O víkendu pokračuje Formule E

O víkendu pokračuje Formule E

Šampionát závodů elektrických formulí zavítá do Mexika.

První březnový víkend, který je již za dveřmi, znovu přinese spoustu zajímavých motoristických akcí. Pojďme se tedy podívat, na co se mohou fanoušci motorsportu během něj těšit.

Patrně nejzajímavějším motoristickým podnikem bude pro formulové fanoušky čtvrtý podnik aktuální sezony Formule E 2017-2018. Ten se uskuteční na okruhu bratří Rodríguezových v Mexico City. Jezdci tohoto šampionátu nebudou ovšem závodit na stejné verzi tratě, na níž se koná Velká cena Mexika vozů Formule 1. Jako lídr šampionátu přijede do Mexika Jean-Eric Vergne, který má na svém kontě 71 bodů. Francouz se do čela šampionátu posunul po triumfu v posledním hzávodě, který se uskutečnil před měsícem v ulicích hlavního města Chile Santiaga. Úspěch stáje Techeetah navíc v Chile umocnil Vergneho týmový kolega André Lotterer, pro něhož šlo o první stupně vítězů a zároveň také o první body v šampionátu. Druhá pozice patří v celkovém pořadí Felixu Rosenqvistovi. Švéd dosud nasbíral 66 bodů a je zatím jediným pilotem, který zvítězil ve více než v jednom závodě. Pilot stáje Mahindra se radoval z vítězství v prosinci ve druém závodě v Hong Kongu a také o měsíc později v Marrakeši. Na třetí příčce se v šampionátu nachází Sam Bird z týmu DS Virgin Racing(61 bodů). Kdo se v dosavadním průběhu sezony hodně trápí, je úřadující šampion Lucas Di Grassi. Brazilec v úvodních dvou závodech sezony Hong Kongu obsadil 17., respektive 14.místo a v Marrakeši ani v Santiagu cíl závodu kvůli technickým problémům nespatřil. Před pátým podnikem sezony tak stále na svém kontě nemá jediný bod. Smůlu, která jej zatím provází, se pokusí v Mexico City prolomit. Di Grassiho největší soupeř z posledních dvou sezon, Švýcar Sébastien Buemi, se v průběžném pořadí šampionátu nachází na čtvrté pozici se 37 body.

V hodnocení týmů je po dvojitém vítězství v Santiagu na prvním místě čínská stáj Techeetah s 89 body. Pouze o dva body méně má ale Mahindra Racing, které patří druhá pozice. Nejlepší trojici uzavírá DS Virgin Racing(69 bodů). Vítěz týmového šampionátu ze všech dosavadních třech sezon Renault e.dams se nachází na páté příčce(44 bodů) a týmu úřadujícího šampiona Lucase Di Grassiho momentálně patří až osmá pozice(12 bodů).

Formule E se v Mexiku ukáže potřetí. Zatímco při premiéře elektrického šampionátu zde se po diskvalifikaci Lucase Di Grassiho radoval Jerome D´Ambrosio, o rok později si Di Grassi spravil chuť, když projel cílem jako první a o vítězství ho tehdy již nikdo nepřipravil.

harmonogram ePrix Mexika 2018

sobota
první volný trénink 15:00
druhý volný trénink 17:30
kvalifikace 19:00
závod 23:00

 

Řadíte-li se ovšem mezi formulové fanoušky, kteří elektrické Formuli E nepřišli na chuť, ani vy nemusíte zoufat. Na autodromu v Dubaji se totiž koná závěrečný podnik sezony 2017-2018 arabskoemirátského mistrovství Formule 4. Naději na titul má před posledním podnikem, který čítá celkem čtyři závody, kvarteto jezdců. Jsou jimi vedoucí muž šampionátu Charles Weerts(277 bodů), dále celkově druhý syn Ralfa Schumachera David(264 bodů), český závodník Tom Beckhäuser(205 bodů) a Švéd Lucas Peterson(198 bodů). V případě Toma Beckhäusera a Lucase Petersona se ovšem jedná spíše o šance, které se pohybují již v jen teoretické rovině.

harmonogram podniku Formule 4 SAE v Dubaji

čtvrtek
první oficiální test 7:40
druhý oficiální test 11:30
pátek
volný trénink 5:00
kvalifikace 8:45
první závod 13:20
sobota
druhý závod 6:15
třetí závod 8:20
čtvrtý závod 11:25

 

