Nemělo smysl dnes vyjíždět na trať, tvrdí u Ferrari

Nemělo smysl dnes vyjíždět na trať, tvrdí u Ferrari

Ferrari dnes neodkroužilo ani jedno kolo. Nebyli však sami, ani hlavní rivalové od Mercedesu se dnes neobtěžovali vyjet na trať v Barceloně. Podle italského týmu by to kvůli sněhu a pozdějšímu hustému dešti nemělo žádný smysl.

Po trati v Barceloně se dnes prohnalo pouze pět vozů a jen jediný vůz (McLaren s Fernandem Alonsem za volantem) zajel měřený čas.

Samotná závodní trať byla dnes velice studená, teplota se pohybovala lehce nad nulou. V takových podmínkách nejsou týmy schopné zahřát pneumatiky na provozní teplotu a testy jsou mnohdy bezvýznamné.

I přesto, že v pozdějších hodinách testovacího dne sníh okolo trati roztál, bylo stále velké mokro, a tak byl Španěl ve službách McLarenu jediným závodníkem, který zajel měřený čas. Celkem odkroužil 11 kol.

S Ferrari měl dnes na trať vyjet Kimi Räikkönen. Tým se ovšem rozhodl Fina do testů nevpustit, prý by nemělo smysl v takových podmínkách testovat.

„I přesto, že sněžit přestalo a sníh roztál, teploty nedosáhly potřebných hodnot, které jsou zapotřebí, pokud chcete vyrazit na trať s vozem F1,“ oznámilo Ferrari na svých webových stránkách.

„Teplota vzduchu oproti předchozímu dni výrazně klesla, stejně jako teplota trati.“

„Nemělo smysl vyjíždět na trať. V takových podmínkách ani pneumatiky do extrémního mokra nefungují tak, jak by měly, takže jízda by nám nepřinesla žádná užitečná data o tom, jak se auto chová.“

„Odpoledne jsme se společně s Kimim rozhodli, že dnešní program ukončíme. Bohužel za současných regulí nám tento den nikdo nevrátí.“

Kimi Räikkönen dnes na trať nevyjel, i přesto tým jezdecké rozdělení během testů nemění a zítra do kokpitu SF71H usedne Sebastian Vettel. Během následujících testů, které nás čekají příští týden, pak také žádné změny čekat nemůžeme, oba dva jezdci si čtyřdenní program rozdělí půl na půl.

Většina týmů má stejný názor

Robert Kubica, který dnes trať jednou se svým Williamsem objel, se nechal slyšet, že bylo velice těžké udržet vůz pod kontrolou.

„V polovině dne sice sněžit přestalo, ale i tak na některých místech stála voda, takže jsem nad vozem neměl dostatečnou kontrolu,“ oznámil 33letý Polák.

„Pokusili jsme se něco odjet, ale nebylo to možné, podmínky nám to nedovolily, takže jsme zůstali po zbytek dne v garáži.“

Technický ředitel Williamsu Paddy Lowe oznámil, že se tým dnešní čas strávený v garáži snažil využít alespoň v garáži, a pokusil se nalézt správné nastavení auta.

Ani rival stáje vzpínajícího se koníka dnes neměl v plánu vyjet. James Allison, technický ředitel Mercedesu, se nechal slyšet, že ztráta tohoto testovacího dne je bohužel něco, s čím se musí tým vyrovnat.

„Právě jsme přišli o osminu našeho testovacího času, takže musíme vmísit dnešní program do pěti testovacích dní, které nám zbývají.“

„Zimní testy jsou vždy velice napjaté. Snažíte se během testovacích dní, kterých není zrovna moc, odvést co nejvíce práce. Nyní máme k dispozici ještě méně času. Je to ale stejná výzva pro všechny týmy, takže se přes to musíme přenést a pracovat s tím, co máme,“ zakončil Allison.

Sdílejte na:
Zavřít