Víkend v motorsportu(23.-25.3.)-1.část:Jonathan Rea je zpět v čele průběžného pořadí WSBK

Víkend v motorsportu(23.-25.3.)-1.část:Jonathan Rea je zpět v čele průběžného pořadí WSBK

Trojnásobný šampion odjížděl s Thajska s jedním vítězstvím a jako lídr šampionátu.

Monster Energy NASCAR Cup Series-Martinsville

první volný trénink

Vítěz posledního závodu Martin Truex Jr. vstoupil vítězně také do víkendu v Martinsville, když zvítězil v prvním volném tréninku. Druhý nejrychlejší čas si připsal Brad Keselowski a třetí skončil Kyle Busch.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Martin Truex Jr. exceloval také ve druhém volném tréninku, který znovu vyhrál. Druhý skončil znovu Brad Keselowski. Třetí pozici obsadil Daniel Suarez. Znovu se dařilo AJ Allmendingerovi, který po třinácté pozice v prvním volném tréninku obsadil nyní šesté místo.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

kvalifikace

Kvalifikace pro nedělní závod byla z důvodu deštivého počasí zrušena a o pořadí na startovním roštu tak musely rozhodnout časy zajeté ve volných trénincích, které vynesly na pole position již potřetí v řadě Martina Truexe Jr. Druhé místo si pro start závodu vyjel ve volných trénincích Kyle Busch a třetí Joey Logano.

kompletní kombinované výsledky volných tréninků

závod

V závodě, který byl kvůli nedělnímu sněžení přesunut na pondělí, se na seznam letošních vítězů zapsal také Clint Bowyer. Pro devětatřicetiletého závodníka se jednalo o deváté vítězství v jeho kariéře ve vrcholné NASCAR sérii. Na svůj devátý zářez ovšem musel čekat šest let. Naposledy jsme jej viděli ve Victory Lane v roce 2012, kdy zvítězil v Charlotte.

Na druhém místě dokončil závod šampion z roku 2015 Kyle Busch. Pro mladšího z bratrů Buschových se jednalo již o čtvrté umístění v TOP 3 v řadě. Vítězství mu v letošní sezoně ale stále uniká. Na třetí příčce projel cílem Ryan Blaney, který se stal vítězem druhé části závodu.

Vítěz kvalifikace a vedoucí muž šampionátu Martin Truex Jr. skončil na čtvrté pozici. Svého nejlepšího výsledku v letošní sezoně dosáhl A.J. Allmendinger. Ten se poprvé od úvodní závodu sezony Daytona 500 umístil v nejlepší desítce, když skončil na osmé pozici. Vítěz úvodní části závodu Denny Hamlin dojel dvanáctý.

kompletní výsledky závodu

Po šestém závodě sezony znovu došlo ke změně na čele šampionátu. Jeho novým lídrem se stal Kyle Busch(257 bodů). Obhájce titulu Martin Truex Jr. byl odsunut na druhou pozici(249 bodů). Třetí příčka patří Ryanu Blaneymu(233 bodů). Vítězi závodu v Martinsville Clintu Bowyerovi patří v průběžném pořadí osmá pozice(210 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Příští týden má Monster Energy NASCAR Cup Series volno. Sezona bude pokračovat až za dva týdny v Texasu.

 

NASCAR Camping World Truck Series-Martinsville

první volný trénink

V prvním volném tréninku zajel nejrychlejší čas Justin Haley. Na druhé pozici se umístil Noah Gragson. Třetí příčku obsadil Matt Crafton. Lídr šampionátu Johnny Sauter skončil na páté pozici.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Ve druhém volném tréninku zvítězil Matt Crafton. Druhým nejrychlejším mužem druhého volného tréninku byl Brett Moffitt. Na třetí pozici skončil Cody Coughlin. Justinu Haleymu, který zvítězil v prvním volném tréninku, obsadil ve druhém volném tréninku pátou pozici. Vedoucí muž šampionátu Johnny Sauter skončil sedmý.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Poslední volný trénink patřil Grantu Efingerovi. Na druhé pozici skončil vítěz druhého volného tréninku Matt Crafton. Třetí příčku obsadil Kyle Benjamin. Vedoucí muž šampionátu Johnny Sauter se v posledních tréninkových jízdách umístil na čtvrté příčce.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

kvalifikace

Pole position si v kvalifikaci vyjel Ben Rhodes. ruhý čas zajel Matt Crafton a na třetím místě skončil vítěz ze třetího volného tréninku Grant Enfinger. Johnny Sauter se kvalifikoval na šesté pozici.

kompletní výsledky kvalifikace

závod

Závod byl v plánu v sobotu. Zasáhlo do něj ovšem sněžení, což po 24 odjetých kol dovedlo ředitelství závodu k jeho přerušení a odložení na další den, tedy na neděli. Ani v tento den se ale počasí nezlepšilo a nový termín pro závod byl stejně jako v případě Monster Energy NASCAR Cup Series ustanoven na pondělí.

Pro vítězství v tomto dvakrát odloženém závodě si nakonec dojel John Hunter Nemechek. Také druhou pozici obsadil pilot jedoucí mimo body a to Kyle Benjamin. Třetí skončil Brett Moffitt.

Vítěz kvalifikace Ben Rhodes si svou rychlost do závodu přenést nedokázal a cílem závodu projel jako dvanáctý. Ještě méně se zdařilo Johnnymu Sauterovi. Vedoucí muž šampionátu dokončil závod na devatenáctém místě.

kompletní výsledky závodu

I přes tento nepříliš uspokojivý výsledek se ovšem Johnny Sauter stále drží na první pozici v šampionátu(181 bodů). Druhá pozice patří Grantu Enfingerovi(152 bodů) a třetí Brettu Moffittovi(150 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Stejně jako v případě NASCAR Monster Energy Cup Series čeká přestávka také na NASCAR Camping World Truck Series. Tady ovšem bude mnohem delší. Další závod se totiž uskuteční až 4.května v Doveru.

