Sezonu Super Formule zahájil nejlépe Jamamoto

Sezonu Super Formule zahájil nejlépe Jamamoto

V neděli odstartovala závodem v Suzuce letošní sezona japonské Super Formule. Z vítězství se radoval po startu z pole position Naoki Jamamoto. Na pódium jej doprovodili druhý Juhi Sekiguči a třetí Tomoki Nodžiri.

Také v letošní sezoně najdeme ve startovní listině Super Formule spoustu zajímavých jmen. Kromě čtveřice šampionů, kterými jsou Judži Kunimoto, Kazuki Nakadžima, Naoki Jamamoto a Hiroaki Išiura, který bude leto titul obhajovat, budou v „zemi vycházejícího slunce“ bojovat o body například také další dva bývalí piloti Formule 1 Kamuj Kobajaši a Narain Karthikeyan, dále Jamese Rossiter, který v minulosti působil v královně motorsportu jako testovací jezdec, loňský šampion Formule V8 3.5. a pokračovatel slavné závodnické dynastie Pietro Fittipaldi, Tom Dillmann, Nobuharu Macušita, který v předcházejících třech sezonách působil ve Formuli 2 nebo Nirej Fukuzumi. Poslední jmenovaný obsadil v loňské sezoně GP3 třetí příčku a japonský šampionát bude v letošní sezoně kombinovat s Formulí 2, kde hájí barvy stáje Arden. Letos již v Super Formuli naopak neuvidíme loni třetího Felixe Rosenqvista, logicky také loňského vicemistra Pierre Gaslyho, který již hájí barvy stáje Toro Rosso ve Formuli 1 a po patnácti sezonách strávených v tomto šampionátu se rozhodl odejít André Lotterer. Německý závodník, který se stal roku 2011 šampionem této série, se bude v letošním roce soustředit pouze na WEC a Formuli E.

Po startu úvodního závodu sezony se v čele udržel vítěz kvalifikace Naoki Jamamoto. Za šampionem sezony 2013 se nacházel na druhém místě Nirej Fukuzumi a na třetím Takuja Izawa. Bývalý pilot GP2 se ovšem z bronzové příčky nemohl těšit příliš dlouho. Úvodní kolo závodu totiž skvěle vyšlo jezdci stáje Real Koudaji Cukakošimu, který se po startu z páté příčky posunul hned v první zatáčce na čtvrtou pozici před Tomoki Nodžiriho a v poslední zatáčce prvního kola udolal také Izawu a posunul se na třetí místo.

Tím ovšem Tsukakoshiho představení neskončilo. Ve třetím kole si totiž poradil také s Nirejem Fukuzumim a po třech odjetých kolech mu patřila druhá pozice. Cukakoši navíc pokračoval ve skvělém tempu a dotáhl se dokonce také na lídra závodu Jamamota, na kterého se dokonce v nájezdu do 8. kola pokusil zaútočit. Jeho snaha se ale s úspěchem nesetkala. V 10. kole se podařilo Jamamotovi poodjet a postupně se od Cukakošiho odpoutávat. Bodovaná osmička měla po úvodních deseti okruzích nadcházející podobu: 1. Jamamoto, 2. Cukakoši, 3. Fukuzumi, 4. Izawa, 5. Kunimoto, 6. Nakadžima, 7. Nodžiri a 8. Jamašita. Obhájce titulu Hiroaki Išiura se v této době nacházel těsně za body na 9. příčce.

Ve 14. kole došlo k souboji o sedmou pozici mezi Tomokim Nodžirim a Ryjem Hirakawou, který se mezitím posunul do bodované osmičky. Zatímco v první zatáčce Nodžiri svou pozici ještě uhájil, v 10. zatáčce okruhu již byl Hirakawa úspěšný a posunul se na sedmou pozici.

O dvě kola později spadl obhájce titulu Hiroaki Išiura na konec první desítky, když jej v první zatáčce pokořil Nick Cassidy. Novozélanďan se posunul na deváté místo. Ve stejném okruhu jsme byli také svědky první zastávky v boxech. K mechanikům zamířil Nobuharu Macušita. O dvě kola později následoval bývalého pilota Formule 2 Ryo Hirakawa a ve 20. kole zamířil do boxů také do té doby druhý Koudaj Cukakoši.

V 26. kole došlo k incidentu mezi piloty stáje Itochu Enex Teamu Impul Juhim Sekigučim a Ryem Hirakawou. Hirakawa se rozhodl v nájezdu do desáté zatáčky zariskovat a zaútočit. Předjetí ovšem nezvládl, s pošozeným vozem skončil v bariéře a úvodní závod sezony pro něj skončil předčasně.

