Hockenheim: Veronika Cichá výborná sedmá v závodě Boss GP

Hockenheim: Veronika Cichá výborná sedmá v závodě Boss GP

Česká závodnice Veronika Cichá dojela v sobotním úvodním závodě seriálu BossGP pro vozy F1 a GP2 na vynikajícím 7. místě. Na stupínek vítězů při tom nesměla vystoupit jen kvůli formalitě. Oba závody vyhrál favorit Ingo Gerstl na Toro Rosso-F1 před Britem Philem Stratfordem na Benettonu-F1.

Trénink a kvalifikace

Víkend na trati velké ceny, kde Cichá v létě nastoupí v rámci Grand Prix F1, nezačal pro nejrychlejší českou závodnici nejlépe. „Pro páteční volné tréninky mi Pirelli přichystal jen prastaré obutí a auto se na něm v zatáčkách sunulo rovně,“ shrnula pilotka Dallary-Mécachrome-GP2 a těšila se na sobotní kvalifikaci s čerstvým obutím. Bohužel nadarmo: „Chtěla jsem na trať vypálit opravdu jedno velmi rychlé kolo, a proto jsme natankovali jen pár litrů. Má pouze dvanáctiminutová kvalifikační session ovšem byla kvůli nehodám konkurentů třikrát (!) přerušena červenou vlajkou, a tak jsem nemohla ujet jediné kompletní letmé kolo. Když byla dráha nakonec volná, tak mi došlo palivo…“ vysvětlila Veronika 14. startovní pozici v 17 vozů obsahujícím startovním poli.

Přitom ji zvláště mrzelo, že zkušená Rakušanka Bianca Steiner dosáhla se stejným vozem výborného 6. času. Pro pole position si doslova doletěl skvělý Rakušan Gerstl na Toro Rosso-F1 před svým jediným zbývajícím konkurentem, Britem Stratfordem na Benettonu. Ostatní dva vozy královské třídy, Arrows Bernda Herndlhofera a Super Aguri Wolfganga Jaksche totiž již po tréniních stály s vážnými defekty nečinně v boxech.

20. dubna 2018

Sobotní závod

Smůla ovšem měla Cichou v sobotu odpoledne opustit. V prvním závodě se bezchybnou a agresivní jízdou postarala o zatím největší úspěch své kariéry. Na špičce si to rozdaly oba vozy F1 výhradně mezi sebou, přičemž Stratford překvapil pozorovatele i Gerstla velmi konkurenceschopným tempem. Za nimi bojovaly vozy GP2 ve své třídě a zvláště Veronika Cichá předvedla po zpackané kvalifikaci nezadržitelný tah kupředu. Z prvního kola se po výborném startu již vrátila jako 10., těsně za bývalým borcem DRM, Karl-Heinzem Beckerem. Němec pod jejím tlakem nakonec neudržel vůz na trati a když polevila i Steinerová (problém s řazením), byla Cichá již na 8. pozici.

Zatímco Moravanka dále zrychlovala, měli soupeři před ní očividně problémy držet vysoké tempo. Dvě kola před koncem odložili Rakušan Fiedler a Ital Mangini své vozy v sekci motodromu tak nešťastně do štěrku, že se ředitelsví rozhodlo jízdu předčasně ukončit. Cichá projela cílem vynikající 5. celkově a 3. ve třídě GP2! Její radost z možného prvního poháru BossGP ovšem zchladily mezinárodní automobilové předpisy: V případě ukončení závodu červenou vlajkou se hodnotí pořadí předchozího kola… Veronika tedy byla hodnocena 7. celkově a 5. ve své třídě.

Výsledek sobotního závodu BossGP v Hockenheimu:
1. Ingo Gerstl, Toro Rosso STR1
2. Phil Stratford, Benetton B197
3. Florian Schnitzenbaumer, Dallara-GP2
4. Salvatore de Plano, Dallara-GP2
5. Armando Mangini, Dallara-GP2
6. Andreas Fiedler, Dallara-GP2
7. Veronika Cichá, Dallrara-GP2
8. Walter Stedig, Dallrara-GP2
9. Christian Eicke, Dallrara-GP2
10. Bianca Steiner, Dallara-GP2

23. dubna 2018

Nedělní závod

Do nedělního závodu směla Cichá na základě svého sobotního výsledku vyrazit ze třetí řady. Opět se prezentovala konkurenceschopným způsobem, který sliboval další bodovaný výsledek. Ještě před dokončením první třetiny závodu ovšem musela odstoupit.

Jízda se tentokrát obešla bez neutralizací. Gerstl vyhrál po 17 kolech s náskokem tří sekund na Stratforda. Třídu GP2 opět ovládl Schnitzenbaumer, za ním dojel Mangini. Celkově pátý Fiedler byl již o kolo za rychlým Torro Rosso-F1 a z dobrého výsledku se tentokrát mohla jako 6. radovat druhá žena v poli, Bianca Steiner.

Seriál BossGP pokračuje závody ve Spielbergu a Monze, než se mu dostane vyvrcholení sezony, červencovému startu v rámci Grand Prix Německa. V Brně bude hostovat začátkem září.

Výsledek nedělního závodu BossGP v Hockenheimu:
1. Ingo Gerstl, Toro Rosso STR1
2. Phil Stratford, Benetton B197
3. Florian Schnitzenbaumer, Dallara-GP2
4. Armando Mangini, Dallara-GP2
5. Andreas Fiedler, Dallara-GP2
6. Bianca Steiner, Dallara-GP2
7. Karl-Heinz Becker, Dallara-FNissan
8. Walter Stedig, Dallarara-GP2
9. Christian Eicke, Dallara-GP2
10. Martin Kindler, Dallara-FNissan

Sdílejte na:
Zavřít