 

WSBK-Buriram

první volný trénink

První volný trénink v Thajsku patřil Xavimu Foresovi. Na druhé příčce skončil Eugene Laverty. Třetí čas zajel jezdec MV Augusty Jordi Torres. Na čtvrtém místě se umístil jezdec tovární Kawasaki Tom Sykes. Vedoucí muž šampionátu Marco Melandri obsadil sedmou příčku. Druhý jezdec tovární Ducati Chaz Davies skončil devátý. Do nejlepší desítky se nevešel trojnásobný šampion Jonathan Rea, který zajel jedenáctý čas. Dobře si vedl bývalý jezdec MotoGP a navrátilec Loris Baz. Francouz skončil osmý. Český závodník Ondřej Ježek si nepřipsal žádný čas.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Vítězem druhého volného tréninku se stal Eugene Laverty. Ve velmi dobrém světle se ukázal také Leon Camier. Jezdec tovární Hondy zajel druhý nejrychlejší čas. Na třetím místě skončil Jonathan Rea. Vítěz prvního volného tréninku Xavi Fores obsadil ve druhém tréniku pátou příčku. Pouhé dvě tisíciny na ně ztratil šestý Tom Sykes. Jezdci továrního týmu Ducati se umístili na konci první desítky. Chaz Davies zajel devátý a lídr šampionátu Marco Melandri desátý čas. Ondřej Ježek kvůli technickým potížím nevyjel na trať a znovu si nepřipsal měřené kolo.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Třetí volný trénink byl v režii jezdců Kawasaki. Na první pozici se umístil Jonathan Rea před svým týmovým kolegou Tomem Sykesem. Výborný výkon z úvodního volného tréninku napodobil Jordi Torres. Španěl znovu zajel třetí nejrychlejší čas. Čtvrtou pozici obsadil Marco Melandri. Pátý skončil Italův týmový kolega Chaz Davies. Vítěz druhého volného tréninku Eugene Laverty se ve třetím tréninku nedokázal protlačit ani do nejlepší desítky a obsadil dvanáctou pozici. Ondřej Ježek si ve třetím volném tréninku konečně připsal měřené kolo. To ovšem bylo o zhruba jednu a půl vteřiny pomalejší než čas předposledního Topraka Razgatlioglu a Čech tak obsadil poslední devatenáctou příčku.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

čtvrtý volný trénink

V posledním volném tréinku se na čele objevila Yamaha a to zásluhou Alexe Lowese. Na druhé pozici se umístil Chaz Davies. Třetí skončil Tom Sykes. Vítěz třetího volného tréninku Jonathan Rea zajel čtvrtý čas. Marco Melandri skončil osmý. Ondřej Ježek se ani v posledním volném tréninku nedokázal odlepit z posledního místa a znovu obsadil devatenáctou příčku.

kompletní výsledky čtvrtého volného tréninku

superpole

V první části superpole zajel nejrychlejší čas Lorenzo Savadori. Z druhého místa postoupil do nejlepší dvanáctky Turek Toprak Razgatlioglu. Sítem první části superpole neprošel ani jeden z bývalých jezdců MotoGP. Loris Baz obsadil pátou pozici a pro start prvního závodu si zajistil patnácté místo. Yonny Hernandez zajel předposlední osmý čas, který pro Kolumbijce znamenal osmnácté místo na startovním roštu prvního závodu. Jediným, koho Hernandez porazil, byl Ondra Ježek, který znovu skončil na posledním devátém místě.

kompletní výsledky superpole 1

V superpole 2 si první místo pro start úvodního závodu víkendu vyjel Jonathan Rea. O pouhé tři tisíciny unikla nejlepší startovní pozice jeho týmovému kolegovi Tomu Sykesovi. Šampion z roku 2013 se musel spokojit s druhou pozicí. Do první řady se dokázal dostat také jezdec tovární Hondy Leon Camier, který si připsal třetí čas. Spokojen znovu mohl být Jordi Torres. Jezdec MV Augusty zajel čtvrtý čas. Jezdci tovární Ducati se kvalifikovali jenom do třetí řady. Marco Melandri obsadil sedmou pozici a Chaz Davies skončil devátý.

kompletní výsledky superpole 2

první závod

Zatímco během úvodního podniku na Phillip Islandu se Jonathanu Reovi zvítězit nepodařilo, v prvním thajském závodě si již pro první letošní triumf dojel. Další dobrý výkon předvedl Xavi Fores. Jezdec týmu Barni dokončil závod na druhém místě a již podruhé ze třetí vystoupil letos na stupně vítězů. Také na třetí pozici se umístila Ducati, tentokrát ovšem již tovární stroj, který řídil Chaz Davies. Za svůj výkon v prvním závodě se rozhodně nemusel stydět ani Leon Camier, který skončil pouhých sedm desetin sekundy za Daviesem na čtvrtém místě. Jezdec tovární Hondy si zároveň zajistil pole position pro druhý závod. Kromě Camiera si místo v první řdě na startovním roštu druhého závodu zajistili také pátý Alex Lowes a Tom Sykes, který po startu ze druhé pozice skončil v cíli jako šestý. Lídr šampionátu Marco Melandri po dvou triumfech na Phillip Islandu předvedl v prvním závodě v Thajsku nevýrazný výkon a do cíle dojel až na osmém místě za sedmým Michaelem Van Der Markem, čímž přišel o většinu svého náskoku v čele šampionátu.  I ve svém třetím závodě po návratu do WSBK dokázal bodovat Loris Baz. Jezdec stáje Althea BMW obsadil jedenáctou pozici. Yonny Hernandez skončil těsně za body na šestnáctém místě. Ondřej Ježek byl bohužel jediným, kdo cíl závodu nespatřil.

