Velká cena Ázerbájdžánu: Preview

Velká cena Ázerbájdžánu: Preview

O víkendu se uskuteční čtvrtý závod letošní sezony Formule 1. Hostit jej budou ulice hlavního města Ázerbájdžánu Baku, kam Formule 1 zavítá teprve potřetí.

Po napínavé Velké ceně Číny, která se konala před dvěma týdny a pro vítězství si v ní dojel Daniel Ricciardo, bude další zastávkou kolotoče Formule 1 Ázerbájdžán. Městská trať navržená Hermannem Tilkem bude letos hostit už čtvrtý závod sezony, což v předchozích dvou letech nebylo zvykem. Zatímco v sezonách 2016 a 2017 se královna motorsportu v ulicích hlavního města Baku představila na konci června, v letošní roce se termín pořádání závodu posunul již na konec dubna.

Historie této velké ceny je sice velmi krátká, rozhodně se ovšem nedá říci, že by byla nezajímavá. Poprvé byl Ázerbájdžán součástí kalendáře roku 2016. Tehdy se závod ovšem konal pod hlavičkou Velké ceny Evropy. Závod na tehdy novém městském okruhu sliboval velmi zajímavou podívanou. Očekávání napínavé bitvy navíc vzrostla po volných trénincích, ve kterých byli diváci svědky spousty jezdeckých chyb, ale rovněž po závodech GP2. Sobotní závod juniorského šampionátu přinesl velkou postartovní kolizi, která čítala hned pět obětí. Cíl závodu nakonec protnulo pouhých 12 pilotů. Závod Formule 1 byl ovšem pro diváky studenou sprchou. Ten se totiž na rozdíl od ostatních částí víkendu nesl v poklidném duchu. Pro vítězství si s náskokem větším než 16,5 sekundy dojel pilot Mercedesu Nico Rosberg. V Němcově případě se jednalo o pátý z devíti triumfů, které na své cestě za titulem mistra světa získal. Na druhém místě přijel do cíle Sebastian Vettel se svým ferrari a na nejnižší stupeň vítězů vystoupil Sergio Pérez. Mexičan udolal v nájezdu do posledního kola Kimiho Räikkönena a dojel si pro své druhé pódium v této sezoně, které bylo zároveň jeho posledním nejen v této sezoně, ale také v jeho dosavadní kariéře ve Formuli 1. Premiérový víkend v Baku nebyl šťastný pro Lewise Hamiltona. Brit totiž nezvládl kvalifikaci, kterou zakončil havárií ve třetí části a do závodu tak vyjel až z desáté příčky. V něm se mu podařilo projet cílem na páté příčce.

Jestliže premiérový závod v Baku byl z hlediska atraktivity zklamáním, v nadcházející sezoně bylo toto nudné klání fanouškům vykompenzováno měrou vrchovatou. Jednalo se totiž patrně o nejzajímavější velkou cenu ročníku 2017. Závod, který se tentokrát již uskutečnil pod názvem Velká cena Ázerbájdžánu, výrazně ovlivnil incident mezi hlavními favority na zisk titulu Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem. Ten se odehrál pod safety carem, kdy Hamilton překvapil pilota Ferrari a Němec lehce narazil do Britova „stříbrného šípu.“ Vettel následně podlehl emocím a do svého soupeře nevybíravě najel. Za tento zkrat jej později sportovní komisaři potrestali penalizací 10 sekund stop/go. Naděje na vítězství později ztratil ale také Hamilton, když jej postihly potíže s opěrkou hlavy a musel tak neplánovaně navštívit své mechaniky. Ze svého jediného vítězství v sezoně se na konci tohoto bláznivého závodu nakonec radoval Daniel Ricciardo. Jako druhý projel cílem Valtteri Bottas, který předvedl skvělou stíhací jízdu poté, co po startu závodu kolidoval se svým krajanem Kimim Räikkönenem. Na druhé místo se Bottas posunul až v posledních metrech závodu, kdy dokázal pokořit jezdce stáje Williams Lance Strolla. Kanadský závodník tehdy šokoval třetím místem a získal své dosud jediné pódium ve Formuli 1. Pro svůj poslední bod ve Formuli 1 si zde dojel také Pascal Wehrlein. Pilot Sauberu obsadil 10. místo. V závodě mělo zaděláno na dobrý výsledek hned několik závodníků jako například Felipe Massa a Nico Hülkenberg, kteří ale nakonec cíl závodu nespatřili. Šanci na nejlepší výsledek v historii stáje zahodila také Force India, jejíž jezdci Sergio Perez a Esteban Ocon kolidovali. Zatímco Mexičan cíl závodu nespatřil, Ocon obsadil pátou příčku.

Pocity vítězství poznal v Baku z aktivních jezdců také pilot Sauberu Charles Leclerc. Letošní nováček ale pochopitelně neslavil při závodě Formule 1, ale ve Formuli 2, když se mu loni podařilo zvítězit v hlavním závodě.

 

Sdílejte na:
Zavřít