Začínal jsem o sobě pochybovat, přiznává těžké loňské chvíle Bottas

Začínal jsem o sobě pochybovat, přiznává těžké loňské chvíle Bottas

Finský závodník se v sezóně 2017 zejména po letní přestávce trápil, zatímco jeho týmový kolega Lewis Hamilton získával klíčovou převahu nad Sebastianem Vettelem v boji o mistrovský titul.

Valtteri Bottas přiznává, že se v loňské sezóně formule 1 ocitl v těžké pozici, když nevýrazné výkony na trati začalo doprovázet přehnané přemýšlení a nepřirozené chování za volantem. Finský závodník se dostal do situace, kdy sám začal pochybovat o svých schopnostech.

Zatímco týmový kolega a pozdější mistr světa Lewis Hamilton navázal na letní přestávku ve skvělé formě, když vyhrál čtyři z pěti následujících závodů, Bottas začal mít problémy vyladit svůj mercedes k obrazu svému, což se projevilo na nevýrazných výsledcích. Nakonec však propad formy dokázal zažehnat, když získal pole position v Brazílii a sezónu uzavřel vítězstvím v Abú Dhabí.

„Poté, co jsem se v několika závodech opravdu trápil, to nebylo snadné mentálně, protože jsem byl ze začátku poměrně zmatený, říkal jsem si, ‚co se děje?‘,“ řekl Bottas v rozhovoru pro britský Autosport. „Člověk samozřejmě začne pochybovat o tom, co dělá.

Když pak také musíte změnit pár věcí na svém jízdním stylu a potřebujete se mnoha věcem přizpůsobit, najednou si uvědomíte, že to není tak snadné. Velice snadno pak všechno začnete v hlavě až přehnaně rozebírat a vaše jízda je pak mnohem méně přirozená.

Jdeme ale mnohem lepším směrem. Pokud se vyskytnou podobné problémy (také v roce 2018), jsem na to připravený. Z těch těžkých závodů jsem se ohromně poučil, takže si myslím, že jsem zároveň mnohem lepší závodník než například ve Spa nebo v Malajsii nebo v Japonsku.“

Please RT? #cars #supercars #luxurycars #motor Extreme Winter F1 Training with Valtteri Bottas https://t.co/4iKlIXm7Nl pic.twitter.com/2nc3El9JuH

— New Cars (@NewwwCarss) January 20, 2018

Formule 1 prošla před sezónou 2017 velkými změnami technických pravidel, což mělo za následek agresivnější vzhled vozů, jejichž výkonnost výrazně vzrostla. Bottas se však domnívá, že základní vlastnosti vozu Mercedes zůstaly beze změny v porovnání s vozy, které jeho týmový kolega Hamilton řídil v předcházejících letech.

Fin však dodal, že nutnost rychle se přeorientovat na jiný vůz a jiný tým poté, co po skončení sezóny 2016 překvapivě odstoupil čerstvý šampion Nico Rosberg, se v Bottasově případě negativně projevila právě v náročných situacích.

„Co dělá (Hamilton) lépe než já podle mého vychází převážně ze zkušeností,“ řekl. „Myslím, že po mechanické stránce se auto proti předchozím několika letům auto moc nezměnilo, bylo to velice odlišné od toho, jak se choval vůz Williamsu. Měl jsem tedy co se učit a celou dobu jsem vlastně všechno doháněl.“

Sdílejte na:
Zavřít