kompletní výsledky prvního závodu

warm-up

Nedělní warm-up si podmanil Xavi Fores. Na druhé příčce skončil Chaz Davies a třetí pozici obsadil vítěz úvodního závodu Jonathan Rea. Vedoucí muž šampionátu Marco Melandri skončil na sedmém místě. Tom Sykes zajel až jedenáctý nejrychlejší čas.

kompletní warm-up

druhý závod

Do cíle druhého závodu dojel na první pozici Chaz Davies. Brit si tak připsal první letošní vítězství a získal již třetí letošní triumf pro Ducati. Druhý závod se podařil také jezdcům tovární Yamahy, neboť oboum se podařilo vystoupit na stupně vítězů. Druhou pozici obsadil Michael Van Der Mark a třetí skončil Alex Lowes.

Vítěz prvního závodu Jonathan Rea skončil ve druhém závodě těsně pod stupnI vítězů na čtvrté pozici. Vítěz warm-upu Xavi Fores dojel do cíle na pátém místě. Ani ve druhém závodě na okruhu Buriram příliš nezazářil Marco Melandri. Ital dokončil druhou jízdu na sedmém místě.

Nepříjemně dopadl závod pro Eugena Lavetyho. Jezdec stáje Milwaukee Aprilia totiž po pádu ve 4.kole utrpěl zlomeninu pánve. Lavertyho tak nyní velmi pravděpodobně čeká dlouhá rekonvalescence. Do cíle závodu nedojel ani Tom Sykes.

Ani ve druhém závodě neopustila smůla Ondřeje Ježka. Českého závodníka znovu potrápila nespolehlivost motocyklu a to již v zaváděcím kole, po kterém se odebral ke svým mechanikům. Později se na závodní trať vrátil, nicméně jelikož se tak stalo v momentě, kdy již neměl šanci být klasifikován, rozhodlo se ředitelství závodu vyvěsit nad Ježkem černou vlajku.

kompletní výsledky druhého závodu

Po podniku v Thajsku došlo ke změně na čele průběžného pořadí. Do něj se opět vrátil šampion posledních tří sezon Jonathan Rea, na jehož kontě je 69. Marco Melandri, který na Phillip Islandu vyhrál obě dvě jízdy, prohospodařil v Thajsku svůj slušný náskok a propadl se na druhou příčku. Jeho ztráta na Jonathana Reu činí dva body. Velice dobře si v dosavadním průběhu sezony vede také Xavi Fores. Jezdec satelitního týmu Barni Racing se po čtyřech odjetých závodech, ve kterých dvakrát vystoupil na stupeň vítězů, na třetí pozici s devítíbodovou ztrátou na lídra. Španěl prozatím nechává za sebou také jezdce tovární Ducati Chaze Daviese, který se nachází na čtvrté pozici s 57 body. Pátá a šestá pozice patří jezdcům Yamahy. Pátý je Alex Lowes(48 bodů) a šestý Michael Van Der Mark(45 bodů). Až na sedmém místě se nachází šampion z roku 2013 Tom Sykes(43 bodů). Navrátilec Loris Baz je po úvodních dvou podnicích na 9. pozici s 21 body. Ondřeji Ježkovi patří 21. místo. Český závodník má na svém kontě jeden bod, který vybojoval v prvním závodě na Phillip Islandu.

kompletní průběžné pořadí

WSBK pokračuje třetím podnikem 14.-15. dubna, kdy se pojede ve španělském Aragonu.

 

WSSP-Buriram

první volný trénink

Do víkendu vstoupil nejrychlejším časem obhájce titulu Lucas Mahias. Na druhé příčce se v prvním volném tréninku umístil Randy Krummenacher. Třetí pozici obsadil Mahiasův týmový kolega Federico Caricasulo. Spokojen mohl být se svým výkonem také Anthony West. Australan zajel čtvrtý nejrychlejší čas.

výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Ve druhém volném tréninku zvítězil Randy Krummenacher. Lucas Mahias tentokrát obsadil druhou pozici. Na třetí příčce znovu skončil druhý jezdec stáje GRT Yamaha Federico Caricasulo. Do první desítky se vešel také domácí závodník jedoucí na divokou kartu Thitipong Warokorn, který obsadil devátou příčku.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Třetí volný trénink vyhrál Jules Cluzel. Na druhé pozici znovu skončil Lucas Mahias a třetí příčku zopakoval stájový kolegaobhájce titulu Federico Caricasulo. Vítěz druhého volného tréninku Randy Krummenacher skončil ve třetím tréninku čtvrtý. Opět domácí fanoušky potěšil Thitipong Warokorn, který zajel pátý nejrychlejší čas.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

superpole

V první části superpole zaznamenal nejrychlejší čas domácí Ratthapong Wilairot. Ze druhé pozice postoupil do superpole 2 Kyle Smith. Mezi nepostupujícími skončil mimo jiné také francouzský závodník se zkušenostmi z MotoGP Mike Di Meglio, který si připsal desátý nejrychlejší čas, což pro něj znamenalo start z dvacáté příčky.

kompletní výsledky superpole 1

Pro pole position si v superpole 2 dojel Lucas Mahias. Francouz tak dokázal zvítězit i ve druhém letošním superpole. Druhý nejrychlejší čas zajel Jules Cluzel a také v bojích o postavení na startu se umístil v nejlepší trojici Federico Caricasulo. Ital obsadil třetí příčku. V nejlepší desítce se umístili dva domácí závodníci. Ratthapong Wilairot obsadil sedmou příčku a Thitipong Warokorn skončil na osmém místě.