Ve 33. okruhu, 18 kol před koncem závodu, si pitstop odbyl také vedoucí muž závodu Naoki Yamamoto. Stejné kolo bylo bohužel konečnou pro Nireje Fukuzumiho. Juniora Hondy totiž postihly technické problémy a naděje na dobrý výsledek ve chvíli pohasly.

Třináct kol před koncem kroužil v čele závodu Naoki Jamamoto, jehož náskok činil bezpečných 11,6 desetin sekundy. Druhá pozice patřila Juhimu Sekigučimu, který zvolil riskantní strategii, když absolvoval celkem 25 kol na měkké specifikaci pneumatik. Toto rozhodnutí ovšem přineslo své ovoce. Třetí místo patřilo Tomoki Nodžirimu, který se během pitstopů rovněž posunul o několik pozic dopředu. Čtvrté místo držel Hiroaki Išiura, páté Takuja Izawa, šesté Judži Kunimoto, sedmé Nick Cassidy a osmé Koudaj Cukakoši, který sice v úvodní části závodu sahal po dobrém výsledku, dvouzastávká strategie, pro kterou se rozhodl, se ovšem neukázala jako správná a odsunula jej až na konec bodovaných pozic. 

V 39. kole se dva piloti dopustili chyby. Narain Karthikeyan skončil ve třetí zatáčce v kačírku a Nobuharu Macušita se roztočil na výjezdu z osmé zatáčky.

V 41. kole došlo k velmi těsnému souboji kolo na kolo mezi sedmým Nickem Cassidym a osmým Koudajem Cukakošim, který se po dvojí návštěvě mechaniků snažil minimalizovat ztráty a vyšel z tohoto souboje jako vítěz.

Ve 43. kole zamířil do boxů Judži Kunimoto, který tak spadl ze šesté pozice až na třinácté místo. Koudaj Cukakoši se tak posunul na šestou pozici, Nick Cassidy na sedmou a bod za osmé místo patřil Kazukimu Nakadžimovi. Za Nakadžimou figuroval další bývalý pilot Formule 1 Kamuj Kobajaši, který se nacházel na 9. příčce.

V závěrečných čtyřech kolech závodu pokukoval Koudaj Cukakoši také po páté příčce Takuji Izawy. Izawa se ovšem útokům hladového pilota stáje Real ubránil.

Vítězem úvodního závodu letošní sezony se stal Naoki Jamamoto, který dokázal proměnit start z pole position. Na nejvyšší stupeň se šampion z roku 2013 vrátil po dvou letech. Svého posledního vítězství dosáhl shodou okolností rovněž na Suzuce a to v úvodním závodě sezony 2016. Druhou pozici obsadil se ztrátou 1,7 desetin sekundy Juhi Sekiguči a na třetím místě dokončil závod Tomoki Nodžiri. Nodžiri ztratil v cíli na vítězného Jamamota téměř čtrnáct sekund.

Pět bodů za čtvrté místo si ze Suzuky odváží loňský šampion Hiroaki Išiura, jako pátý závod dokončil Takuja Izawa, který měl v závěru závodu co dělat, aby se ubránil šestému Koudaji Cukakošimu, sedmou pozici obsadil Nick Cassidy a osmou Kazuki Nakadžima.

O devátou pozici přišel v závěru závodu Kamuj Kobajaši. Na bývalém pilotovi Toyoty, Sauberu a Caterhamu si totiž smlsnul Kenta Jamašita, který tak obsadil devátou příčku. Kobajaši přijel do cíle jako desátý. Jedenáctý dojel navrátivší se James Rossiter, dvanáctý další navrátilec Nobuharu Macušita, třináctý Judži Kunimoto, čtrnáctý Katsumasa Chijo, patnáctý Kazuja Ošima, šestnáctý Pietro Fittipaldi, kterému debutový závod v japonském šampionátu zkomplikoval defekt krátce po zastávce v boxech a jako sedmnáctý byl v cíli závodu klasifikován se ztrátou tří kol na vítěze Narain Karthikeyan.

Průběžné pořadí šampionátu se pochopitelně shoduje s výsledky úvodního závodu. Vede Naoki Jamamoto s 11 body, který si kromě 10 bodů za triumf připsal také bod za start z pole position. Druhá pozice patří Juhimu Sekigučimu(8 bodů) a třetí Tomoki Nodžirimu(6 bodů). Čtvrtý je Hiroaki Išiura(5 bodů), pátý Takuja Izawa(4 body), šestý Koudaj Cukakoši(3 body), sedmý Nick Cassidy(2 body) a osmý Kazuki Nakadžima(1 bod).

Sezona bude pokračovat 13. května na okruhu Autopolis.

 

 

Sdílejte na:
Zavřít