Do Indycar míří dva evropští nováčci

Do Indycar míří dva evropští nováčci

Do americké formulové série přichází dvojice Evropanů.

V letošní sezoně najdeme ve startovní listině IndyCar Series minimálně sedm nových tváří. Po brazilském závodníkovi Matheusu Leistovi(A.J. Foyt Enterprises), Zachu Veachovi(Andretti Autosport), Jacku Harveym(Michael Shank Racing), loňském šampionovi Indy Lights Kylu Kaiserovi(Juncos Racing) a bývalém závodníkovi DTM Robertu Wickensovi(Schmidt Peterson Motorsports) zažijí v nadcházející sezoně svůj debut i dva evropští závodníci.

Prvním příchozím novicem je rakouský závodník René Binder, který oslaví v letošním roce 26. narozeniny a má na svém kontě zkušenosti z GP2, respektive Formule 2, ve které se jednoho závodního víkendu zúčastnil i v loňské sezoně. Během ní ovšem bylo jeho hlavní náplní působení ve WS Formule V8 3.5. V derniérové sezoně tohoto šampionátu získal se čtyřmi triumfy „bramborovou“ medaili, přičemž na „bronz“, který získal účastník několika volných tréninků Formule 1 s Force Indií Alfonso Celis Jr., mu scházely pouhé tři body. Pro letošní sezonu se dohodl s novým účastníkem série Juncos Racing, v jejímž voze absolvuje čtveřici okruhových závodů. Těmi budou hned úvodní podnik v St.Petersburgu(11. března), dále čtvrtý závod sezony v Alabamě(22. dubna), dvanácté klání sezony v ulicích Toronta(15. července) a poslední Rakušanovo představení v sezoně by se mělo uskutečnit o dva týdny později, tedy 29. července, v Mid-Ohiu. Na oválových závodech bude tým reprezentovat další nováček Kyle Kaiser. Účast stáje byla potvrzena zatím jen v osmi závodech sezony a není jasné, zda ji uvidíme ve všech podnicích.

Druhým Evropanem, který přichází do amerického šampionátu, je Brit Jordan King. Šampion britské Formule 3 odchází za „velkou louži“ po třech sezonách strávených v GP2, respektive ve Formuli 2, kde působil v týmech Racig Engineering(2015-2016) a MP Motorsport. Barvy nizozemské stáje hájil v loňské sezoně. Nejvíce o sobě dal vědět v roce 2016, když dokázal triumfovat ve dvou závodech a v celkovém hodnocení obsadil sedmou příčku. V sezonách 2015 a 2016 získal také zkušenosti s Formulí 1, když působil jako testovací jezdec týmu Manor. Jeho novým zaměstnavatelem bude Ed Carpenter. Stejně jako Binder se ani King nezúčastní celé sezony Indycar. Závodů ovšem absolvuje britský závodník o mnohem více než Rakušan a to hned 11. Stejně jako v předchozích letech použije i letos stáj formát, kdy do prvního vozu posadí jedničku týmu, kterou bude Spencer Pigot a o druhý vůz se bude dělit“okruhový“ a „oválový“ jezdec. Zatímco King absolvuje všechny okruhové závody, na oválech se ve druhém voze představí tradičně šéf týmu Ed Carpenter.

 

Sdílejte na:
Zavřít