kompletní výsledky superpole 2

warm-up

Ve warm-upu skončil na prvním místě Jules Cluzel. Druhou pozici obsadil Randy Krummenacher a vítěz kvalifikace Lucas Mahias zajel třetí nejrychlejší čas.

kompletní výsledky warm-upu

závod

 Ve druhém závodě sezony ukořistil vítězství v závěru závodu Randy Krummenacher. Švýcar tak zažívá velmi povedený návrat do WSSP, když po druhé pozici na Phillip Islandu si dojel v Thajsku pro vítězství. O pouhých 48 tisícin sekundy za Krummenacherem se umístil na druhé příčce obhájce titulu a vítěz z Phillip Islandu Lucas Mahias. Francouz přišel o vítězství až v posledních metrech. Krummenachera s Mahiasem doprovodil na pódium Federico Caricasulo. Sandro Cortese dokončil svůj druhý závod ve WSSP na čtvrtém místě. Spokojen může z Buriramu odjíždět také šestý Anthony West. Na skvělém pátém místě dojel do cíle Thitipong Warokorn, který tak udělal radost domácímu publiku. V první desítce se umístil také Ratthapong Wilairot, který obsadil osmou pozici.

kompletní výsledky závodu

Do čela šampionátu se po dnešním vítězství posunul Randy Krummenacher(45 bodů). Stejný počet bodů má na svém kontě také druhý Lucas Mahias. Na třetím místě se nachází Federico Caricasulo(29 bodů). Také na třetím místě došlo po úvodních dvou závodech k rovnosti bodů. 29 bodů totiž nasbíral také nováček Sandro Cortese, kterému patří čtvrtá pozice.

kompletní průběžné pořadí

 

Virgin Australia Supercars-Melbourne

první volný trénink

Do druhého podniku letošní sezony Virgin Australia Supercars, který se uskutečnil v Melbourne v rámci doprovodného programu Velké ceny Austrálie Formule 1, vstoupil nejlépe Jamie Whincup. Sedminásobný šampion zvítězil v prvním volném tréninku. Druhou pozici obsadil Nick Percat a na třetím místě skončil Lee Holdworth. Až sedmnáctý čas zajel lídr šampionátu Shane Van Gisbergen. První volný trénink se nepodařil ani šampionovi z roku 2016 Marku Winterbottomovi. Ten se totiž umístil na poslední 26. příčce.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Ve druhém volném tréninku se do čela dostal Scott McLaughlin. Jamie Whincup ve druhém volném tréninku obsadil druhou pozici. Na třetím místě skončil Fabian Coulthard. Shane Van Gisbergen zajel devátý čas.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

kvalifikace pro první závod

V úvodní kvalifikační desetiminutovce víkendu zvítězil opět Scott McLaughlin. Druhou příčku obsadil Fabian Coulthard a na třetím místě se do úvodního závodu kvalifikoval Jamie Whincup. Lídr šampionátu Shane Van Gisbergen skončil na páté pozici.

kompletní výsledky kvalifikace pro první závod

kvalifikace pro druhý závod

Pro druhý závod si zajistil pole position Jamie Whincup. Vítěz kvalifikace pro první závod Scott McLaughlin si pro druhý závod vyjel druhou startovní pozici. Třetí pozici obsadil Fabian Coulthard. Shane Van Gisbergen si připsal sedmým nejrychlejším časem. Příliš se nedařilo dvojici bývalých šampionů. James Courtney obsadil 23. pozici a Craig Lowndes se dokonce umístil až na posledním 26. místě.

kompletní výsledky kvalifikace pro druhý závod

kvalifikace pro třetí závod

Ve třetí kvalifikaci se na první místo vrátil Scott McLaughlin. Druhou pozici obsadil Nick Percat a třetí nejrychlejší čas zajel Scott Pye. Loňský šampion a vítěz druhé kvalifikace Jamie Whincup skončil na čtvrté pozici.

kompletní výsledky kvalifikace pro třetí závod

kvalifikace pro čtvrtý závod

Ve čtvrté kvalifikaci znovu kraloval Jamie Whincup. Za sedminásobným šampionem skončili druhý David Reynolds a třetí Nick Percat. Scott McLaughlin dosáhl po vítězství ve třetí kvalifikaci pouze na deváté místo. Na chvostu znovu skončil James Courtney, který obsadil 25. místo. Lídr šampionátu Shane Van Gisbergen nezajel dokonce vůbec žádný čas a do čtvrtého závodu tak odstartoval až z poslední 26. pozice.

kompletní výsledky kvalifikace pro čtvrtý závod

první závod

Vítězem prvního závodu se po startu z pole position stal Scott McLaughlin. Pro loňského vicemistra šlo o první letošní triumf. Jako druhý projel cílem Jamie Whincup a třetí pozici se umístil Fabian Coulthard. Čtvrtou pozici obsadil Shane Van Gisbergen.

kompletní výsledky prvního závodu

druhý závod

Druhý závod víkendu vynesl triumf Jamiemu Whincupovi. Za ním skončil na druhé pozici vítěz prvního závodu Scott McLaughlin. Fabian Coulthard se stejně jako v prvním závodě umístil na třetím místě. Shane Van aGisbergen znovu obsadil čtvrtou příčku. Závod se nevydařil Craigu Lowndesovi, který cíl závodu nespatřil.

kompletní výsledky druhého závodu

třetí závod

Ve třetím závodě víkendu dosáhl na své premiérové vítězství ve Virgin Australia Supercars Scott Pye. Spolu s Pyem vystoupili na pódium také Jamie Whincup, který po vítězství ve druhém závodě obsadil druhou příčku a také Nick Percat, který skončil třetí. Tentokrát se příliš nevedlo Fabianu Coultgardovi. Třetí nejlepší jezdec v cíli obou dvou předcházejících závodů nyní obsadil až dvanácté místo. Ještě dokonce o pozici hůře skončil Shane Van Gisbergen, jenž skončil třináctý. Vítěz kvalifikace Scott McLaughlin rovněž nemohl být spokojen, neboť dokončil závod až jako patnáctý.

