Force India odhalila nový vůz

Force India odhalila nový vůz

Vzhled monopostu indické stáje nedoznal oproti loňským sezonám větších změn.

Úvodní den oficiálních předsezonních testů na okruhu v Barceloně sice odstartoval až v 9:00, nicméně již hodinu předtím bylo v boxové uličce rušno. Důvodem tohoto rozruchu byly poslední dvě prezentace nových vozů. Své závodní zbraně pro letošní sezonu představily Toro Rosso a také Force India.

Prezentace vozu indické stáje, která v předchozích dvou sezonách obsadila vždy čtvrtou pozici v Poháru konstruktérů, se zúčastnili operační ředitel týmu Otmar Szafnauer, technický ředitel Andy Green, závodní piloti stáje Sergio Pérez a Esteban Ocon a také vývojový jezdec indického týmu Nikita Mazepin. Ruský závodník dostane kromě dvojice závodních pilotů v předsezonních testech rovněž příležitost a to již dnes, kdy bude ve voze Force India jezdit po celý den. Šanci měl původně dostat také od letošní sezony nový rezervní jezdec týmu, Kanaďan Nicholas Latifi. Ten se ale nakonec do kokpitu neposadí, neboť jej postihla vážnější infekce, kvůli níž musel být dokonce hospitalizován. Z nemocnice byl ovšem již propuštěn a odjel domů.

Po stránce designu vůz nepodstoupil žádné výrazné změny. I pro letošní sezonu bude oblečen do růžové barvy hlavního sponzora týmu, kterým je rakouská společnost BWT. Drobnými změnami na vzhledu monopostu je větší zastoupení bílé barvy a také umístění log společností Pemex a Ravenol, které se staly novými sponzory stáje. Vůz ponese označení VJM11.

„VJM11 je v nových barvách okouzlující. Velmi úzce jsme s BWT spolupracovali, abychom dodali letošnímu vozu ještě silnější identitu a všichni jsou s výsledkem spokojeni. Nový růžový odstín je velmi nápadný a skutečně vyčnívá. DNA vozu je stále velmi podobné jako u loňského. Rozhodli jsme se, že letošní specifikace vozu bude založena na našich znalostech z roku 2017 v souladu s platnými předpisy. Je to dobrý výchozí bod, ze kterého můžeme rychle zahájit změny. Našemu aerodynamickému oddělení to dává více času na vyvíjení vozu pro první závod v Austrálii. Je to lepší než uvolňovat jednotlivé části již tak brzy pro testování“, uvedl Otmar Szafnauer.

Šéf stáje Vijay Mallya věří, že jeho stáj může pokračovat ve stejném trendu jako v předchozích sezonách a znovu se ucházet o čtvrtou pozici v Poháru konstruktérů. „Nevidím důvod, proč bychom neměli udržet čtvrtou pozici anebo se dokonce zlepšit. Ano, Formule 1 je velmi náročné a konkurenční prostředí, jsme ale stabiním týmem s kontinuitou ve všech oblastech. Nic nemůžeme považovat za samozřejmé, ale budeme zklamáni, jestliže nebudeme v každém letošní závodě bojovat o body,“ řekl majitel stáje o jejích ambicích pro letošní ročník.

 

 

 

 

Sdílejte na:
Zavřít