Kromě podniků formulových šampionátů se o víkendu uskuteční i jiné závody. Například v australském Adelaide odstartuje letošní sezona Virgin Australia Supercars, do níž nastupuje jako úřadující šampion Jamie Whincup, který v loňském roce ovládl tento šampionát již po sedmé. Whincup již v lednu oznámil, že po skončení sezony tuto sérii opustí. Na rozloučenou by pětatřicetiletý Australan jistě rád vystoupal na trůn po osmé. V této cestě za titulem mu ovšem budou stát například jeho týmoví kolegové, kterými jsou šampion z roku 2016 Shane Van Gisbergen a velezkušený Craig Lowndes. Počítat musíme ale také s šampionem sezony 2015 Markem Winterbottomem, loňským vicemistrem Scottem Mclaughlinem nebo s Fabianem Coulthardem, který v loňské sezoně obsadil třetí příčku.

harmonogram úvodního podniku letošní sezony Virgin Australia Supercars Adelaide 500
pátek
první volný trénink 0:45
druhý volný trénink 2:50
kvalifikace pro první závod 6:50
sobota
třetí volný trénink 0:50
Top 10 shootout 2:50
první závod 6:20
neděle
kvalifikace pro druhý závod 0:40
Top 10 shootout 2:40
druhý závod 6:20

 

Dále pokračuje také letošní sezona šampionátů NASCAR a to třetími závody, které se pojedou na Las Vegas Motor Speedway. Jako lídr NASCAR Monster Energy Cup Series přijíždí do „města hazardu“ Joey Logano, který dosud nasbíral 89 bodů. Druhá pozice patří v celkovém pořadí Ryanu Blaneymu(83 bodů) a třetí Dennymu Hamlinovi(77 bodů). Vítěz posledního závodu, který se jel minulý týden v Atlantě, Kevin Harvick, se nachází na čtvrté pozici se 75 body.

V čele NASCAR Xfinity Series se nachází Elliott Sadler s 84 body a to i přesto, že se mu zatím nepodařilo dosáhnout na vítězství. Druhý je Tyler Reddick(80 bodů) a třetí Ryan Reed(70 bodů).

Průběžným lídrem NASCAR Camping World Truck Series je Johnny Sauter(106 bodů), který vede před druhým Mattem Craftonem(75 bodů) a třetím Grantem Efingerem(73 bodů). Atlantský vítěz Brett Moffitt se nachází s 66 body na páté příčce.

harmonogram NASCAR Monster Energy Cup Series v Las Vegas
pátek
první volný trénink 23:00
kvalifikace 4:15(sobota)
sobota
druhý volný trénink 21:00
třetí volný trénink 23:30
neděle
závod 0:30

 

harmonogram NASCAR Xfinity Series v Las Vegas

pátek
první volný trénink 0:05(sobota)
druhý volný trénink 2:05(sobota)
sobota
kvalifikace 22:10
závod 1:00(neděle)

 

harmonogram NASCAR Camping World Truck Series v Las Vegas

čtvrtek
první volný trénink 2:05(pátek)
druhý volný trénink 4:05(pátek)
pátek
kvalifikace 3:05(sobota)
závod 6:00(sobota)
 

 Na své si znovu přijdou také fanoušci motokrosu. V Atlantě totiž bude pokračovat letošní sezona AMA Supercross. V čele šampionátu hlavní kategorie 450SX je před devátým závodem sezony Jason Anderson(181 bodů). Druhá pozice patří Marvinu Musquinovi(142 bodů)a třetí místo drží ve svých rukou Blake Baggett(134 bodů). Program startuje v neděli od 21:00.

Zraky fanoušků motokrosu se ovšem nebudou ubírat pouze k Atlantě, ale také k argentinskému městu Neuquen, kde začne letošní sezona motokrosového mistrovství světa. Zatímco v kategorii MXGP bude obhajovat titul legendární Tony Cairoli, ve třídě MXGP bude úřadujícím šampionem lotyšský závodník Pauls Jonass. V kategorii MXGP bude mít zastoupení rovněž Česká republika a to v podobě Jaromíra Romančíka.

harmonogram MXGP v Argentině

sobota
volný trénink 15:15
měřený trénink 18:00
kvalifikační závod 20:10
neděle
warm-up 14:45
první závod 17:15
druhý závod 20:10
 
harmonogram MX2 v Argentině
sobota
volný trénink 14:45
měřený trénink 17:20
kvalifikační závod 19:25
neděle
warm-up 14:25
první závod 16:15
druhý závod 19:00

 

Všechny časové údaje jsou uvedeny v SEČ.

Sdílejte na:
Zavřít