kompletní výsledky třetího závodu

čtvrtý závod

V posledním závodě víkendu jsme byli svědky triumfu Davida Reynoldse. Druhou pozici obsadil v cíli závodu Nick Percat. Jamiemu Whincupovi se podařilo dojet na stupních vítězů také ve čtvrtém závodě. Loňský šampion skončil po startu z pole position na třetím místě. Scott McLaughlin si po patnácté příčce ve třetí jízdě vedl ve čtvrtém závodě o něco lépe, nijak ale nezazářil a závod dokončil na devátém místě. Mimo nejlepší desítku se znovu umístil třináctý Shane Van Gisbergen. Do cíle závodu se nepodíval bývalý šampion James Courtney.

kompletní výsledky čtvrtého závodu

V čele šampionátu se i po podniku v Melbourne udržel Shane Van Gisbergen, jehož bodové konto čítá 486 bodů. Druhá pozice patří Davidu Reynoldsovi a třetí Scottu McLaughlinovi. Obhájci titulu Jamiemu Whincupovi patří úvodních dvou podnicích sezony šestá příčka s 379 body.

kompletní průběžné pořadí

Sezona pokračuje za dva týdny podnikem Tasmania SuperSprint na okruhu Symmons Plains Raceway.

ERC-Rally Azory

Formule 1 nebyla o víkendu jediným šampionátem, kde odstartovala sezona. Tu zahájil například také evropský šampionát v rally ERC a to portugalskou Rally Azory. Ve startovní listině úvodní rally letošní sezony chyběl šampion z let 2015,2016 a 2017 Kajetan Kajetanowicz a nrejvětšími favority na vítězství byli domácí Bruno Magalhaes, který v loňském roce získal titul vicemistra, dále ruský závodník Alexey Lukyanuk nebo Němec Marijan Griebel. Ve startovní listině se objevilo také jedno české jméno a to Dominik Brož, který spolu se svým spolujezdcem Petrem Těšínským startoval s vozem Peugeot 208 R2.

čtvrtek

Úvodní RZ soutěže patřila Dávidu Botkovi. O pouhou jednu desetinu skončil na druhé pozici Alexey Lukyanuk. Se ztrátou šesti desetin obsadil třetí místo domácí závodník a loňský vicemistr Bruno Magalhaes. Čtvrtý skončil Bernardo Sousa, pátý Rhys Yates, šestý Ricardo Moura,výborný sedmý čas zaznamenal slovenský závodník Martin Kočí, osmou pozici obsadil Frank Tore Larsen, devátou Luís Rego Jr. a nejlepší desítku uzavíral Carlos Vieira. Dominik Brož zahájil Rally Azory 49. pozicí.

Ve druhé RZ zvítězil Alexey Lukyanuk. Druhou pozici obsadil Ricardo Moura a velmi dobrý třetí čas zaznamenal Martin Kočí. Lukyanuk se po vítězství v RZ2 posunul do průběžného vedení. Druhá pozice patřila se ztrátou 2,6 desetin sekundy Ricardu Mourovi a třetí Martinu Kočímu. Čtvrtá příčka patřila Ingramovi, pátá Sousovi, šestá Magalhaesovi, sedmá Ahlinovi, osmá Griebelovi, devátá Larsenovi a desátá polskému závodníkovi Lukaszi Habajovi. Vítěz úvodní rychlostní zkoušky Dávid Botka spadl až na osmnáctou příčku.

Poslední čtvrteční rychlostní zkouška patřila Fredriku Ahlinovi. Druhou pozici obsadil Alexey Lukyanuk a třetí skončil Ricardo Moura. V čele soutěže se po úvodních třech rychlostních zkouškách nacházel Alexey Lukyanuk. Ruský závodník měl náskok 2,7 desetin sekundy na druhého domácího závodníka Ricarda Mouru. Na výborné třetí pozici se nacházel Martin Kočí. Čtvrtou pozici držel Bruno Magalhaes, pátou Bernardo Sousa, šestou Chris Ingram, sedmou vítěz poslední RZ Fredrik Ahlin, osmou Marijan Griebel, devátou Frank Tore Larsen a do první desítky proniknul také Fabian Kreim. Dominiku Brožovi patřila po prvním dni 46. příčka.

V kategorii ERC 2 vedl Sergey Remennik o 32,1 desetin sekundy před druhým Zelindem Melegarim. Na třetí pozici se nacházel Turek Menderes Okur.

ERC 3 vévodil Martinš Sesks. Druhá pozice patřila Efrénu Llarenovi a třetí Diogu Gagovi. Dominik Brož se nacházel na devátém místě.

V hodnocení ERC Ladies po prvním dni zcela jasně dominovala Tamara Molinaro. Italka měla více než dvouminutový náskok před druhou Catie Munnings. Třetí a zároveň poslední místo patřilo Emmě Falcón.

V rámci hodnocení ERC Junior 27 vedl lídr ERC 3 Martin Sesks. Za ním byli druhý Efrén Llarena a třetí Diogo Gago. Dominik Brož se v tomto hodnocení nacházel na šestém místě.

Vedení v hodnocení ERC Junior 28 patřilo Martinu Kočímu. Na druhém místě se nacházel Chris Ingram a na třetím Fredrik Ahlin.

pátek

Páteční den zahájil nejrychlejším časem Ricardo Moura. Druhý čas si připsal Alexey Lukyanuk a třetí Rhys Yates. Alexi Lukyanukovi stále patřilo průběžné vedení. Ricardu Mourovi se ovšem díky vítězství na RZ4 podařilo Rusův náskok stáhnout na 1,6 desetin sekundy. Třetí pozice patřila i nadále Martinu Kočímu. Čtvrtý byl Bruno Magalhaes, pátý Chris Ingram, šestý Fredrik Ahlin, sedmý Bernardo Sousa, osmý Frank Tore Larsen, devátý Marijan Griebel a desátý Rhys Yates.

