V prvním závodě letošní sezóny IndyCar bylo napočítáno 366 předjížděcích manévrů

V prvním závodě letošní sezóny IndyCar bylo napočítáno 366 předjížděcích manévrů

V neděli byl během úvodního závodu letošní sezóny americké formulové série IndyCar Series překonán rekord z roku 2008 v počtu předjížděcích manévrů v jednom závodě – bylo jich neskutečných 366!

Požadavky na novou specifikaci vozů Dallara pro letošní rok byly jasné – auto mělo být rychlejší, bezpečnější a také hezčí. Jedním z důležitých bodů bylo také zlepšení samotné show a jak nastínila úvodní Grand Prix v Saint Petersburgu, stanovené cíle byly dosaženy.

Díky změně aerodynamického balíčku vozu bylo dosaženo větších možností pro předjíždění. Před závodem se mluvilo o lehké výhodě oproti loňské sezóně, ale zdá se, že rozdíl je markantnější, než se zdálo. V městských uličkách Saint Petersburgu jsme za celý závod měli možnost vidět 366 předjížděcích manévrů.

Toto číslo je velké také díky častým žlutým zónám, které vedly k zajímavým restartům a mnohým skvělým manévrům, za které by se žádní závodníci neměli stydět. Pro porovnání, vloni Pirelli zaznamenalo 435 předjížděcích manévrů – během celé sezóny Formule 1!

Není ovšem jasné, jakým způsobem je v IndyCar počítán počet manévrů. Pirelli během měření ve Formuli 1 nezapočítává první kolo závodu, první kolo po restartu, předjíždění přes boxy a ani předjíždění o kolo pomalejších jezdců.

Fanoušci nazvali závod šíleným, ale rozhodně v pozitivním smyslu. I samotní jezdci si závod užili. Velkou podívanou předvedli také nováčci, především Robert Wickens, který do posledních kol závodu bojoval o vítězství ve svém premiérovém závodě. Bohužel se mu to ale nakonec nepovedlo (čtěte zde).

Pokud jste do nedělního závodu nebyli rozhodnuti, zda má smysl závody IndyCar sledovat, dostali jste od amerických kolegů jasnou odpověď. Už teď byl překonán rekord na městské trati, ale stále se nová specifikace vozů neobjevila na oválech. Podaří se tento rekord ještě jednou během letošní sezóny překonat? 

Sdílejte na:
Zavřít