez bonusů 30 miliónů euro a jeho hlavní rival z Mercedesu Lewis Hamilton si přišel na 31 miliónů euro (bez bonusů).

Informace z Gazzetta Dello Sports říkají, že se Australan bude chtít dohodnout na kontraktu za minimálně 41 miliónů euro, které by dostal během dvou let (20,5 miliónů euro za sezónu). Několik týmů projevilo zájem o služby Daniela Ricciarda, nejvíce se skloňuje jméno italského týmu Ferrari.

To by znamenalo, že Kimi Raikkonen se rozloučí s Formulí 1 na konci letošní sezóny. Otázkou je, jestli výborné výkony finského pilota nepřesvědčí Ferrari o prodloužení smlouvy. „Iceman“ má plat 7 miliónů euro za rok.

Má Daniel Ricciardo opční smlouvu s Ferrari?

Podle informací Motorsport Magazin má Daniel Ricciardo opční smlouvu s Ferrari, která je platná do 30. června 2018. Tato opce říká to, že se pilot může dohodnout na nové smlouvě do 30. června pouze s týmem Ferrari. Samozřejmě tato opce má taky „výhodu“ pro jezdce, i když neuzavře s týmem kontrakt. Jezdec dostane zaplaceno za podpis opční smlouvy. Proč by vlastně Ferrari nabídlo tuto opci pilotu Red Bullu?

Odpověď je velice jednoduchá. Ferrari se ujistilo, že se Daniel Ricciardo nedohodne s Mercedesem.  Pro Mercedes zůstává jedinou možností ponechání Valtteriho Bottase nebo se rozhodnou pro Estebana Ocona jako náhradu za finského pilota.

Opční smlouva je taky velkým signálem pro Red Bull z důvodu, že ani se svým současným týmem Daniel Ricciardo nesmí vyjednávat o nové smlouvě do konce června. Dříve právě Australan tvrdil, že mu Red Bull dal čas do května…

Kdo by nahradil Daniela Ricciarda u Red Bullu?

Rakouská stáj potvrdila, že by ráda prodloužila kontrakt s australským pilotem, který má ale zmíněné pochybnosti. Red Bull chce vše vyřešit před začátkem léta, což by mohl být pro Australana problém kvůli opční smlouvě.

Daniel Ricciardo chce získat jezdecký titul a není jasné, jestli Red Bull dokáže dodat vítězné auto. Rakouská stáj je známá velmi dobrou úrovní aerodynamiky a šasi, takže problémem může být paradoxně pouze pohonná jednotka Renaultu, která stále ztrácí na výkonnosti oproti Ferrari nebo Mercedesu.

Auto Motor und Sports se zeptal šéfa Red Bullu Christiana Hornera, kdo by teoreticky nahradil Daniela Ricciarda.
„Sainz je nejlepší řešení. Stále s ním máme smlouvu, ale také máme pár mladých pilotů,“ řekl Christian Horner.

Pokud Daniel Ricciardo přestoupí do Ferrari, nejpozději bychom se to měli dozvědět před závodním víkendem na italském okruhu Monza (31. srpna – 2. září), kde Ferrari tradičně potvrzuje jezdeckou sestavu pro následující sezónu.

Sdílejte na:
Zavřít