V R5 triumfoval lídr soutěže Alexey Lukyanuk. Na druhé příčce skončil Chris Ingram a třetí pozici obsadil Ricardo Tedósio. Náskok Alexe Lukyanuka v čele narostl po páté rychlostní zkoušce na 14,8 desetin sekundy. Třetí místo stále držel ve svých rukou Martin Kočí. Na čtvrté místo se posunul Chris Ingram, pátá pozice patřila Brunu Magalhaesovi, šestá Fredriku Ahlinovi, sedmá Bernardu Sousovi, osmá Rhysu Yatesovi, devátá Franku Tore Larsenovi a desátou pozici držel Marijan Griebel.

Alexey Lukyanuk udržel vysoké tempo také v šesté rychlostní zkoušce, kterou opět vyhrál. Druhý nejrychlejší čas zajel Ricardo Moura a na třetím místě skončil další Portugalec Bruno Magalhaes. Po páté rychlostní zkoušce vedl Alexey Lukyanuk před Ricardem Mourou již o 20,8 desetin sekundy. O třetí pozici připravil Martin Kočího Chris Ingram. Slovesnský jezdec klesl na čtvrtou příčku. Páté místo patřilo Brunu Magalhaesovi, šesté Fredriku Ahlinovi, sedmé Bernardu Sousovi, osmé Luísi Regovi Jr., deváté Carlosi Vieirovi a desáté Rhysi Yatesovi.

Nadvláda Alexeye Lukyanuka pokračovala také v xedmé rychlostní zkoušce. Rus v ní zvítězil s rozdílem jedné desetiny před druhým Brunem Magalhaesem a pouhé dvě desetiny před Ricardem Mourou, který obsadil třetí pozici. Celkově stále vedl Alexey Lukyanuk s pohodlným náskokem před Ricardem Mourou. Na třetí místo se vrátil Martin Kočí. Čtvrtá pozice patřila Brunu Magalhaesovi, až na pátou pozici klesnul Chris Ingram, šestý byl Fredrik Ahlin, sedmý Bernardo Sousa, osmý Carlos Vieira, devátý Rhys Yates a desátý Luís Rego Jr.

Osmá rychlostní zkouška patřila domácím barvám. Nejrychlejší byl Bruno Magalhaes před druhým Ricardem Tedósiem a před třetím Ricardem Mourou. Náskok Alexeye Lukyanuka v čele ovšem stále zůstal velký. Rus vedl před druhým Ricardem Mourou o 20,4 desetin sekundy. Znovu došlo ke změně na třetím místě. „Bronzovou“ příčku nyní převzal Bruno Magalhaes. Čtvrtý byl Martin Kočí, pátý Chris Ingram, šestý Fredrik Ahlin, sedmý Bernardo Sousa, osmý Rhys Yates, devátý Carlos Vieira a do nejlepší desítky se posunul Ricardo Tedósio.

Bruno Magalhaes zvítězil také v poslední RZ dne. Druhý čas zajel Chris Ingram a třetí skončil Alexey Lukyanuk, který byl po pátku na čele průběžné klasifikace s náskokem 21,8 desetin sekundy. Druhá příčka patřila Ricardu Mourovi a třetí Brunu Magalhaesovi. Na čtvrté příčce se nacházel Chris Ingram, který odsunul na páté místo Martina Kočího, šestý byl Fredrik Ahlin, sedmý Bernardo Sousa, osmý Rhys Yates, devátý Frank Tore Larsen a desátý Carlos Vieira. Dominiku Brožovi patřilo po druhém dni soutěže 36. místo.

V kategorii ERC 2 stále vedl Sergey Remennik a to již o minutu před druhým Juanem Carlosem Alonsem. Na třetím místě figuroval Menderes Okur.

V ERC 3 byl na čele domácí Diogo Gago. Portugalec vedl o 40,5 sekundy před Martinšem Sesksem. Lotyšskému závodníkovi patřila druhá příčka. Třetí byl Simon Wagner. Dominik Brož se nacházel na šestém místo.

V hodnocení ERC Ladies zůstávali již pouze dvě závodnice. Tamara Molinaro cedla s obrovitým náskokem sedmi minut na druhou Catie Munnings.

První trojice hodnocení ERC Junior 27 měla stejnou podobu jako nejlepší tři v ERC 3. Vedl Diogo Gago před druhým Martinšem Sesksem a třetím Simonem Wagnerem. Dominik Brož se nacházel na páté pozici.

V rámci ERC Junior 28 vedl s náskokem 11,9 desetin sekundy Chris Ingram. Druhá příčka patřila Martinu Kočímu. Třetí byl Fredrik Ahlin.

sobota

Úvodní sobotní vložku, kterou byla desátá rychlostní zkouška, ovládl Alexey Lukyanuk. Na druhém místě skončil Ricardo Moura třetí příčku obsadil Lukasz Habaj. Po první RZ posledního soutěžního dne narostl náskok Alexeye Lukyanuka na 24,5 sekundy před druhým Ricardem Mourou. Na třetí pozici se i nadále nacházel Bruno Magalhaes. Čtvrté místo držel ve svých rukou Chris Ingram, pátou Martin Kočí, šestou Fredrik Ahlin, sedmou Rhys Yates, osmou Bernardo Sousa, devátou Frank Tore Larsen a desátou Luís Rego Jr.

