Alonso: Pokud chceme vyhrát, musíme zrychlit

Alonso: Pokud chceme vyhrát, musíme zrychlit

Jezdec McLarenu Fernando Alonso se nechal slyšet, že pokud chce tým United Autosports pomýšlet na vítězství v závodě 24 hodin Daytony, tak musí ve svém Ligieru JS P217 najít vyšší rychlost.

Alonsovi se povedlo během nedělní „Roar“ předkvalifikační jízdy zajet s vozem, který sdílí s Lando Norrisem a Philem Hansonem, nejrychlejší čas, ale bohužel nestačil na lepší než 12. místo. Na nejrychlejší tým Action Express Cadillac (součástí týmu je také Felipe Nasr – pozn. redakce) přitom ztratil 1,7 sekundy.

„Stále dochází k určitým změnám, které vedou k postupnému zlepšování našeho auta,“ oznámil Alonso pro Motorsport.com. „Samozřejmě, jsou to teprve začátky, první testy, ale pokud chceme být v závodě konkurenceschopní, musíme najít způsob, jak zrychlit.“

Třídenní test se nesl ve znamení dominance vozů Cadillac DPi v podání týmů Action Express, Wayne Taylor Racing a Spirit of Daytona.

Alonsovou prioritou bylo si během víkendu zvyknout na sdílení stejného vozu s Lando Norrisem a Philem Hansonem. Dvojnásobný mistr světa přiznal, že nebylo jednoduché rozvrhnout program, který chtěl tým během víkendu stihnout.

„Počet odjetých kol nebyl velký, ale rozhodně to bylo lepší než nic. Cítím se teď lépe připravený na závod, který nás čeká.“

„Byl to skvělý víkend, práce s těmito chlapy, s tímto týmem a mými kolegy je skvělá. Musíme se naučit vše sdílet, adaptovat se, dělat mezi sebou kompromisy, abychom se všichni cítili komfortně,“ přiznal Alonso, který v dosavadní kariéře vytrvalostní závod nejel.

„Tohle učení bylo hlavní prioritou víkendu a musím říct, že se to podařilo, což je pozitivní.“

„Největším překvapením pro mě byl krátký čas, který v autě strávíte. Jízdy nebyly příliš dlouhé, a navíc musíte sdílet auto se svými kolegy, ztrácíte čas během přesedání, změnou nastavení, a nakonec odjedete jen několik kol.“

„Určitě jsem byl hodně překvapený a je to faktor, který nám trochu ztížil přípravy, ale je to součást hry, každý tým měl stejné podmínky a během 24 hodin budeme mít na jízdu po trati spoustu času,“ prozradil s úsměvem 36letý Španěl.

Alonso očekával, že hlavním problémem budou noční jízdy a vypořádávání se s pomalejšími jezdci na trati.

„Nebyl to velký rozdíl oproti jízdě za světla. Ve F1 máme také několik nočních závodů, jako například Bahrajn, Singapur a Abú Dhabí. Okruh je dobře osvícený, nejspíš se od jiných tratí využívaných k vytrvalostním závodům liší.“

„S provozem na trati to bylo stejné, měl jsem trochu obavy. Občas se zde objeví chvilky, kdy musíte při předjíždění zariskovat, především když předjíždíte soupeře, kteří spolu navzájem svádějí bitvu. To ovšem nečeká jen nováčky, ale i zkušené závodníky,“ řekl Alonso.

Závod 24 hodin Daytony se pojede o víkendu 27. a 28. ledna. Kromě Fernanda Alonsa se závodu bude účastnit také Lance Stroll. Uvidíme zde ale také několik bývalých jezdců F1, mezi které patří Felipe Nasr, Paul di Resta, Bruno Senna, Juan Pablo Montoya a také Sébastien Bourdais.

Sdílejte na:
Zavřít