Williams v Londýně představil svůj FW41

Williams v Londýně představil svůj FW41

Stáj z Grove odhalila monopost, se kterým bude závodit v sezóně 2018. Pozornost v první řadě upoutá nový systém halo, který je v případě Williamsu v bílé barvě. I zbytek vozu však nepochybně zaujme.

Williams je nakonec až druhým týmem, který světu ukázal svůj vůz formule 1 pro ročník 2018, když jej ve středu nečekaně předběhl americký Haas. Monopost britské stáje však naplno ukazuje novou podobu současných vozů vybavených systémem ochrany hlavy, kterému se přezdívá „svatozář“ (anglicky „halo“), neboť jeho řešení je v souladu s aktuálním zbarvením vyveden bíle, jednoznačně tedy upoutá pozornost.

Letošní FW41 je však především prvním vozem Williamsu, na kterém se již od samého začátku vývoje podepisovali také nový technický ředitel Paddy Lowe a šéf aerodynamiky Dirk de Beer. Zatímco ve středu odhalený Haas VF-18 působí spíše jako vyladěná evoluce loňského vozu, nový FW41 se v řadě oblastí od svého předchůdce velmi odlišuje. Tým tak naznačuje svůj záměr zastavit propad formy z posledních let a vrátít se zpátky k příčkám nejvyšším.

Stáj z Grove byla jedním z předních týmů po přechodu na hybridní přeplňované pohonné jednotky, když v letech 2014 a 2015 obsadila třetí místo v Poháru konstruktérů. V roce 2016 však skončila pouze pátá, stejně jako loni, kdy navíc získala ještě o dalších 55 bodů méně, celkově pak o 104 bodů zaostávala za čtvrtou Force Indií.

Jezdeckou sestavu týmu budou tvořit Lance Stroll pokračující do své druhé sezóny ve F1 a Rus Sergej Sirotkin, který u Williamsu nahrazuje Felipeho Massu. Místo rezervního pilota zaplní Robert Kubica, který tak letos zaznamenává velký návrat od svého zranění při italské rally v roce 2011.

Sdílejte na:
Zavřít