Alexey Lukyanuk pokračoval ve vítězném tažení také na RZ11. Za ním skončila dvojice domácích jezdců. Druhou pozici obsadil Bruno Magalhaes a třetí Ricardo Moura. Úplně v jiné situaci se ovšem ocitl další Portugalec, toho času osmý Bernardo Sousa. Sousa totiž před startem jedenácté rychlostní zkoušky ze soutěže odstoupil na následky jeho havárie z RZ10. RZ11 byla konečnou také Franka Toreho Larsena. Nor, kterému patřilo po RZ10 deváté místo, totiž havaroval. Stále vedl Alexey Lukyanuk, který svůj náskok navýšil již na 31,7 desetin sekundy, před druhým Ricardem Mourou a třetím Brunem Magalhesem. Čtvrtý byl Chris Ingram, pátý Martin Kočí, šestý Fredrik Ahlin, sedmý Rhys Yates, osmý Dávid Botka, devátý Luís Rego Jr. a desátý Lukasz Habaj.

Na RZ12 jsme byli svědky překvapivé nadvlády polských jezdců. Nejrychlejší byl Hubert Ptaszek. Druhý skončil Lukasz Habaj a třetí Tomasz Kasperczyk. Celkové vedení stálr bezpečně držel Alexey Lukyanuk před druhým Ricardem Mourou a třetím Brunem Magalhaesem. Čtvrtá příčka patřila Chrisi Ingramovi, pátá Martinu Kočímu, šestá Fredriku Ahlinovi, sedmá Rhysi Yatesovi, osmá Dávidu Botkovi, devátá Lukaszi Habajovi a do nejlepší desítky se vrátil Ricardo Tedósio.

Třináctá rychlostní zkouška měla dalšího překvapivého vítěze, kterým byl Fabian Kreim. Lídr soutěže Alexey Lukyanuk zajel druhý čas. Třetí skončil Bruno Magalhaes. Alexey Lukyanuk opět navýšil svůj náskok v čele. Druhý Ricardo Moura již ztrácel tři čtvrtě minuty. Pořadí si prohodili Martin JKočí s Chrisem Ingramem. Slovenský závodník se posunul na čtvrté místo, čímž odsunul Brita na pátou pozici. Šesté místo okupoval Fredrik Ahlin, sedmé Rhys Yates, osmé Lukasz Habaj, deváté Norbert Herczig a desáté jeho krajan Dávid Botka.

V předposlední rychlostní zkoušce potěšil domácí fanoušky vítězstvím Bruno Magalhaes. Překvapením bylo druhé místo Pierra-Louise Loubeta a třetí skončil Chris Ingram. Do cíle RZ nedojel po havárii vítěz RZ1 Dávid Botka, pro kterého tak úvodní podnik sezony skončil těsně před jeho cílem. Stále vedl Alexey Lukyanuk před druhým Ricardem Mourou a třetím Brunem Magalhaesem. Znovu došlo k rošádě mezi Chrisem Ingramem a Martinem Kočím. Ingram vrátil úder a vzal si zpět čtvrtou pozici. Martin Kočí ztrácel na páté pozici 4,7 desetin sekundy. Na šestém místě se nacházel Fredrik Ahlin, na sedmém Rhys Yates, na osmém Nobert Herczig, na devátém Lukasz Habaj a na desátém Ricardo Tedósio.

Brunu Magalhaesovio patřila také zavěrečná rychlostní zkouška. Na druhém místě skončil Ricardo Moura na třetí příčce se umístil Chris Ingram. Velmi nešťastný byl závěr rally pro Martina Kočího. Slovák totiž na poslední RZ ulomil kolo a do cíle nakonec nedojel. Vítězem úvodního podnuku letošní sezony ERC se stal Alexey Lukyanuk a to i přesto, že během poslední RZ ztratil velkou část ze svého náskoku a Ricardo Moura, který skončil na druhém místě, ztratil v cíli na ruského závodníka 16,4 desetin sekundy. Na třetím místě se umístil loňský vicemistr Bruno Magalhaes. Čtvrtou pozici obsadil Chris Ingram, pátou Fredrik Ahlin, šestou Norbert Herczig, sedmou Lukasz Habaj, osmou Rhys Yates, devátou Ricardo Tédosio a po odstoupení Martina Kočího se na desáté místo posunul další domácí závodník José Pedro Fontes. Dominik Brož obsadil na Azorech 27. místo.

V kategorii WRC 2 se z vítězství nakonec radoval Argentinec Juan Carlos Alonso. Seregey Remennik i přesto, že po pátku vedl se slušným náskokem, obsadil druhou pozici se čtyřminutovou ztrátou. Třetí pozici obsadil Luís Pimentel.

V ERC 3 si dojel pro triumf domácí Diogo Gago. Na druhém místě skončil Efrén Llarena a na třetím Martinš Sesks. Dominik Brož obsadil páté místo.

V hodnocení ERC Ladies se na první pozici umístila Tamara Molinaro s náskokem téměř šestnáct a půl minuty na druhou Catie Munnings.

Diogo Gago kromě ERC 3 zvítězil také v hodnocení ERC Junior 27. Na druhé příčce se umístil Efrén Llarena a na třetí Martinš Sesks. Dominik Brož skončil se ztrátou téměř osm a tři čtvrtě minuty čtvrtý.

V hodnocení ERC Junior 28 si připsal vítězství Chris Ingram. Kromě Ingrama se v první trojici umístili také Fredrik Ahlin, který skončil druhý a Rhys Yates, jenž obsadil třetí pozici.

kompletní výsledky

Po úvodním podniku sezony vede šampionát Alexey Lukyanuk(37 bodů). Druhá pozice patří Ricardu Mourovi(30 bodů) a třetí Brunu Magalhaesovi(27 bodů). Martin Kočí sice rally nedokončil, nicméně díky bonusovým bodům udělovaným po každé etapě mu patří desáté místo se třemi body.

V kategorii ERC 2 vede Juan Carlos Alonso(38 bodů). Druhý je Sergej Remmenik(31 bodů) a třetí Luis Pimentel(24 bodů).

Hodnocení ERC 3 vévodí Diogo Gago(39 bodů) před Effrenem Larenou(28 bodů) a Martinšem Sesksem(26 bodů).

V ERC Ladies vede s 65 body Cattie Munnings. Tamara Molinaro je i přes portugalské vítězství na druhé pozici(37 bodů).

Diogo Gago nevede pouze šampionát ERC 3, ale také hodnocení ERC Junior 27. Na svém kontě má Portugalec(39 bodů). Na druhé pozici se nachází Effren Larena(28 bodů) a na třetí Martinš Sesks(26 bodů). Dominik Brož je s 19 body čtvrtý.

Hodnocení ERC Junior 28 vede Chris Ingram(38 bodů) před Fredrikem Ahlinem(27 bodů) a třetím Rhysem Yatesem(21 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Druhý podnik letošní sezony ERC se bude konat 3.-5. května a bude jím španělská Rally Islas Canarias.

 FIM CEV Moto2-Estoril

Dalším šampionátem, jehož letošní sezona tento víkend začala, byl evropský šampionát FIM CEV Moto2. Spolu s ním v portugalském Estorilu odstartovalo také juniorské mistrovství FIM CEV Moto3.

první kvalifikační trénink

V prvním kvalifikačním tréninku, který byl odjet na mokré trati, zajel nejrychlejší čas Hector Garzó. Španělský mladík tak znovu potvrdil své schopnosti na mokré trati. Těmi se pochlubil například také v loňském roce při závodě světového šampionátu Moto2 na Sachsenringu, kdy nahrazoval zraněného Xaviho Vierge a v deštěm zmáčené kvalifikaci obsadil skvělou pátou pozici. Na druhém místě skončil Augusto Fernandéz. Třetí pozici obsadil Xavier Cardelus. Bývalí jezdci světového šampionátu Moto2 Edgar Pons a Jesko Raffin doplnili první pětici. Španěl zajel čtvrtý čas a švýcarský závodník skončil pátý.

kompletní výsledky prvního kvalifikačního tréninku

druhý kvalifikační trénink

Pro druhý kvalifikační trénink již byla dráha v Estorilu suchá. Zvítězil Augusto Fernandez. Druhou pozici obsadil se ztrátou jedné desetiny Xavier Cardelus a na třetím místě skončil Jesko Raffin. Šampion této série z roku 2015 Edgar Pons zajel ve druhém kvalifikačním tréninku sedmý nejrychlejší čas. Vítěz prvního volného tréninku Hector Garzó po oschnutí tratě přišel o svou výhodu a obsadil 15. místo.

kompletní výsledky druhého kvalifikačního tréninku

Kombinované výsledky kvalifikačních tréninků, které rozhodly o složení startovního roštu, byly identické s výsledky druhého kvalifikačního tréninku, neboť první kvalifikační trénink byl odjet na mokré trati, zatímco ten druhý již na suché a všichni závodníci tak svá maxima dosáhli během druhých kvalifikačních jízd. Pole position získal Augusto Fernández. Druhou pozici si pro start závodu zajistil Xavier Cardelus a třetí Jesko Raffin. Edgar Pons skončil v kombinovaných výsledcích sedmý a vítěz prvního kvalifikačního tréninku Hector Garzó patnáctý.

kompletní kombinované výsledky kvalifikačních tréninků

warm up

V nedělním warm upu byla znovu trať mokrá a první pozici obsadil Jesko Raffin. Mokré podmínky daly opět šanci vyniknout Hectoru Garzovi. Španěl sice stejně jako v prvním kvalifikačním tréninku nezvítězil, skončil ovšem na výborném druhém místě. Na třetí příčce se umístil Xavier Cardelus. Edgar Pons obsadil sedmou pozici a skončil o šest desetin sekundy před polemanem Augustem Fernándezem, který zajel osmý čas.

kompletní výsledky warm upu

první závod

První závod letošní sezony, který byl již odjet za sucha, skončil velkým překvapením. Z vítězství se totiž radoval domácí závodník jedoucí v kategorii Supersport Ivo Lopes. Augusto Fernández dojel po startu z pole position do cíle prvního závodu na druhém místě. Na stupně vítězů vystoupal také Jesko Raffin. Švýcar skončil třetí. Hector Garzó, který patřil na mokré trati k elitě, obsadil osmou příčku. Návrat do evropského šampionátu se nevydařil Edgaru Ponsovi. Šampion z roku 2015 totiž první závod nedokončil.

kompletní výsledky prvního závodu

druhý závod

Druhý závod vynesl triumf Jesku Raffinovi. Augustu Fernadézovi se opět nepodařilo dosáhnout na vítězství a znovu obsadil druhé místo. Na třetí pozici skončil Lukas Tulovic. Vítěz prvního závodu Ivo Lopes dokončil druhý závod na šestou příčku a znovu byl nejlepším supersportem. Edgara Ponse neopustilo trápení ani ve druhé závodě, do kterého po problémech v zaváděcím kole vůbec neodstartoval. Svůj návrat si Španěl jistě představoval jinak. Mezi odstoupivší se ve druhém závodě zařadil například také Hector Garzó, pro kterého druhý závod skončil ve čtvrtém kole.

kompletní výsledky druhého závodu

Z prvního letošního podniku odjíždí jako vedoucí muž šampionátu Jesko Raffin(41 bodů). Pouhý bod za Švýcarem je ovšem Augusto Fernández. Třetí příčka patří Ivu Lopésovi(35 bodů).

kompletní průběžné pořadí

O dalších motoristických akcích, jenž se konaly minulý víkend, si můžete počíst zde.

 

Sdílejte na:
Zavřít